16 Μεγάλοι μύθοι γύρω από τα ζώα!

Όλοι έχουμε ακούσει λεγόμενα για τις συμπεριφορές των ζώων και τι μπορεί να σημαίνουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που έχουμε πιστέψει ότι ισχύουν κάποιες από αυτές. Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά που λέγονται και ακούγονται είναι απλά μύθοι που απλά έχουν μεταφερθεί από στόμα σε στόμα.

Δες ποιοι είναι αυτοί οι μεγάλοι μύθοι γύρω από τα ζώα και τι τελικά πραγματικά ισχύει! Με μερικούς από αυτούς πιστεύω θα εκπλαγείς.

Το ρύζι που πετάν στους γάμους σκοτώνει τα πουλιά

ethimo rizi se gamo

Λένε ότι δεν κάνει να πετάς ρύζια έξω από την εκκλησία γιατί τα πουλιά τρώνε το ωμό ρύζι, πρήζεται η κοιλιά τους και πεθαίνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο απλός σπόρος- τροφή των πουλιών διαστέλλεται περισσότερο στην κοιλιά ενός πουλιού από ότι το ρύζι. Άρα ουσιαστικά ένας κόκκος ρύζι δεν αποτελεί καν ένα πλήρες γεύμα για τα πουλιά. Ρίξτε άφοβα, λοιπόν, στους νεόνυμφους.

Οι νυχτερίδες είναι τυφλές

mithos oti oi nixterides einai tifles

Οι νυχτερίδες είναι τυφλές για αυτό και έχουν σούπερ ακοή. Η αλήθεια είναι ότι οι νυχτερίδες μπορούν και βλέπουν- όχι τέλεια- και χρησιμοποιούν την εξαιρετική ακοή τους για να εντοπίζουν ευκολότερα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το θήραμα τους. Στην τελική αν ήταν τυφλές εξ’ αρχής, γιατί να έχουν μάτια; Απλά για διακόσμηση; Δεν νομίζω.

Οι νεοσσοί δε θέλουν τη μητέρα τους αν τα φροντίσουν άνθρωποι

neogennita poulakia

Αν οι νεοσσοί έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους, τότε δε θα χρειάζονται τη μαμά τους για τρέφονται και να τους φροντίζει και θα την διώξουν. Ένας ακόμα μύθος που δεν ισχύει και προέκυψε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι βρίσκαν τα μικρά πουλάκια μόνα τους και “παρατημένα”.

Κάτι που δεν ίσχυε μιας και ήταν η τεχνική της μαμάς να κάνει τα μικρά της να πετάξουν. Βέβαια, ο μύθος δημιουργήθηκε από τους γονείς που το έλεγαν στα παιδιά τους, έτσι ώστε να μην σηκώσουν άγαρμπα τα μικρά πουλιά και τα τραυματίσουν.

Τα pitbull είναι θανατηφόρα και επικίνδυνη ράτσα

pitbull kleismeno se klouvi

Ο μύθος θέλει τα pitbull να είναι η πιο επιθετική και θανατηφόρα ράτσα. Η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να επιτεθεί στον άνθρωπο αν νιώσει απειλή. Δεν είναι ότι τα pitbull έχουν κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο που τα κάνει πιο επιθετικά και επικίνδυνα σε σχέση με τις άλλες ράτσες.

Ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτός ο μύθος είναι διότι ο άνθρωπος εκπαιδεύει την συγκεκριμένη ράτσα να συμπεριφέρεται έτσι.

Βγάζεις μυρμηγκιές από τα βατράχια

vatraxos kathetai sto dromo

Ένας μύθος που προέκυψε από όλες τις αγανακτισμένες μανάδες που κατέληγαν να έχουν ένα σπίτι ζωολογικό κήπο. Η επιδερμίδα που έχουν τα βατράχια και μοιάζει λες και έχουν μυρμηγκιές είναι καθαρά και μόνο το δέρμα τους που τους βοηθάει να επιβιώνουν στα διάφορα περιβάλλοντα. Ίσως αυτή η όψη του βατράχου να έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν πως αν τον πιάσουν θα κολλήσουν μυρμηγκιά.

