Πολλοί είναι εκείνοι που δε μπορούν χωρίς καφέ. Και από τις πρώτες τους κινήσεις όταν ξυπνάνε το πρωί, είναι να κατευθυνθούν στην κουζίνα και να φτιάξουν μια κούπα καφέ. Αλλιώς, θεωρούν πως δε μπορεί να ανοίξει το μάτι τους.
Ενδεχομένως να ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία. Ή ενδεχομένως να ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πίνουν καφέ καθαρά για απόλαυση ή για λόγους τόνωσης κι ενέργειας.
Όπως και να έχει, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως ο καφές – όσο περίεργο και αν σας ακούγεται αυτό – έχει συγκεκριμένες ώρες και στιγμές μέσα στην ημέρα που θα πρέπει να καταναλώνεται.
Αυτό, τουλάχιστον, έδειξε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Standford μπορεί να αλλάξει όσα θεωρούσες δεδομένα, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα αυτής, η καφεΐνη έχει την ικανότητα να επιτείνει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αυτό σημαίνει πως αν βρίσκεστε σε φάση δημιουργικότητας, ένας καφές θα λειτουργήσει ευεργετικά και θα σας βοηθήσει περισσότερο.
Αν, όμως, βρίσκεστε σε μία κατάσταση στρες, τότε ο καφές θα κάνει πιο έντονο το συναίσθημα αυτό και θα σας στρεσάρει περισσότερο.
Επίσης, παλαιότερη έρευνα του ASAP Science, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η στιγμή που κατευθύνεστε το πρωί στην κουζίνα για να ετοιμάσετε τον καφέ σας, δεν είναι και η καλύτερη.
Το εσωτερικό, βιολογικό μας ρολόι ελέγχει τη διοχέτευση κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και έχει άμεση σχέση με την ετοιμότητα.
Η ποσότητα κορτιζόλης στον οργανισμό φτάνει στο αποκορύφωμά της από τις 8 έως τις 9 το πρωί, που σημαίνει ότι το σώμα μας προσπαθεί να μας «ξυπνήσει», έτσι κι αλλιώς.
Έτσι, επιστήμονες κατέληξαν ότι η κατανάλωση καφέ εκείνη την ώρα, μεταξύ 8 και 9 το πρωί, μειώνει την επίδραση της καφεΐνης. Τέλος, μία περίοδος που πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ είναι το απόγευμα από τις 17:30 έως και τις 18:30.
ΠΗΓΗ: ourlife.gr