10 ηλίθιες συμβουλές που μας έδωσαν τα καψουροτράγουδα

Η μουσική είναι αυτή που μας ταξιδεύει και πολλές φορές λειτουργεί με λυτρωτικό τρόπο.

Όμως, υπάρχουν κι εκείνα τα τραγούδια που θα μας δώσουν την ανάλογη ώθηση, ώστε να κάνουμε κάτι που δεν είχαμε το θάρρος και βρίσκουμε αυτή τη δύναμη μέσω των στίχων.

Τι γίνεται όταν πέσεις σ’ ένα τραγούδι που θα σου εμπνεύσει τη λάθος συμβουλή; Ακολουθούν δέκα παραδείγματα καψουροτραγουδων με αναφορά στους ερμηνευτές τους, που δηλώνουν με φανερό τρόπο ή υπονοούν κάτι τελείως ηλίθιο.

  1. Σταν- «Χτύπα»

Χτύπα πιο δυνατά, χτύπα
Χτύπα πιο δυνατά στην καρδιά
Χτύπα και μετά απλά κοίτα
Μια πληγή ανοιχτή να πονά

Ο Σταν, μας τραγουδάει και παροτρύνει τη σύντροφό του να τον χτυπήσει κι άλλο γιατί «αντέχει». Κατ’ επέκταση, αυτό το μήνυμα περνάει και σ’ εμάς. Συνεχίζοντας, της λέει να κάνει γρήγορα και να τον καταστρέψει για να τελειώσει αυτό που άρχισε.

Χωρίς να κλείσει βλέφαρο δίνει την ώθηση στον άνθρωπό του να του φερθεί με συναισθηματική βία και μάλιστα να κάτσει και να απολαύσει μετά το θέαμα, κανονικοποιώντας τις μη υγιείς σχέσεις. Όχι Σταν, να μη χτυπήσει, να πάτε μαζί σε έναν ψυχολόγο.

  1. Πάολα- «Χαρακίρι»

Χαρα – Χαρα – Χαρακίρι
έχω κάνει για σένα χιλιάδες φορές.
Χαρα – Χαρα – Χαρακίρι
έχω ακόμα για σένα χιλιάδες ζωές

Ένα όχι και τόσο γνωστό τραγούδι της Πάολα. Όμως, οι στίχοι είναι το λιγότερο ατυχείς και περνάνε ένα μήνυμα παραίτησης και ματαίωσης, καθώς η Πάολα αναφέρει πως έχει κάνει κακό στον εαυτό της πολλές φορές εξαιτίας της αγάπης της. Λάθος απ’ όπου κι αν το πιάσεις· ένα τραγούδι που δεν θα έπρεπε να αγγίζει τέτοιου είδους θέματα, πόσο μάλλον να τα κανονικοποιεί κιόλας μιλώντας για αγάπη.

  1. Γιώργος Παπαδόπουλος- «Σπάσ’ τα»

Αφού κι απ» το Θεό
Εγώ πιο πάνω σ» έχω
Γύρνα ξανά
Σπάσ τα απόψε όλα για χάρη μου

Η υπερβολή στο αποκορύφωμά της. Συμβουλεύει την αγάπη μας να τα σπάσει όλα για χάρη μας και να μας ζητήσει ό,τι θέλει γιατί κι εμείς άλλωστε τα δώσαμε όλα, οπότε μπουρλότο που λέει κι ο λαός. Ο ποιητής μας λέει πως αν δεν κάνεις χαμό δεν είναι αγάπη. Να τα διαλύσουμε όλα δηλαδή μπας και ζήσουμε λίγη αμοιβαιότητα, αυτό μας λέτε.

  1. Βασίλης Καρράς- «Τα χιλιόμετρα»

Τα χιλιόμετρα είναι λίγα κι η απόσταση μικρή
κάνε εσύ το πρώτο βήμα και θα κάνω την αρχή
Τα χιλιόμετρα είναι λίγα κι η απόσταση μικρή
κάνε εσύ το πρώτο βήμα και θα κάνω την αρχή

Δε θα μπορούσε να λείπει ο Καρράς από την καψούρα, με ένα τραγούδι που σχεδόν όλοι έχουμε τραγουδήσει σε μια στιγμή που μας έλειπε ο έρωτάς μας. Περνάει ένα μήνυμα που ενδεχομένως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει. Τι μας λέει; Να περιμένουμε τον άλλον να κάνει την αρχή, να βγούμε δηλαδή από τη δύσκολη θέση και μετά, έχοντας την επιβεβαίωση να ακολουθήσουμε. Αν δεν την κάνει δηλαδή ο άλλος, εμείς να μείνουμε άπραγοι. Διεκδίκηση και βλακείες, Καρράς μόνο.