Οι αράχνες με τα μακριά πόδια είναι οι πιο θανατηφόρες

araxni me makria podia

Όσο πιο μακριά πόδια, τόσο πιο θανατηφόρα είναι η αράχνη, λέει ο μύθος και είναι αρκετός για να σε κάνει να ανατριχιάζεις στην εμφάνιση κάποιας αράχνης στο σπίτι.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και είναι απλά ένα είδος αράχνης με  πολύ μακριά πόδια και προέρχεται από τη Βρετανία. Αν ήταν θανατηφόρα τότε το τσίμπημα της θα άφηνε ένα γαλακτώδες σημάδι στο δέρμα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, άρα είσαι ασφαλής.

Οι στρουθοκάμηλοι κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο

strouthokamilos, xamila to kefali sta xwrafia

Τον συγκεκριμένο μύθο τον θυμάμαι από μικρή μιας και μου είχε κάνει εντύπωση και από τα κινούμενα σχέδια. Οι στρουθοκάμηλοι για να κρυφτούν ή όταν φοβούνται βάζουν το κεφάλι τους μέσα στην άμμο.  Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και αν έκανε κάτι τέτοιο θα ασφυκτιούσε. Ο μύθος προέκυψε γιατί η στρουθοκάμηλος κατεβάζει χαμηλά το κεφάλι της για να φάει. Απλώς επειδή είναι ψηλό ζώο φαίνεται σαν να βάζει το κεφάλι στο έδαφος, ενώ πραγματικά σκάβει.

Οι αρουραίοι των βόρειων χωρών αυτοκτονούν όταν μεταναστεύουν

arouraios ton voriwn xwrwn

Ο μύθος θέλει τους συγκεκριμένους αρουραίους να έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Κάτι σαν τις Σουλιώτισσες τις δικές μας, να πηδάν από τον λόφο. Η αλήθεια όμως είναι ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι πολύ έξυπνο και κάθε άλλο παρά τάσεις αυτοκτονίας έχει.

Ναι φαινομενικά μπορεί να φαίνεται σαν να “πέφτουν” στον θάνατο τους, αλλά αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να σχηματίζουν μια γέφυρα όπου το ένα κουτρουβαλάει πάνω στο άλλο και τελικά όλα μαζί φτάνουν στο έδαφος. Σκέψου το σαν μια χιονοστιβάδα από αρουραίους.

Η υγρή μύτη των σκύλων σημαίνει ότι είναι υγιείς

mousouda skilou

Αν έχεις σκύλο θα τον έχεις ακούσει σίγουρα να λέγεται. Ο μύθος λέει ότι εάν ο σκύλος σου έχει υγρή μύτη τότε είναι υγιής. Η αλήθεια πίσω από την υγρή μύτη είναι κάτι πολύ απλό και καθημερινό. Οι σκύλοι ιδρώνουν όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Η μόνη διαφορά είναι το σημείο. Μιας και οι σκύλοι δεν έχουν πόρους στο σώμα τους για ιδρώσουν, η μύτη είναι αυτή που τους “προδίδει”.

Τα πόσουμ κρέμονται από τα δέντρα με τις ουρές τους

mikro possum

Ναι είναι αλήθεια ότι τα μικρά πόσουμ μπορείς να τα δεις να κρέμονται από τα δέντρα με την ουρά τους. Όχι όμως όλη την ώρα. Ο μύθος προέκυψε από το γεγονός ότι τα πόσουμ είναι συνέχεια στα δέντρα και παίζουν. Αντίστοιχα ο ίδιος μύθος θα μπορούσε να βγει και για τις μαϊμούδες.

Οι αρκούδες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη τον χειμώνα

arkouda pou koimatai

Ο μύθος προέρχεται ξεκάθαρα από λάθος χρήση των ελληνικών και της ερμηνείας των λέξεων. Σε χειμέρια νάρκη πέφτουν τα φίδια και γενικά όλα τα ψυχρόαιμα ζώα.

