Βρισκόμαστε πλέον στην κορύφωση των γιορτών. Τα Χριστούγεννα είναι εδώ και όλοι, μικροί και μεγάλοι αδημονούν για να ζήσουν και πάλι στιγμές ξενοιασιάς και αγάπης, ενώ τα δώρα παραμένουν πάντα στο επίκεντρο.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων όμως δεν περιλαμβάνουν μόνο δώρα, αλλά και παραδόσεις, που σε όλο τον κόσμο δείχνουν να συναγωνίζονται στο ποια θα είναι η πιο περίεργη.
Όταν το να ανησυχείς μήπως οι καλικάτζαροι θα σου κρύψουν τα παπούτσια το βράδυ είναι το λιγότερο, τότε να ξέρεις πως μπορείς να δεις τον Άγιο Βασίλη σε πατίνια να σου φέρνει… τηγανητό κοτόπουλο και να κερδίσεις ένα παραπάνω δώρο αν βρεις το αγγουράκι τουρσί στο δέντρο.
Βάλτε το All I want for Christmas να παίζει και πάμε να ταξιδέψουμε:
Αυστρία
Ο Άγιος Βασίλης κάνει και… κακές παρέες, σύμφωνα με τον αυστριακό μύθο, όπου το σατανικό πλάσμα Krampus αποτελεί τον συνεργό του αγαπημένου αγίου των παιδιών.
Ο Krampus τριγυρίζει τους δρόμους και αρπάζει όσα παιδιά ήταν άτακτα στη χρονιά και τα παρασέρνει στο λημέρι του.
Στην Αυστρία για να τιμήσουν τον Krampus, όλες τις μέρες του Δεκεμβρίου θα δείτε κόσμο να τριγυρνάει με τρομακτικές μάσκες και κάθε χρόνο πραγματοποιείται και μεγάλη παρέλαση Krampus με το θέαμα να είναι ολίγον τι… τρομακτικό.
Χριστουγεννιατική Λειτουργία με πατίνια
Βενεζουέλα
Στη πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, κάθε πρωί Χριστουγέννων οι δρόμοι γεμίζουν με πλήθος κόσμου που βγαίνει με τα πατίνια έξω και πηγαίνουν μέχρι την εκκλησία.
Σε πολλούς δρόμους η κυκλοφορία διακόπτεται από τις 8 το πρωί για να μπορέσουν οι κάτοικοι να μετακινηθούν με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης φορώντας τα πατίνια τους.
Τα παιδιά από το προηγούμενο βράδυ συνηθίζουν να κοιμούνται με το ένα πατίνι δεμένο στο πόδι τους και το άλλο αφημένο στο παράθυρο ως κάλεσμα στους φίλους τους να έρθουν να τους ξυπνήσουν για να πάνε την καθιερωμένη εορταστική βόλτα.
Η Γάτα των Χριστουγέννων
Ισλανδία
Μια από τις πιο περίεργες παραδόσεις προέρχεται από την Ισλανδία όπου μια τεράστια γάτα τριγυρνά στη χιονισμένη επαρχία της χώρας τα Χριστούγεννα.
Παραδοσιακά, οι αγρότες χρησιμοποιούσαν την γάτα των Χριστουγέννων σαν κίνητρο για τους εργαζόμενους τους. Αυτοί που δούλεψαν σκληρά θα λάβουν σαν δώρο καινούρια ρούχα, αλλά αυτοί που τεμπέλιαζαν όλη την χρονιά κινδυνεύουν να τους καταβροχθίσει η τεράστια γάτα ως τιμωρία. Ένας πειστικός τρόπος οφείλουμε να πούμε για να στρωθούν κάποιοι στη δουλειά.
Από εκεί έχει προέλθει και η παράδοση στην Ισλανδία να ανταλλάζουν ρούχα για δώρα τα Χριστούγεννα από φόβο μην και αρπάξει κανέναν η τεράστια γάτα.
