Χαλκιδική: Αυτές είναι οι τοξικές μέδουσες που επέστρεψαν μετά από 40 χρόνια – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι τοξικές μέδουσες επανεμφανίστηκαν σε παραλίες της Χαλκιδικής μετά από 40 ολόκληρα χρόνια. Οι εξηγήσεις των ειδικών και οι συμβουλές…

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Χαλκιδικής τις τελευταίες ημέρες για τις τοξικές μέδουσες σε αρκετές παραλίες. Πλήθος χρηστών δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με μικρές καφέ μέδουσες σε Χανιώτη, Ποτίδαια, Πολύχρονο και αλλού. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανέφεραν τσιμπήματα μεδουσών.

Ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η δημιουργία αυτού του φαινομένου. Δεν είναι πρωτόγνωρο, ωστόσο στην Χαλκιδική έχει να εμφανιστεί αρκετά χρόνια για αυτό και πήρε τέτοιες διαστάσεις».

Σχολιάζοντας στο thestival.gr, την έντονη ανησυχία του κόσμου ο καθηγητής επεσήμανε ότι με τα θαλάσσια ρεύματα και τους αέρηδες που θα επικρατήσουν, οι μέδουσες θα μεταφερθούν προς το Αιγαίο πέλαγος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η περίοδος που εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένες μέδουσες που ανήκουν στην κατηγορία «πελάτζια νοκτιλούκα» είναι φυσιολογική και στο ενδεδειγμένο χρονικό εύρος.

Ερωτηθείς για το αν είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία το τσίμπημα των συγκεκριμένων μεδουσών, ο κ. Χιντήρογλου σχολίασε: «είναι όντως επώδυνο για αυτό και συνιστώ στους λουόμενους να έχουν μαζί τους αμμωνία και γενικά αντιφλεγμονώδη σκευάσματα για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να περιοριστεί το τσούξιμο», ενώ προέτρεψε όλους όσοι είναι αλλεργικοί να αποφύγουν να εισέλθουν στη θάλασσα.

Γιατί παρατηρήθηκαν μαζικοί θάνατοι ψαριών.


Αναφορικά με το γεγονός που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, σύμφωνα και με αναρτήσεις σε διαδικτυακές ομάδες, για την ύπαρξη νεκρών ψαριών σε μαζικό βαθμό ο κ. Χιντήρογλου είπε ότι: «εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες που υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή, καθώς όταν σε ένα σύστημα δεν υπάρχει ανανέωση της υδάτινης στήλης, δεν υπάρχουν ρεύματα, το νερό είναι ρηχό και η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, όλα αυτά συνηγορούν σε αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα αυτά τα κοπάδια ψαριών να εγκλωβίζονται και να πεθαίνουν μαζικά».

Επιπρόσθετα για το αν η παρουσία φυτοπλαγκτόν είναι επιβλαβής για τα ψάρια, ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό το γεγονός παρατηρείται μόνο στις περιπτώσεις που τα ψάρια είναι αδύναμα, συνεπώς, εγκλωβίζονται και πεθαίνουν.

Ωστόσο, ο κ. Χιντήρογλου, σημείωσε πως δεν εμπνέει ανησυχία η παρουσία του φυτοπλαγκτόν για την διαβίωση των ψαριών.

Πιθανόν η βλέννα του Βοσπόρου να φτάσει στη Ν. Μηχανιώνα”.


Τέλος, για την παρουσία της βλέννας που εμφανίστηκε στις ακτές του Βοσπόρου και για το αν εγκυμονεί κινδύνους στην χώρα μας ο κ. Χιντήρογλου διαπίστωσε ότι: «τα θαλάσσια ρεύματα του Βοσπόρου δεν κατεβαίνουν μόνο στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και το Νότιο Αιγαίο, αλλά ακολουθούν και το ρεύμα προς τις ακτές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα αυτή η βλέννα να φτάσει μέχρι τη Χαλκιδική και τη Νέα Μηχανιώνα», είπε, αναφέροντας ότι έχει διενεργηθεί μελέτη με ειδική προσομοίωση και έχει αποδειχθεί ότι τα θαλάσσια ρεύματα με την βλέννα από τον Βόσπορο μπορούν όντως να καταλήξουν ως τη Ν. Μηχανιώνα.

«Όποια πρόβλεψη ωστόσο και να γίνει είναι ρευστή και οφείλεται σε σύνθετους παράγοντες και κυρίως στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες», είπε.

ΠΗΓΗ: newsit.gr