Αυτό σημαίνει ότι τον χειμώνα, μπαίνουν στην τρύπα τους και το σώμα τους παγώνει, κατεβάζοντας παράλληλα τους σφυγμούς της καρδιάς κοντά στο μηδέν.

Αντίθετα οι αρκούδες πέφτουν σε χειμέριο λήθαργο. Ουσιαστικά κοιμούνται, όπως και εμείς. Απλά ο ύπνος τους διαρκεί μέχρι την άνοιξη. Η αρκούδα μπαίνει στην σπηλιά, πέφτει για ύπνο, παίρνει θερμοκρασία γύρω στους 26 βαθμούς και ακούει τα πάντα.

Για αυτό και στα καταφύγια, όταν έρχεται η εποχή που οι αρκούδες είναι να πέσουν για ύπνο, δεν επιτρέπονται επισκέψεις και δυνατοί θόρυβοι για να μην τις ξυπνήσουν και αποσυντονιστούν.

Τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη 3 δευτερολέπτων

mnimi chrisopsarou

Έχεις μνήμη χρυσόψαρου λέμε και εννοούμε ότι πραγματικά ξεχνάς σε δευτερόλεπτα. Τα αγαπημένα μας χρυσόψαρα όμως, λένε ότι τα 3 δευτερόλεπτα είναι μπούρδες και μας αποδεικνύουν ότι η μνήμη τους κρατά για τουλάχιστον 5 μήνες αργότερα.

Οι ταύροι μισούν το κόκκινο χρώμα

tavromachos stin arena

Ζητώ συγγνώμη από όλους τους επίδοξους ταυρομάχους αλλά ο μύθος γύρω από το κόκκινο, είναι μόνο μύθος. Προέκυψε από την παράδοση και τη χρήση κόκκινων πανιών που έκανε τους ταύρους έξαλλους.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εμπριμέ να είναι αυτό το πανί ο ταύρος θα επιτεθεί, μιας και αυτό που τον “τσιγκλάει” είναι το μέγεθος του πανιού και όχι το χρώμα.

Οι ψείρες προτιμούν τα βρώμικα/ μακρυά μαλλιά

psira panw se mia trixa

Το αν θα κολλήσεις ψείρες δεν έχει καθόλου να κάνει με το πόσο καθαρό είναι το κεφάλι σου. Οι ψείρες σαν παράσιτο που είναι το μόνο που χρειάζονται είναι καλή απόσταση.

Που σημαίνει ότι όσο καθαρό και να είναι το κεφάλι σου, άμα βρεθείς σε κοντινή απόσταση με άτομο με ψείρες, μπορεί και να κολλήσεις. Για να το αποφύγεις απλά απόφυγε να μοιράζεσαι τις χτένες σου.

Οι καμήλες αποθηκεύουν νερό στις καμπούρες τους

kamila me dio kampoures

Ο μύθος λέει ότι οι καμήλες αποθηκεύουν νερό στην καμπούρα για να έχουν σε περίπτωση που διψάσουν. Σωστά; Όχι!

Η αλήθεια είναι ότι οι καμήλες μπορούν να ζήσουν χωρίς νερό 7 ολόκληρες ημέρες. Οι καμπούρες είναι λίπος που μπορεί να κάψει όταν η καμήλα δεν έχει τραφεί. Άρα τι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αποθήκευση νερού για την καμήλα; Τα νεφρά.  Οι καμήλες αποβάλουν τόσο νερό από το σώμα τους που τα ούρα τους βγαίνουν πολύ πηχτά σαν σιρόπι.

Αρχηγός των λύκων είναι αυτός που οδηγεί την αγέλη

ageli likwn

Σε μια αγέλη ο αρχηγός είναι αυτό που την οδηγεί. Είναι αυτό που λέμε το A-male. Η αλήθεια είναι ότι τα ζώα δεν έχουν πρώτους και δεύτερους. Για τους λύκους, η αγέλη είναι μια οικογένεια σαν τη δική μας που υπάρχει παππούς, μπαμπάς, μαμά, παιδιά. Ο μεγαλύτερος ηλικιακά λύκος είναι και αυτός που έχει την εξουσία.