8 φοβίες που δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι υπάρχουν!

Δεν είναι όμως μόνο οι συνηθισμένες φοβίες, που στοιχειώνουν την ανθρώπινη ψυχή και σίγουρα δε μπορούμε να τις απαριθμήσουμε και να τις γνωρίζουμε όλες! Ωστόσο, οι παρακάτω φοβίες ακούγονται μεν πολύ περίεργες, αλλά έχουν σαφή λόγω ύπαρξης και μπορούν να εξηγηθούν ψυχολογικά, αφού προκύπτουν απο μύχιες ανησυχίες που βρίσκονται στα βάθη του ασυνειδήτου.

Στον άνθρωπο όλα εξηγούνται και τίποτα δεν είναι τόσο “παράλογο” τελικά! Αρκεί να σκεφτούμε, πως είναι στη φύση μας, και λόγω του ενστίκτου αυτοσυντήρησης, να πυροδοτεί ο οργανισμός μας το φόβο, όταν διαισθανόμαστε μια απειλή απ’ το εξωτερικό περιβάλλον.

Συμβαίνει επίσης, να νομίζουμε, για παράδειγμα, πως βλέπουμε ένα φίδι εκεί που δεν υπάρχει! Ο φόβος, λοιπόν, είναι μια πολύ συνηθισμένη μορφή παραίσθησης στον άνθρωπο, που παρότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί “ορθολογικά”, γιατί πολύ απλά είναι ΦΟΒΟΣ!

Ιδού, λοιπόν, 8 εκ των πολλών παράξενων φοβιών:

1. “Παιδιοφοβία” (ή αλλιώς “φόβος για τις κούκλες”)

Οι πλήττοντες από παιδιοφοβία δε φοβούνται μόνο τις τρομαχτικές κούκλες των θρίλερ ή τις μάσκες του Halloween ή δε ξέρω και εγώ τι άλλο…αλλά όλες τις κούκλες! Η φοβία αυτή δεν έχει καθόλου να κάνει με το φόβο στα παιδιά ή κάτι τέτοιο. Ο ιδρυτής της ψυχαναλυτικής θεωρίας, Σίγκμουντ Φρόυντ πίστευε άλλωστε ότι αυτή η φοβία προέρχεται από το φόβο της κούκλας, όπως αυτή ξεπροβάλλει στη σύγχρονη ζωή μέσω της ρομποτικής, δεδομένου ότι για πολλούς τα ρομπότ είναι αποκρουστικά και ανατριχιαστικά!

2. Γερασκοφοβία (Gerascophobia)

Εύκολη στην κατανόηση, η γερασκοφοβία συναντάται στο φόβο όλων εκείνων που παραλύουν στη “σκιά” του παθολογικού φόβου για τη γήρανση, καθώς αισθάνονται πως θα μείνουν μόνοι χωρίς καμία δύναμη να φροντίσουν τον εαυτό τους.

3. Αστραποφοβία

Η αστραποφοβία “στοιχειώνει” πολλά μικρά παιδιά κατα κύριο λόγο, αλλά και αρκετούς ενήλικες. Τα άτομα τείνουν να αναζητούν έναν ασφαλή χώρο χωρίς παράθυρα ή κάτω από σκεπάσματα, προκειμένου να γλιτώσουν απ’ την “καταστροφή” της αστραπής! Το ίδιο ακριβώς παθαίνουν και αρκετά σκυλάκια βέβαια! (η δική μου, ακούει αστραπές και τρέχει να κρυφτεί κάτω απ’ το αυτοκίνητο)

4. Φαγοφοβία

Η φοβία αυτή, όσο παράλογη και να ακούγεται, έχει πολύ σαφή λόγω ύπαρξης και όντως βασανίζει πολλούς ανθρώπους! Ο φόβος του να καταπιείες μπορεί να προκύπτει απο κάποιο ιδεοψυχαναγκασμό, αν για παράδειγμα “πήρε” το αυτί σου κάπου για κάποιον που πνίγηκε την ώρα που έτρωγε! Είναι μια φοβία, επομένως, που συναντάται σε άτομα που έχουν συχνά εμμονικές σκέψεις και ψυχαναγκασμούς. Ο φαγοφοβικός επίσης μασάει πολύ μαλακά την τροφή και καταπίνει αργά, λόγω έντονου φόβου μην πνιγεί, επειδή ίσως έχει κάποια τραυματική εμπειρία απο πνιγμό στην παιδική του ηλικία.

5. Χρωμοφοβία (φοβία των χρωμάτων)

Πρόκειται για μια αρκετά σπάνια φοβία, που σημαίνει ουσιαστικά το φόβος για τα χρώματα. Μπορεί να προκύψει σαν αποτέλεσμα μιας τρομακτικής εξέλιξης και ενός αρνητικού γεγονότος, τα οποία όταν ανακαλεί το άτομο, τα συνδυάζει αυτόματα με ένα συγκεκριμένο χρώμα!

6. Συγγενεσοφοβία (φόβος των συγγενών)

Ναι! Γέλασα πολύ όταν το πρωτοείδα, αλλά πρόκειται για υπαρκτή φοβία, η οποία, όπως κατανοούμε συνίσταται στο φόβο για τους συγγενείς και φτάνει στο “ζενίθ” της όταν πλησιάζει η περίοδος των διακοπών.

7. Φοβοφοβία (φόβος για τους φόβους)

Ο πολύπλοκος αυτός φόβος έγκειται στο να φοβάται κανείς την ίδια την ιδέα του “φόβου” και δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Ο ύψιστος φόβος του φοβοφοβικού είναι το να αποκτήσει κάποια φοβία, πράγμα που ασφαλώς τον κάνει να φοβάται τα πάντα. Η φοβία αυτή έχει να κάνει προφανώς με το υπερβολικό και παθολογικό άγχος, ενώ μπορεί ακόμα και να κλιμακωθεί με κρίση πανικού και στροφή του ατόμου στον εαυτό του.

8. Παποφοβία (Papophobia)

Το καλύτερο το φυλούσα για το τέλος… Η παποφοβία (άκου εκεί!) είναι όντως σπάνια φοβία και συναντάται σε όσους νιώθουν ανασφάλεια, πανικό και αιφνίδια εφίδρωση όταν… βλέπουν τον Πάπα να ξεπροβάλλει στην τηλεόραση! Τι να πω; Ίσως ένα απόλυτο σύμβολο κοσμικής εξουσίας, όπως ο Πάπας, είναι πιθανόν να ξυπνά ασυνείδητους φόβους!