Αφού έχεις φτάσει αισίως κάπου στα mid-20s, κοιτώντας πίσω παρατηρείς κάποιες συνήθειές σου που ίσως να μην ήταν και οι καλύτερες δυνατές για την υγεία σου. Από τότε που ξεκίνησαν τα φοιτητικά χρόνια, για να μην πω νωρίτερα, στη ζωή σου εισήλθε το αλκοόλ και έγινε φίλος κολλητός. Κι έτσι πρέπει να παραμείνει (σε περίπτωση που σκεφτόσουν να το κόψεις) σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα.
Δε χρειάζεται να σε ανησυχεί πια η μία μπυρίτσα ή ό,τι άλλο γουστάρεις να πίνεις στις εξόδους σου, βρε αδερφέ.
Μπορεί να φαίνεται παράξενο εκ πρώτης όψεως, αλλά βάσει έρευνας όπως προείπα, η κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας την ημέρα, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για να σβήσεις 90 κεράκια.
Η έρευνα αυτή που μας έφτιαξε τη διάθεση και λέμε να πιούμε σήμερα στην υγειά της, έλαβε χώρα στη φιλελέ σε τέτοια θέματα Ολλανδία και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Σ’ αυτή συμμετείχαν 5.500 άνθρωποι, οι οποίοι εξετάστηκαν πάνω στο ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ τα τελευταία 20 χρόνια.
Τα αποτελέσματα ήθελαν τους άντρες που πίνουν περίπου μία μπύρα την ημέρα, να συγκεντρώνουν 81% πιθανότητες να εισέλθουν υπερήφανα στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε αντίθεση με τους πιο ξενέρωτους και fit φίλους μας.
Οι οποίοι μάλλον είναι εκείνοι που έφεραν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και αμαύρησαν τη φήμη μας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι γυναίκες μπορούν επίσης να στηριχτούν στο αγαπητό αλκοόλ για να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 1/3.
Κι αυτό μπορεί να γίνει με το οποιοδήποτε ποτό, αρκεί να κρατάμε τα προσχήματα. Δεν αποδείχτηκε δηλαδή ότι όσοι γίνονται λιάρδα κάθε βράδυ θα μας θάψουν όλους.
Ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Dr. Piet van de en Brandt, τόνισε
Οι αναλύσεις μας έδειξαν μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής και το αλκοόλ στους άντρες αλλά και τις γυναίκες.
Βέβαια, η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας μπορεί να μεγαλώσει τη ζωή μας σε διάρκεια μεν, η υπερβολική χρήση της όμως θεωρείται τοξική. Σκοπός της έρευνας δεν είναι να ωθήσει τον κόσμο στην κατανάλωση αλκοόλ.
Πρόκειται για μία μονάχα έρευνα, με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κάποιες άλλες στο παρελθόν έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Δε χρειάζεται λοιπόν να τις παίρνουμε όλες τις μετρητοίς και να φτάνουμε στα άκρα. Παν μέτρον άριστον, όπως έλεγαν με σοφία οι Αρχαίοι Έλληνες.
Να πούμε σε αυτό το σημείο πως τα ευρήματα της προκειμένης προκάλεσαν αντιδράσεις για το πόσο έγκυρα είναι. Πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και πως δε θα έπρεπε να παραπληροφορείται ο κόσμος σε τόσο λεπτά ζητήματα. Παίδες, δε θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, αλλά εμείς μάλλον θα πάμε με Μάαστριχτ.
Επίσης, κάτι μου λέει πως με έρευνα ή χωρίς έρευνα, θα συνεχίσετε να βγαίνετε κάθε Σαββατοκύριακο και να γίνεστε σκουπίδια. Δε σας φοβάμαι.