Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και πιο συγκεκριμένα η βρετανική παραλλαγή, συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, με όλο και περισσότερους επιστήμονες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας περισσότερα μέτρα και διαφορετική αντιμετώπιση.
Με τη χώρα να μην έχει εφαρμόσει ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με το βρετανικό στέλεχος να επιτίθεται με 40% αυξημένη μεταδοτικότητα – σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας -, η προσοχή των ειδικών στρέφεται τις τελευταίες ημέρες στα μωρά, στα παιδιά, στους εφήβους και φυσικά στα σχολεία.
Ήδη οι πρώτοι προβληματισμοί από επιστήμονες όλων των βαθμίδων έχουν εκφραστεί δημόσια από τον Φεβρουάριο, όπως άλλωστε έχει γράψει αναλυτικά το zougla.gr.
Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες, τα νέα στοιχεία και τα νέα δεδομένα δείχνουν – σύμφωνα με τους Ιταλούς – πως για να αντιμετωπίσεις καλύτερα την επίθεση του βρετανικού στελέχους φαίνεται πως χρειάζεται τουλάχιστον αλλαγή σε κάποια από τα μέτρα κατά τις διασποράς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Tην ίδια ώρα σοβαρό προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Παιδείας ο οποίος είπε πως «η χώρα ζει δύσκολες στιγμές με τις παραλλαγές του ιού να επηρεάζουν τα παιδιά».
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως– όπως σημειώνει το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας- για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων στους νέους (κάτω των 20 ετών) ξεπέρασε αυτή των ενηλίκων, κάτι που επιβεβαιώνει τις επιπτώσεις του Covid-19 στα σχολεία.
Ανησυχία για τη διασπορά του ιού υπάρχει επίσης και για τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία Σαββατοκύριακα σε διάφορες ιταλικές πόλεις.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στους γείτονες, εδώ στην Ελλάδα δημιουργείται μια task force η οποία προκειται να εισηγηθεί μέτρα αντιμετώπισης των νέων μεταλλάξεων.
«Έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η αγγλική παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 10 και 19 ετών, αλλά επίσης και στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 6 και 10 ετών στις οποίες υπάρχει αύξηση των μολύνσεων. Βέβαια η μεταδοτικότητα δεν σχετίζεται και με τη σοβαρότητα της νόσου σε αυτές τις ηλικίες.
Ευτυχώς όσον αφορά στα παιδιά, ξεφεύγουν από τις σοβαρές μορφές της λοίμωξης», είπε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου Υγείας της Ιταλίας, παιδίατρος Φράνκο Λοκατέλι.
«Υπό διερεύνηση για το εάν τα μωρά αποτελούν δεξαμενές μετάδοσης»
«H βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη διασπορά και γι’ αυτόν τον λόγο επηρεάζονται όλες οι ηλικιακές ομάδες και φυσικά και τα παιδιά, ακόμα και οι μικρότερες ηλικίες», αναφέρει o διευθυντής του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου της Ρέτζιο Καλάμπρια στη νότια Ιταλία, Ντομένικο Μινάζι.
Ο επικεφαλής των Ιταλών παιδιάτρων της περιοχής, ερωτηθείς σχετικά με τη συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στα παιδιά πρόσθεσε: «Αυτό που παρατηρούμε μέχρι στιγμής είναι το γεγονός πως τα παιδιά μικρότερων ηλικιών όντως επηρεάζονται περισσότερο αλλά αντιδρούν καλύτερα στη λοίμωξη. Όμως σχετικά με τα μωρά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα με ακρίβεια κατά πόσο αποτελούν “δεξαμενές” μετάδοσης διότι είναι υπό διερεύνηση».
«Πιο μεταδοτικό στέλεχος σημαίνει περισσότερα μέτρα κατά της διασποράς»
«Με έναν μεταλλαγμένο ιό ο οποίος είναι πιο μεταδοτικός από το απλό στέλεχος κατά 40%, σημαίνει ότι και τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς θα πρέπει να αυξηθούν κι αυτά κατά 40%», εξηγεί στη RAI ο γνωστός καθηγητής παιδιατρικής Ίταλο Φαρνετάνι.
«Οι αποστάσεις είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή μας προβληματίζει, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας του ιού. Εάν τις αυξήσουμε και ο ιός δεν μπορέσει να βρει τον αποδέκτη, τότε του κόβουμε με κάποιο τρόπο τη φόρα. Η απόσταση που κρατάμε τώρα, όπως προκύπτει δεν είναι αρκετή», τονίζει.
«Ως παιδίατρος, γνωρίζω τη σημασία της κοινωνικοποίησης και των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά πρέπει να δούμε το ενδεχόμενο να ζητηθούν περισσότερες θυσίες από τους νεότερους, όπως λίγες εβδομάδες αυστηρότερων περιορισμών. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό για τα παιδιά και τους νεότερους. Χρειάζονται εκστρατείες οι οποίες να θυμίζουν τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας, όπως για παράδειγμα το πόσο σημαντικό είναι να καλύπτεται η μύτη», καταλήγει.
«Το βρετανικό στέλεχος ικανό να μολύνει ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου»
«Αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 37-40% του βρετανικού στελέχους σημαίνει ότι ο ιός έχει τη δυνατότητα να διατηρεί ικανό ιικό φορτίο για να μολύνει τον διπλανό μας ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου, η οποία έχει οριστεί ως απόσταση ασφαλείας» λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Μάσιμο Γκάλι μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης της χώρας σχετικά με τη βρετανική παραλλαγή.