Οι αράχνες των Χριστουγέννων
Ουκρανία
Μια από τις πλέον περίεργες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, έρχεται από την Ουκρανία που σίγουρα δεν συνιστάται για όσους πάσχουν από αραχνοφοβία. Βλέπετε, εκεί που αντί να κρεμάνε διάφορα στολίδια, όπως μπάλες, γιρλάντες και φωτάκια στο δέντρο, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν διακοσμητικά με κεντρική έμπνευση τις… αράχνες!
Ένα παραδοσιακό παραμύθι είναι υπεύθυνο για αυτή την περίεργη παράδοση. Όπως αναφέρει ο μύθος υπήρχε μια φτωχή χήρα που δεν μπορούσε να διακοσμήσει το δέντρο για τα παιδιά της.
Οι αράχνες που βρίσκονταν στο σπίτι της, την λυπήθηκαν για την κακοτυχία που είχε χτυπήσει το σπίτι της και ξεκίνησαν να υφαίνουν υπέροχους ιστούς πάνω στο δέντρο, που είδαν τα παιδιά το πρωί όταν ξύπνησαν το πρωί των Χριστουγέννων. Από τότε οι ιστοί των αραχνών θεωρούνται ιδιαίτερα καλότυχοι στην Ουκρανία.
Χριστούγεννα στα KFC
Ιαπωνία
Όλα ξεκίνησαν το 1974 όταν η αμερικανική αλυσίδα KFC αποφάσισε να εξαπολύσει την δική της διαφημιστική καμπάνια για τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία. Το απλό σλόγκαν «Kurisumasu ni wa kentakkii» (Κεντάκι για Χριστούγεννα) υπήρξε τόσο μεγάλη επιτυχία που δημιούργησε μια ολόκληρη εθνική παράδοση, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Αν και τα Χριστούγεννα δεν είναι παραδοσιακή γιορτή στην Ιαπωνία, παρόλα αυτά, οικογένειες από όλη την χώρα κατευθύνονται στο κοντινότερο τους KFC για ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο γεύμα.
Πίκλες στα δέντρα
Γερμανία
Όλοι μας στολίζουμε πλέον χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως σε όλο τον κόσμο.
Μια παράδοση που φέρεται να ξεκίνησε από την Γερμανία τον 16ο αιώνα, αλλά ευτυχώς για τον υπόλοιπο κόσμο πήραμε μόνο το καλό μέρος της παράδοσης.
Γιατί; Επειδή στην Γερμανία συνηθίζουν να κρύβουν και ένα αγγουράκι τουρσί στα κλαδιά του δέντρου και όποιο παιδί το βρει, δεν…φτιάχνει pickle σος, αλλά κερδίζει δώρα που του μοιράζουν αυτοί που έκρυψαν το αγγουράκι.
Υπάρχει και ο μύθος πως το έθιμο αυτό προέρχεται από την Ισπανία όταν δυο νεαρά αγόρια είχαν εγκλωβιστεί σε ένα βαρέλι με αγγουράκια τουρσί και τους έσωσε ο Άγιος Βασίλης, επαναφέροντας τους στη ζωή. Περί ορέξεως… τουρσί πάντως
Εορταστική Σάουνα με τα φαντάσματα
Φινλανδία
Η σάουνα αποτελεί τον «εθνικό θησαυρό» της Φινλανδίας, καθώς σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει και από μια, όπου τα Χριστούγεννα μετατρέπεται σε ιερό τόπο για να συνδεθούν με τους νεκρούς προγόνους.
Κάθε Παραμονή Χριστουγέννων οι οικογένειες μαζεύονται και γδύνονται πριν καθήσουν για ώρα στη σάουνα με σεβασμό και προσήλωση, καθώς θεωρείται επίσης και η κατοικία του θρυλικού καλικάτζαρου.
