Ποιος χρειάζεται το Tinder, το Badoo ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή γνωριμιών όταν μπορείς να κανονίσεις το μέλλον του παιδιού σου απευθείας σε μια αγορά γάμου;
Στην Κίνα, οι γονείς αποφάσισαν να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους και να παρακάμψουν τις ψηφιακές εφαρμογές για γνωριμίες. Αντί να αφήνουν τα παιδιά τους να χουφτώνουν με τα δάχτυλα τις οθόνες τους, οι γονείς περνούν το Σαββατοκύριακό τους σε πάρκα και πλατείες με αφίσες, ελπίζοντας να βρουν για εκείνα τον κατάλληλο σύζυγο.
Φυσικά, δεν εννοούμε «έκθεση με φωτογραφίες», αλλά κάτι ακόμα πιο πρακτικό: αφίσες με τα χαρακτηριστικά των παιδιών τους, όπως ηλικία, καριέρα, εισόδημα και, ζώδιο σαν ένα βιογραφικό για κάθε ενδιαφερόμενο!
Μπορεί να ακούγεται σαν ένα εναλλακτικό σκηνικό από ταινία του ’80 ή κάποιον ρομαντικό φιλμ με λίγο παράξενο χιούμορ, αλλά η αγορά γάμου στην Κίνα είναι μία πραγματικότητα που αναδεικνύει την παράδοση του προξενιού, την παρεμβατικότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος και την κοινωνική πίεση.
Κι όπως το είπε και κάποιος συμμετέχων στην αγορά γάμου της Τσενγκντού, το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας είναι ότι ο μεγάλος πληθυσμός και η ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη αφήνουν τους ντόπιους με μικρό κοινωνικό κύκλο και λίγες πιθανότητες για γνωριμίες. Άρα, οι γονείς απλά έπιασαν δουλειά, ως όφειλαν. Ε… τι;
Η πιο δημοφιλής αγορά γάμου στο Λαϊκό Πάρκο της Σαγκάης συγκεντρώνει γονείς που κάθονται σε σκαμπό και παγκάκια, κουνώντας τα χέρια τους με χαρτιά που αναγράφουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.
Η δημιουργός περιεχομένου @rimmazakirova ήταν η πρώτη που αποτύπωσε τέλεια την κατάσταση σε ένα βίντεο: γονείς και παππούδες φορτωμένοι με αφίσες που δηλώνουν ότι «το παιδί μου διαθέτει τα πάντα», από πτυχία, μέχρι δεξιότητες μαγειρικής. Κι αν δε φτάνει η αφίσα για να τραβήξει την προσοχή, μπορεί και το χαμόγελο του “πωλητή” να κάνει δουλειά.
Οπότε, αν νομίζατε ότι μόνο οι γονείς των Ελλήνων πιέζουν τα παιδιά τους για γάμο, είστε γελασμένοι.
Η πίεση να βρουν σύντροφο στην Κίνα γίνεται τόσο έντονη, που μερικές φορές οι μητέρες καταλήγουν να κατεβάζουν τις αφίσες των αντιπάλων για να έχουν περισσότερες πιθανότητες.
Οι κοινωνικές πιέσεις, κυρίως για τις γυναίκες, είναι τόσο έντονες, μάλιστα, που δεν είναι σπάνιο να χρησιμοποιούνται όροι όπως «περισσευούμενες γυναίκες», προκαλώντας έτσι μια αίσθηση αναξιοπρέπειας κι αμηχανίας.
Είναι όντως αυτή η λύση για την έντονη απομόνωση και την κοινωνική πίεση που δημιουργεί η σύγχρονη Κίνα; Κάτω από την επιφανειακή πρόκληση αυτών των «αντικειμένων προς πώληση», κρύβονται συναισθηματικές ανάγκες και ανησυχίες.
Ενώ κάποιοι βλέπουν τις αγορές γάμου ως πρακτική λύση για τα κοινωνικά προβλήματα του γάμου στην Κίνα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι γονείς προχωρούν σε αυτήν την επιλογή λόγω του φόβου της αποτυχίας και του κοινωνικού στιγματισμού. Η πραγματική ερώτηση είναι: είναι η κοινωνία έτοιμη να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά και ψυχολογικά κενά που δημιουργεί το κοινωνικό πρότυπο του «γάμου για τον γάμο»;
Εν τέλει, μπορεί να είναι ξεκαρδιστικό να φανταστεί κανείς τους γονείς με τις αφίσες τους να βγαίνουν παγανιά για να τον παντρέψουν, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κρυφή πίεση και τη βαθιά ανασφάλεια που κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο. Μπορεί να γελάμε, αλλά κάπου εκεί βρίσκεται και το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας – ειδικά όταν οι γονείς φαίνεται να μπαίνουν σε ένα «deal» που ούτε οι ίδιοι καταλαβαίνουν πλήρως.
ΠΗΓΗ:
pillowfights.gr