Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες διαθέτουν μεγάλα τμήματα του προϋπολογισμού τους για τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, υπάρχουν λίγες χώρες στον κόσμο που πιστεύουν ότι ο «Πόλεμος είναι Κόλαση» και ως εκ τούτου, δεν διατηρούν καμία στρατιωτική δύναμη στη χώρα τους. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, αποδεικνύουν ότι μπορούν να διατηρήσουν την εδαφική τους κυριαρχία χωρίς να διαθέτουν στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι χώρες χωρίς στρατό, λοιπόν, σύμφωνα με το Business Insider, είτε έχουν αποστρατικοποιηθεί, είτε δεν έχουν ιδρύσει ποτέ στρατό με τη δημιουργία της χώρας είτε είναι πρώην αποικίες- εξαρτημένα μέλη εθνών με στρατούς και εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την προστασία αυτών των χωρών.
Για παράδειγμα, ο γαλλικός στρατός είναι υπεύθυνος για την άμυνα του Μονακό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την άμυνα των Νήσων Μάρσαλ, καθώς και της Ισλανδίας, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ανδόρα -όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο– λόγω της εγγύτητάς τους.
Βατικανό: Η ελβετική φρουρά του Πάπα
Η μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Βατικανό είχε πολλές ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσει τον Πάπα και τη χώρα, αλλά ο Πάπας Παύλος VI κατάργησε όλες τις δυνάμεις το 1970.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η μικρή χώρα βρίσκεται στη Ρώμη, η Ιταλία προστατεύει την Πόλη του Βατικανού. Παρόμοιο παράδειγμα αποτελεί και το Λίχτενσταϊν, το οποίο διατηρεί μόνο αστυνομική δύναμη, εξοπλισμένη με φορητά όπλα για την εκτέλεση καθηκόντων εσωτερικής ασφάλειας.
Αμυντική βοήθεια παρέχεται από την Αυστρία και την Ελβετία στο πλαίσιο άτυπης συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις λειτουργούν ως στρατιωτικές
Σύμφωνα με το World Factbook της CIA και όσα αναφέρει το Business Insider, 31 χώρες και εδάφη δεν διαθέτουν στρατό.
Σύμφωνα με τον ορισμό της CIA, αρκετές από αυτές τις πολιτείες δεν διαθέτουν «κανονική στρατιωτική δύναμη», αλλά οι εθνικές αστυνομικές δυνάμεις τους ενεργούν ως de facto στρατιωτικές δυνάμεις.
Για παράδειγμα, οι Δημόσιες Δυνάμεις στην Κόστα Ρίκα είναι υπεύθυνες για την προστασία των συνόρων της χώρας, εκτός από τις συνήθεις ρυθμιστικές λειτουργίες της αστυνομίας.