Μόλις τελειώσει η οικογενειακή συγκέντρωση στη σάουνα, οι Φινλανδοί κατευθύνονται στις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ οι τα πνεύματα των προγόνων τους επιστρέφουν. Σίγουρα οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι λίγο πιο περίεργες στη Φινλανδία…
Παπούτσια δίπλα στη φωτιά
Ολλανδία
Κάθε χρόνο στις μέρες των Χριστουγέννων τα παιδιά στην Ολλανδία αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στη φωτιά με την ελπίδα πως ο Άγιος Βασίλης (Sinterklaas στα Ολλανδικά) θα τα γεμίσει με δώρα και γλυκά τη νύχτα.
Τα παιδιά αφήνουν καρότα στα παπούτσια τους για να τα βρει το λευκό άλογο Αμερίγκο που συνοδεύει τον Άγιο Βασίλη. Παλιότερα, στα άτακτα παιδιά έβαζαν πατάτες αντί για δώρα στα παπούτσια τους σαν τιμωρία, αλλά πλέον δεν θεωρείται σωστή παιδαγωγική μέθοδος και έτσι μόνο τα καρότα την πληρώνουν κάθε χρόνο.
Η μάγισσα Μπελφάνα
Ιταλία
Ξεχάστε τον Άγιο Βασίλη και την 25η Δεκεμβρίου. Στην Ιταλία όλη η δράση είναι στις 5 Ιανουαρίου, όπου σύμφωνα με την παράδοση μια γριά γυναίκα ονόματι Μπελφάνα επισκέπτεται όλα τα παιδιά της Ιταλίας για να γεμίσει τις κάλτσες τους με γλυκά και να τους αφήσει δώρα αν ήταν καλά. Όπως ακριβώς και ο Άγιος Βασίλης, η Μπελφάνα μπαίνει στα σπίτια από την καμινάδα και αφήνει δώρα στα παιδιά που ζουν εκεί, συνήθως κρασί και τοπικές λιχουδιές.
Τηγανητές κάμπιες
Νότια Αφρική
Όταν σκεφτόμαστε για χριστουγεννιάτικο φαγητό, από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό είναι το γουρουνόπουλο και η γαλοπούλα, πάντα όλα γεμιστά και με πολλές πολλές θερμίδες. Στη Νότια Αφρική όμως μια είναι η λιχουδιά που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Τηγανητές κάμπιες!
Ένα συγκεκριμένο είδος αυτοκρατορικής κάμπιας που ζει στα έλατα και είναι μέσα στη… χριστουγεννιάτικη γεύση, προσφέροντας τύχη την επόμενη χρονιά σε όποιον καταφέρει να την καταπιεί.
Ιπτάμενες μάγισσες
Νορβηγία
Σύμφωνα με την νορβηγική παράδοση, η Παραμονή των Χριστουγέννων είναι η μέρα που τα σκανδαλιάρικα πνεύματα και οι μάγισσες ανεβαίνουν στον ουρανό και είναι έτοιμοι για αταξίες και πειράγματα. Οι σκούπες όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελούν το αγαπημένο μέσο μετακίνησης για τις μάγισσες και είναι παράδοση για τις οικογένειες στη Νορβηγία να κρύβουν τις σκούπες και όσα καθαριστικά είδη έχουν κοντάρια για να μην μπορέσουν να τα βρουν και πετάξουν στους ουρανούς.
Ο Ντόναλντ Ντακ βάζει όλη την χώρα στο σπίτι
Σουηδία
Κάποτε στην Ελλάδα, ο «Άγνωστος Πόλεμος» του Νίκου Φώσκολου κρατούσε όλους τους Έλληνες μέσα στο σπίτι τους για να δουν το επεισόδιο. Για μια ώρα σχεδόν νέκρωνε η χώρα.