«Η αυξημένη μεταδοτικότητα της αγγλικής παραλλαγής, πιθανότατα σχετίζεται με την ικανότητα του ιού να φτάσει μερικά εκατοστά πιο μακριά, με χαμηλότερη συγκέντρωση σταγονιδίων που εκπέμπονται από το θετικό άτομο. Αλλά και αυτό το χαμηλό ιικό φορτίο είναι ικανό να μολύνει», προσθέτει.
Σχετικά με την αυξημένη μετάδοση του ιού στα σχολεία, ο Ιταλός ειδικός υποστηρίζει πως «προφανώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται δεν είναι προσαρμοσμένα στις παραλλαγές του Covid-19 και χρειάζονται επανεξέταση».
Υπουργός Παιδείας: «Ζούμε δύσκολες στιγμές, οι παραλλαγές επηρεάζουν τα παιδιά μας»
«Zoύμε πολύ δύσκολες στιγμές. Ο ιός ξαναπαίρνει τα πάνω του με αυτές τις παραλλαγές οι οποίες επηρεάζουν και τα παιδιά μας», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας της χώρας Πατρίτζιο Μπιάνκι κατά τη διάρκεια βίντεο- ομιλίας του στα εγκαίνια του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 του Πανεπιστημίου της Πάρμας. «Στόχος μας δεν είναι μόνο να ξεπεράσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και να κοιτάξουμε πέρα από την κατάσταση αυτή», πρόσθεσε.
Μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων σε μωρά σε περιοχές του νότου
«Τις τελευταίες 20 ημέρες είχαμε τόσα θετικά στον Covid-19 μωρά, όσα είχαμε για όλο το 2020. Έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων. Μου το επιβεβαιώνουν συνεχώς οι συνάδελφοι παιδίατροι με τους οποίους μιλάω καθημερινά», αποκαλύπτει ο Αλφόνσο Ματζούκα, γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Παιδιάτρων στην Κοσέντζα. «Περιμένουμε τις αναλύσεις των εργαστηρίων για να δούμε τι γίνεται με τις μεταλλάξεις», προσθέτει.
Σχετικά με τα συμπτώματα που παρατηρούν στα μωρά, ο ίδιος λέει: «Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις με λίγο πυρετό αλλά τίποτα περισσότερο. Δεν πρέπει βέβαια να πιστεύουμε ότι τα παιδιά αποκλείονται εντελώς από τα προβλήματα του Covid. Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να καταλήξει σε νοσηλεία. Αν και είναι σπάνιο, είναι πιθανό να συμβεί».
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους σε περιοχές του βορά
Εν τω μεταξύ, τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια στη Βόρεια Ιταλία, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση μολύνσεων σε παιδιά και εφήβους, κυρίως σχολικής ηλικίας, όπως αποκάλυψε ο Ραφαέλε Ντονίνι, περιφερειακός σύμβουλος για την υγεία.
«Είχαμε 18% περισσότερα κρούσματα σε μαθητές και 15% περισσότερα στο προσωπικό των σχολείων σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Και αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού λόγω της αγγλικής παραλλαγής, παρόλο που ενεργήσαμε στο σχολικό περιβάλλον τηρώντας τα πρωτόκολλα», είπε σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.
«Τα παιδιά είναι τρομερά αποτελεσματικοί μεταδότες»
«Η ηλικία των μολυσμένων έχει μειωθεί πολύ, ο μέσος όρος είναι τα 44 έτη και τα παιδιά είναι τρομερά αποτελεσματικοί μεταδότες για την εξάπλωση του ιού, επειδή όταν επιστρέφουν στο σπίτι συναντούν τους γονείς και τους παππούδες, τους συγγενείς τους και είναι ακριβώς εκεί, στα σπίτια όπου μειώνεται η αμυντική μας ικανότητα ,επειδή αφαιρούμε τις μάσκες και δεν σεβόμαστε πλέον την απόσταση», προειδοποιεί από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Ρώμης, Αντόνιο Μάτζι.
«Πρέπει να παρέμβουμε οπωσδήποτε με κάποιον τρόπο, διότι όλα δείχνουν πως τα σχολεία είναι ένα μέρος όπου ο ιός εξαπλώνεται και η επιβολή των κανόνων γίνεται πολύ περίπλοκη ειδικά όσον αφορά στα μικρότερα παιδιά», καταλήγει.
«Οι υφασμάτινες μάσκες αναποτελεσματικές στις μεταλλάξεις»
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, καθηγητή Αντρέα Κριζάντι, σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες και την αποτελεσματικότητά τους.
«Οι υφασμάτινες μάσκες έχουν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα, δεν κάνουν σχεδόν τίποτα», ανέφερε ο καθηγητής στο ραδιόφωνο της RAI. Αντιθέτως, όπως επεσήμανε, «με τις μάσκες FFP2, είναι δύσκολο κάποιος να μολυνθεί, διότι είναι αποτελεσματικές κατά 90%.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι μάσκες αυτές έχουν καταστεί υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους, λόγω των μεταλλάξεων του Covid-19».
Τις δηλώσεις αυτές έκανε σε συζήτηση που αφορούσε στη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ιταλία και κατά πόσο προστατεύουν οι διάφορες μάσκες από τη μετάδοση. Σχετικά με τις χειρουργικές μάσκες, ο καθηγητής ανέφερε πως «η χρησιμότητά τους είναι κυρίως για να προστατεύονται οι άλλοι περισσότερο και όχι τόσο αυτός που τις φοράει».
ΠΗΓΗ: zougla.gr