Αρκετά ζευγάρια δυσκολεύονται ιδιαίτερα για την επιλογή ονομάτων για τα παιδιά τους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται κανείς να μην έχει τη διάθεση να «κάνει πίσω». Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές κυβερνήσεις.
Αν και στις περισσότερες χώρες οι γονείς έχουν την επιλογή να δώσουν στο παιδί τους όποιο όνομα θέλουν, σε μέρη όπως η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία, οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν τις επιλογές τους και, σε πολλές περιπτώσεις, να επιλέξουν πιο κατάλληλες εναλλακτικές.
Ακολουθούν 10 περίεργα ονόματα που έχουν απαγορευθεί σε όλο τον κόσμο για πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς ή ακόμη και πρακτικούς λόγους.
- Lucifer
Το 2017, Γερμανοί αξιωματούχοι παρενέβησαν όταν ένα ζευγάρι στην Πόλη Κάσσελ υπέβαλε τα έγγραφα για να ονομάσει το νεογέννητο γιo του Lucifer (διάβολος).
Η χώρα δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε όνομα θέλουν, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να επέμβει εάν το όνομα που επιλέξουν ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ευημερία του παιδιού εκθέτοντας το σε χλευασμό και εξευτελισμό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου, οι γονείς άλλαξαν γνώμη κατά τη διάρκεια της ακρόασης και αποφάσισαν να ονομάσουν τον γιο τους Lucian.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλες χώρες που έχουν απαγορεύσει το όνομα Lucifer. Από το 2001 έως το 2013, έξι ζευγάρια στη Νέα Ζηλανδία ζήτησαν να δώστουν στα παιδιά τους αυτό το όνομα, ωστόσο το αίτημα και των έξι απορρίφθηκε. Η Ισλανδία αρνήθηκε πρόσφατα να προσθέσει το όνομα στο επίσημο μητρώο της.
- Nutella
Το 2015, ένα δικαστήριο στη Βαλανσιέν της Γαλλίας αποφάσισε ότι ένα ζευγάρι δεν μπορούσε να ονομάσει την κόρη του Nutella. Οι γονείς δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα ο δικαστής να μετονομάσει το τεσσάρων μηνών μωρό σε Ella.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου, η συγκεκριμένη ονοματοδοσία ήταν «αντίθετη με το συμφέρον του παιδιού», καθώς «μπορεί να οδηγήσει μόνο σε χλευασμό ή υποτιμητικές σκέψεις».
- Ikea
Στην εταιρεία Ikea δεν φαίνεται να αρέσει ιδιαίτερα να δίνουν οι γονείς την επωνυμία της στα νεογέννητα παιδιά τους.
Η πατρίδα του «γίγαντα» επίπλων στη Σουηδία έχει νόμους που απαγορεύουν ονόματα που μπορεί να προκαλέσουν «επιθέσεις» ή «δυσφορία» και προφανώς το όνομα Ikea εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.
Στις ΗΠΑ, η δημοφιλία του ονόματος Ikea κορυφώθηκε το 1989, όταν 72 κορίτσια και εννέα αγόρια ονομάστηκαν έτσι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει μια τάση να δίνουν οι γονείς στα παιδιά ονόματα επίπλων Ikea όπως Malm και Tarva.
- Robocop
Ενας νόμος του 2014 στην πολιτεία Σονόρα του Μεξικό απαγόρευσε στους γονείς να καταχωρούν ονόματα παιδιών που οι αξιωματούχοι θεωρούν «υποτιμητικά, ταπεινωτικά ή άνευ σημασίας».
Μετά το ψήφισμα του νόμου, το ληξιαρχείο δημιούργησε μια λίστα 61 ονομάτων από προηγούμενα μητρώα που δεν μπορούσαν πλέον να εγκριθούν. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν και το Robocop.
«Ο στόχος της λίστας είναι να προστατεύσει τα παιδιά από το να γίνουν θύματα bullying εξαιτίας του ονόματος τους», δήλωσε η διευθύντρια του εθνικού ληξιαρχείου, Κριστίνα Ραμίρεζ.
- Τζιχάντ
Αρκετές περιπτώσεις γονέων στη Γαλλία που θέλουν να ονομάσουν τα νεογέννητα παιδιά τους Τζιχάντ έχουν γίνει viral τα τελευταία χρόνια.
Στα τέλη του 2018, ένα δικαστήριο στη Ντιζόν αποφάσισε να μην επιτρέψει σε μια μητέρα να ονομάσει το γιο της Τζιχάντ, αλλά της επετράπη να τον αποκαλεί Τζαντ. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Τουλούζη νωρίτερα εκείνη τη χρονιά, αλλά και στη Ρουμπέ το 2016.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, 26 αγοράκια ονομάστηκαν Τζιχάντ το 2018.
- Πρίγκιπας Ουίλιαμ και… Mini Cooper
Ενα ζευγάρι στο Περπινιάν της Γαλλίας θέλησε να ονομάσει τον γιο του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, αλλά το τοπικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους, αποφασίζοντας ότι το όνομα θα ήταν αιτία «γελοιοποίησης» για το παιδί.
Αφού το δικαστήριο απέρριψε το όνομα, το ίδιο ζευγάρι ζήτησε να ονομάσει το γιο του Mini Cooper. Και το δεύτερο όνομα απορρίφθηκε.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή από τη λίστα απαγορευμένων ονομάτων στη Σονόρα του Μεξικό ήταν το Facebook. Τα ονόματα Twitter, Yahoo και Email συμπεριλαμβάνονται επίσης στη λίστα.
Ωστόσο, άλλες χώρες φαίνεται να επιτρέπουν το όνομα Facebook. Το 2011, ένας Αιγύπτιος πατέρας ονόμασε την κόρη του Facebook, για τον ρόλο που έπαιξε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην επανάσταση της Αιγύπτου.
- Anal
Το όνομα Anal βρίσκεται στη λίστα με τα απαγορευμένα ονόματα στη Νέα Ζηλανδία. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το όνομα εμπίπτει στην κατηγορία «ενδέχεται να είναι προσβλητικό για κάποιο λογικό άτομο» – ένα κριτήριο για την αξιολόγηση των ονομάτων στη χώρα.
- Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116
Οι κανονισμοί για την ονοματοδοσία στη Σουηδία οδήγησαν τα δικαστήρια να απορρίψουν το αίτημα ενός ζευγαριού στο Χάλμσταντ να ονομάσει τον γιο του Bfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (προφέρεται ως «Albin»)
Οι γονείς περιέγραψαν το όνομα ως «γεμάτη νόημα, εξπρεσιονιστική καλλιτεχνική δημιουργία».
- Οσάμα Μπιν Λάντεν
Οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν σε ένα ζευγάρι από την Τουρκία που ζούσε στην Κολωνία να ονομάσει το γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2002.
Ενας εκπρόσωπος του δικαστηρίου σημείωσε ότι το όνομα απορρίφθηκε επειδή δε θα επιτρέπονταν στην Τουρκία και λόγω της «προφανούς σύνδεσης του ονόματος με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».
Με την ίδια λογική, η Γερμανία παραδοσιακά δεν επιτρέπει στους γονείς να ονομάζουν τα παιδιά τους «Αδόλφος Χίτλερ».
www.travelestate.gr