  1. Μιχάλης Χατζηγιάννης- «Δε φεύγω»

Δε φεύγω
Θα μείνω όλη νύχτα στην πόρτα σου
Θα μείνω να σ’ ακούω να μιλάς
Με φίλους σε νιώθω γελάς
Μα δίπλα σου είμαι όπου πας

Ένα υπέροχο τραγούδι αλλά με όχι και τόσο έξυπνη συμβουλή. Αυτό γιατί ο Μιχάλης εδώ , μας προτρέπει να πάμε κάτω από το σπίτι της καψούρας μας και να μη φύγουμε από εκεί αν δεν είμαστε ξανά μαζί. Μια σειρά στο NETFLIX με το όνομα ΥΟU την ξέρετε; Έτσι τυχαία το λέω, χωρίς λόγο.

  1. Νίκος Οικονομόπουλος- «Θα ζητάς τη ζωή μας πίσω»

Θα ξυπνάς τρομαγμένη
Καθαρά πια θα βλέπεις πώς έχασες
Σ’ ένα στρώμα δεμένη
Τυλιγμένη στιγμές που δεν ξέχασες

Με λίγα λόγια, μετά τον χωρισμό το τίποτα, μετά το χάος. Τραγουδάει πως ό,τι κι αν γίνει μετά τον χωρισμό, το σίγουρο είναι ότι ο πρώην θα παρακαλάει να γυρίσει πίσω κι εκείνος δε θα θέλει. Πέραν του ότι δεν είναι καθόλου υγιές να περιμένεις από την πρώην σου οριακά να μη ζει με την απουσία σου, μοιάζει να εξηγεί το σενάριο ότι αυτό είναι ένα θεμιτό σενάριο για κάποιον που αγάπησε κι ενδεχομένως αδικήθηκε, στέφοντας έτσι τον χωρισμό με την απόλυτη τοξικότητα.

  1. Παντελής Παντελίδης- «Παραμυθιάζομαι»

Παραμυθιάζομαι, ξέρω πολύ καλά τι θα συμβεί
Κι ούτε που νοιάζομαι θέλω μαζί να μας βρει το πρωί
Παραμυθιάζομαι, μιας νύχτας όνειρα εγώ κι εσύ

Εδώ σου λέει πως έχει επίγνωση και συνειδητά θα κάτσει να έρχεται δεύτερος γιατί μια νύχτα αρκεί. Να αρκείσαι δηλαδή σε έναν έρωτα που ζει μόνο βράδυ, χωρίς να κάνεις τίποτα για να αλλάξει αυτό, ζώντας το παραμύθι σου, κι αν στην πορεία γεμίσεις ψυχολογικά και τι έγινε; Θα έχεις τη φωνή του Παντελή να ηρεμείς.

  1. Νίκος Βέρτης- «Ένα ψέμα»

Πες μου ένα ψέμα για μένα είσαι ουρανός
Πες πως θα γυρίζεις στη ζωή μου σαν το φως
Πες ότι σου λείπω για λίγο σε ό,τι αγαπώ
Έμαθα κοντά σου μακρυά σου δε ζω

Σ’ αυτό το τραγούδι έχουμε ένα άλλο άκρο. Προτιμά ν’ ακούσει ένα ψέμα, σχεδόν παρακαλάει να του το πει το ταίρι του. Επομένως, να ξέρουμε ότι είναι ψέμα και να το δεχόμαστε γιατί δεν μπορούμε αλλιώς; Να το ζητάμε γιατί μπορούμε; Να μην έχουμε καμία επίγνωση της πραγματικότητας μας λες Νίκο μου Βέρτη μου;

  1. Δέσποινα Βανδή- «Ο λάθος άνθρωπος»

Και πάλι βρήκα
Το λάθος άνθρωπο για ν’ αγαπήσω
Μα τώρα είν’ αργά για να γυρίσω
Μαζί σου έχω αγάπη μου δεθεί

Οι στίχοι μας δείχνουν ότι θα προτιμούσε κάνεις, εδώ συγκεκριμένα η τραγουδίστρια, να ξεχάσει εντελώς την ύπαρξη της αξιοπρέπειάς της γιατί ερωτεύτηκε.

Έχει συμβεί σε όλους μας να κάνουμε μια λάθος επιλογή στα ερωτικά μας, αλλά είναι κατηγορηματικά λάθος να επιμένουμε και να μένουμε σε ένα περιβάλλον που δε μας σέβεται χάριν του έρωτα. Δυστυχώς τα αποτελέσματα, αν το πάμε και σε πιο ακραία μορφή, τα βλέπουμε καθημερινά.

  1. Νατάσα Θεοδωρίδου- «Άσ’τα όλα»

Άσ’ τα όλα κι έλα μεγαλώνω
Ό,τι μας χωρίζει στο χρεώνω
Ένας κόκκος άμμου ήταν μόνο το ’δες για βουνό
Δε σηκώνω άλλο τόσο πόνο έλα σ’ αγαπώ

Πέραν του ότι μηδενίζει τους λόγους για τους οποίους ήρθε ο χωρισμός- άρα οι πιθανότητες να ξαναχωρίσουν αφού τα ξαναβρούν είναι τεράστιες- λέει πως φταίει και για όλα όσα τους κρατάνε χώρια. Μηδέν ευθύνη μας λες Νατάσα μου και μια απαίτηση «να» με το συμπάθιο. Ε δεν πάει έτσι.

ΠΗΓΗ: pillowfights.gr

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου