10 ενδιαφέροντα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τους ωκεανούς

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι το μεγαλύτερος μέρος του πλανήτη καλύπτεται από νερό. Συγκεκριμένα το 71% του πλανήτη καλύπτεται από νερό.

Αυτό που σίγουρα δεν έχεις ακούσει είναι ότι τα κύματα της θάλασσας μπορούν να κινηθούν με εκατοντάδες μίλια την ώρα.

Ή λογικά δεν θα ξέρεις ότι τα βάθη των ωκεανών φιλοξενούν εκατομμύρια τόνους χρυσού ή το ότι οι επιστήμονες ξέρουν περισσότερα για τους ωκεανούς στον Άρη παρά για τους δικούς μας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ωκεανών, αξίζει να ρίξεις μια ματιά σε μερικά πράγματα που μάλλον αγνοείς για τον ανεξερεύνητο αυτό κόσμο, όπως τα αναφέρει το bestlifeonline.

1.Ο ωκεανός αποτελεί το σπίτι για το σχεδόν 95% της ζωτικής ύπαρξης στον πλανήτη

Με τα τόσα που γίνονται κάτω από τους ωκεανούς είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι οι θάλασσες βρίθουν από ζωή. Στην πραγματικότητα, 94% της ζωής είναι υδάτινη και αυτό σημαίνει ότι εμείς που ζούμε στην στεριά είμαστε η μειονότητα.

2.Τα κοράλλια παράγουν το δικό τους αντηλιακό.

Ο πολύς ήλιος μπορεί να βλάψει τα φύκια που ζουν μέσα στα κοράλλια στα ρηχά νερά. Έτσι, προκειμένου να τα προστατέψουν τα κοράλλια φωτοσυνθέτουν. Αυτό το κάνουν διότι τα φύκια αποτελούν την κύρια πηγή διατήρησης τους.

3.Υπάρχει τόσος πολύς χρυσός στους ωκεανούς που είναι αρκετός για να έχει ο καθένας μας από 4 κιλά.

Υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι χρυσού που είναι διασκορπισμένοι στους ωκεανούς. Είναι όμως αρκετοί συσσωρευμένοι σε μάζα που αποτελείται από πολλά υλικά και για αυτό τον λόγο θα πρέπει η μάζα αυτή να υποστεί διάλυση.

4. Υπάρχει ένα στρώμα πάγου το οποίο είναι μεγαλύτερο από τις Ηνωμένες πολιτείες.

Μόνο δύο ίχνη έχουν απομείνει από την τελευταία εποχή των παγετώνων του πλανήτη μας. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Αυτό της Ανταρκτικής υπολογίζεται ότι είναι 5,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τα οποία ισοδυναμούν με το μέγεθος των Η.Π.Α. και του Μεξικού μαζί.

5. Οι καρχαρίες έχουν το δικό τους υπόγειο «καφενείο».

Όπως αποδεικνύεται δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από διακοπές και ξεγνοιασιά.

Το 2002, επιστήμονες ανακάλυψαν μία περιοχή που βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μέρος του Ειρηνικού ωκεανού κοντά στην Χαβάη όπου μεγάλοι λευκοί καρχαρίες συνήθως μεταναστεύουν τον χειμώνα.

Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτήν την περιοχή ”καφενείο” των καρχαριών επειδή πολλοί από αυτούς τριγυρίζουν σε αυτό το μέρος πριν έρθει ο πιο ζεστός καιρός.

6.Η μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη είναι υποβρύχια και είναι 10 φορές μεγαλύτεροι από τις Άνδεις.

Η μεγαλύτερη οροσειρά πάνω από το νερό είναι οι Άνδεις και έχουν μήκος 4.300 μίλια. Φανταστείτε λοιπόν την Μεσοωκεάνια ράχη που έχεις μήκος 40.390 μίλια.

7.Ο Ειρηνικός είναι μεγαλύτερος σε πλάτος από το φεγγάρι.

Στο πιο πλατύ του σημείο το οποίο είναι από την Ινδονησία μέχρι την Κολούμπια, ο ειρηνικός ωκεανός είναι με διαφορά πιο πλατύς από το φεγγάρι. Αυτή η έκταση του μήκους του ωκεανού είναι 12.300 μίλια, δηλαδή 5 φορές η διάμετρος του φεγγαριού.

8. Ένα παγόβουνο μπορεί να παρέχει σε 1 εκατομμύριο άτομα νερό για 5 χρόνια.

Ένα μεγάλο παγόβουνο από την Ανταρκτική περιέχει περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια λίτρα νερό που πραγματικά θα μπορούσαν να συντηρήσουν 1 εκατομμύριο άτομα για 5 χρόνια.

9.Η πίεση στο βάθος ενός ωκεανού μπορεί να σε συντρίψει σαν μυρμήγκι.

Στην τάφρο των Μαριανών (11 χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης) η οποία είναι η πιο βαθιά υδάτινη περιοχή στην γη, η πίεση του νερού είναι 8 τόνοι ανά τετραγωνική ίντσα. Είναι σαν να σε συντρίβουν 50 αεροσκάφη.

10. Το νερό στον πάτο του ωκεανού είναι υπερβολικά θερμό.

Στα πιο βαθιά μέρη του ωκεανού η θερμοκρασία κυμαίνεται μόνο από τους 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, με εξαίρεση όμως το νερό που πηγάζει από υδροθερμικές οπές στον πάτο της θάλασσας.

Το νερό αυτό μπορεί να έχει θερμοκρασία έως και 400 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που το αποτρέπει να βράσει είναι η μεγάλη πίεση που ασκείται.