Οι πρακτικές γυναικείας ομορφιάς των παλαιότερων χρόνων ήταν διαφορετικές από αυτές που ακολουθούνται σήμερα από τις γυναίκες.
Η γυναικεία ομορφιά απαιτεί θυσίες και πολλές γυναίκες έφταναν σε ακραία σημεία, από αρχαιοτάτων χρόνων, για να δείχνουν όμορφες.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 30 αδιανόητα πράγματα που οι γυναίκες έκαναν στο παρελθόν για να δείχνουν “όμορφες”. Οι πρακτικές του τότε, μπορεί στις σημερινές γυναίκες να φαίνονται απάνθρωπες. Μερικές από αυτές όντως ήταν απαράδεκτες. Άλλες πάλι είναι διφορούμενες.
Φορούσαν fullface κολύμβησης για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον ήλιο το 1920!
Ζωγράφιζαν “ραφές” στο πόδι τους, για να φαίνεται ότι φορούσαν κάλτσες.
Τον 10ο αιώνα στην Κίνα δέσμευαν τα πόδια τους.
Πρακτικές γυναικείας ομορφιάς: Ο σύγχρονος πολιτισμός βασίζεται στην κουλτούρα της εικόνας
Ο Δρ. Νίκολας εξήγησε στην Bored Panda ότι ο σύγχρονος πολιτισμός βασίζεται στην κουλτούρα της “εικόνας” . Εμείς οι άνθρωποι ζούμε πλέον σε απρόσωπες κοινωνίες που κανείς δεν ξέρει τίποτα για τον γείτονά του. Αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη μας να δείχνουμε όμορφοι είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Άλλωστε κανένας άλλος δεν γνωρίζει τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, εκτός φυσικά από τους δικούς μας ανθρώπους!
Διαγωνισμός ομορφιάς χωρίς πρόσωπο στο Cliftonville, 1936.
Φορητό λουτρό για την παραλία
Η Rita Perchetti και η Gloria Rossi δοκιμάζουν το νέο φορητό λουτρό τους, ώστε να μπορούν να αλλάξουν τα ρούχα τους μετά την ηλιοθεραπεία στην παραλία Coney Island, 1938.
Καθαριότητα του στήθους το 1930
Η ομορφιά είναι (ταυτόχρονα) βαθιά προσωπική, καθώς και πολιτισμικά καθοδηγούμενη. Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία ομορφιάς σχετίζεται με τον καταναλωτή.
Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο οι εταιρίες ομορφιάς βγάζουν προϊόντα σκεπτόμενοι πάντα τους καταναλωτές που θα τα αγοράσουν.
Πριν μερικά χρόνια για παράδειγμα οι μαύρες γυναίκες έκαναν αγώνες έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όσων αφορά τις διαφημίσεις για την γυναικεία ομορφιά από μοντέλα που να είναι κι εκείνα μαύρα.
Οι μαύροι επιχειρηματίες ομορφιάς άνοιξαν τον δρόμο στις διαφημίσεις με μαύρα μοντέλα!
Το 1964 ίσιωμα μαλλιών με σίδερο ρούχων
Αφαίρεση φακίδων.
Χρησιμοποιούνταν μια περίπλοκη συσκευή. Τα μάτια καλύπτονταν με ένα ειδικό, αεροστεγές κομμάτι και τα ρουθούνια καλύπτονταν κι αυτά. Η αναπνοή γινόταν μέσω ενός ειδικού σωλήνα. Τα ευαίσθητα μέρη του προσώπου έπρεπε να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά. Αυτό λάμβανε χώρα το 1930.
Κάπα για την θάλασσα.
Πριν από την εφεύρεση του Sun-Screen στα μέσα της δεκαετίας του 1940, οι κολυμβήτριες φορούσαν ρούχα σαν αυτό το αδιάβροχο που βλέπετε στην φωτογραφία, για να προστατευθούν από τον ήλιο. Η κάπα διέθετε επίσης ενσωματωμένα γυαλιά ηλίου.