Στη Σουηδία δεν έχουν Νίκο Φώσκολο, αλλά έχουν τον πιο αξιαγάπητο νευρικό του Walt Disney.Από το 1958 όταν και προβλήθηκε για πρώτη φορά το χριστουγεννιάτικο επεισόδιο “Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” (Ο Ντόναλντ Ντακ και οι Φίλοι του σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα), έγινε αμέσως θεσμός, Το αγαπημένο παπί όλου του κόσμου, ο φωνακλάς Ντόναλντ εδώ και 60 χρόνια πλέον καταφέρνει να κρατά τουλάχιστον το 50% των Σουηδών στα σπίτια τους, όταν και ξεκινάει να προβάλλεται το εορταστικό επεισόδιο στις 3 το μεσημέρι ακριβώς κάθε χρόνο. Γιατί Ντόναλντ Ντακ παρόντος πάσα αρχή παυσάτο…
Το εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο
Νέα Ζηλανδία
Νομίζετε πως όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ίδια σε όλο τον κόσμο; Ξανασκεφτείτε το καθώς στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει ένα πανέμορφο δέντρο ονόματι pohutukawa με τεράστιες ρίζες και φωτεινά λουλούδια που κερδίζει τις καρδιές των κατοίκων και το στολίζουν σε εκκλησίες και σπίτια με χαρούμενα χρώματα Το δέντρο πλέον έχει αναγνωριστεί ως το σύμβολο των Χριστουγέννων στη Νέα Ζηλανδία και απαντάται σε κάρτες, διακοσμήσεις ακόμα και στα κάλαντα που τραγουδάνε τα παιδιά στο σχολείο!
Ο «ευωδιαστός» φίλος
Καταλονία- Ισπανία
Πρέπει να είναι ίσως η πιο περίεργη παράδοση των Χριστουγέννων που θα βρείτε σε αυτή την λίστα. Ο Tio de Nadal (ο Τίο των Χριστουγέννων) το πνεύμα των Χριστουγέννων, που είναι φτιαγμένο συνήθως από κούφιο ξύλο με κλαδιά για πόδια, ένα χαμόγελο και ένα κόκκινο καπέλο. Κάθε απόγευμα από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά ταΐζουν το κούτσουρο με μικρές λιχουδιές και νερό και το βάζουν κάτω από μια κουβέρτα για να το κρατάνε ζεστό. Μέχρι εδώ όλα καλά, φαίνεται μια γλυκιά παράδοση. Φευ…
Την Παραμονή των Χριστουγέννων όμως είναι που τα πράγματα γίνονται περίεργα. Τα παιδιά αρχίζουν και χτυπούν με ξύλα τον Τίο και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια που έχουν σαν κεντρικό θέμα τις… χοντρές σωματικές εκκενώσεις και του ζητούν να ξεφορτωθεί τα «απορρίμματα» του και σαν άλλη πινιάτα πετάει από μέσα γλυκά και δώρα, πριν καταλήξει στη φωτιά καθώς είναι πλέον άχρηστος.
Η κατσίκα των Χριστουγέννων
Σουηδία
Μια από τις παλαιότερες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις υπάρχει στη Σουηδία, με τις ριζες της να χάνονται κάπου στον 11ο αιώνα, όπου οι ιστορίες αναφέρουν μια κατσίκα σε μέγεθος ανθρώπου να οδηγείται από τον Άγιο Βασίλη που έχει την δυνατότητα να ελέγχει το κακό.
Η κατσίκα των Χριστουγέννων μέσα στους αιώνες άλλαξε και τον 17ο αιώνα ήταν δημοφιλές για τους νεαρούς άντρες να ντύνονται σαν κατσίκες και να τριγυρνούν στις πόλεις κάνοντας φάρσες και ζητώντας δώρα. Στον 19ο αιώνα η κατσίκα έγινε ένας από τους καλούς που φέρνουν δώρα.
Πλέον οι άντρες της οικογένειας ντύνονται σαν κατσίκες παρά σαν τον Αγιο Βασίλη και μοιράζουν δώρα σε όλη την οικογένεια. Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια πλέον περιστρέφονται γύρω από τον μύθο αυτό, ενώ σε μεγάλες πόλεις της Σουηδίας θα δείτε και τεράστιες κατσίκες να στολίζουν κτίρια και δρόμους.