Ο Δρ. Νικόλαος είπε ότι η ομορφιά είναι βαθιά συνυφασμένη με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι αντανακλά κάτι περισσότερο από την ίδια την ομορφιά.
«Η χρήση ακτίνων Χ για την αποτρίχωση, για παράδειγμα, αντικατοπτρίζει επίσης το γεγονός ότι η τεχνολογία αναδύεται προτού γίνει γνωστή η πλήρης επίδραση της χρήσης της».
«Είναι πολύ συνηθισμένο σήμερα να κάνουμε ενέσεις κολλαγόνου στο πρόσωπό ή να ντυνόμαστε με δέρματα ζώων. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, καθώς οι συλλογικές μας πεποιθήσεις και αξίες αλλάζουν, αυτές οι συνηθισμένες πράξεις μπορεί να θεωρηθούν ξεπερασμένες», συμπληρώνει.
Απώλεια κιλών του 1900, τοποθετώντας βδέλλες στο δέρμα
Διαγωνισμός καλύτερων ματιών
Διαγωνιζόμενες στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Lovely Eyes στη Φλόριντα, το 1930, έκρυβαν το υπόλοιπο πρόσωπο για να τονίσουν την ομορφιά των ματιών τους!
Μάσκα της Max Factor το 1931 φτιαγμένη από…παγάκια!
Περμανάντ το 1929 στην Γερμανία!
Πιστολάκι για τα μαλλιά το 1940.
Ένας αστυνομικός κρίνει έναν διαγωνισμό αστραγάλου στο Hounslow, του Λονδίνου, το 1930.
Προτού αποφασίσετε να κρίνετε τις τότε πρακτικές ομορφιάς σκεφτείτε ότι και σήμερα οι γυναίκες, πολλές φορές προχωράμε σε παρόμοιες τεχνικές που μπορεί σε μερικά χρόνια να μοιάζουν εξωπραγματικές.
Γυναίκα μαυρίζει χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης Suntan, 1949.
Πελάτισσες ζωγραφίζουν τα πόδια τους σε ένα κατάστημα στο Croydon, Λονδίνο, 1941.
Οι γυναίκες στην Κίνα του 17ου και του 19ου αιώνα, έκαναν τα δόντια τους να μοιάζουν μαύρα για περισσότερη ομορφιά!
Ακτινογραφία γυναικείου κορμού με κορσέ (αριστερά) και γυναικείος κορμός χωρίς κορσέ (δεξιά), 1908.
Μάσκες ομορφιάς από καουτσούκ που χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες που ήθελαν να απαλλαγούν από τις ρυτίδες στη δεκαετία του 1920.
Πρακτικές για να κάνουν την μύτη τους να δείχνει πιο όμορφη.
Πιστολάκι για τα μαλλιά το 1920.
Σουτιέν με…δόνηση το 1971 στις Βρυξέλλες.
Γυναικεία μαγιό το 1929.
Το 1936 φορούσαν τέτοιες μάσκες για να αποκτήσουν…γωνίες στο πρόσωπο. Ίσως.
Μάσκα προσώπου με φρούτα το 1930.
Οι γυναίκες που μόλις είχαν φέρει στον κόσμο ένα παιδί δεν απαγορεύονταν να καπνίζουν στο νοσοκομείο!
Μια νεαρή γυναίκα κρατά τα χέρια και τα πόδια της σε τέσσερα λουτρά νερού με ηλεκτρικό ρεύμα, για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, γύρω στο 1938.
Μάσκα θέρμανσης προσώπου, 1940.
Μετρούσαν τις διαστάσεις στο κεφάλι μίας γυναίκας χρησιμοποιώντας ένα όργανο που έμοιαζε περισσότερο με μηχανή βασανιστηρίων, το 1933.