ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΡΩΜΑ

Ο Χάρης Ρώμας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε μέχρι έξι χρονών στον Πειραιά και μετά οι δικοί του (εύπορη οικογένεια εμπόρων) μετακόμισαν οριστικά στην Αθήνα. Φοίτησε στη σχολή Μωραΐτη όπου σπουδαίοι δάσκαλοι όπως ο Τάσος Λιγνάδης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Ματθαίος Μουντές του άνοιξαν ένα παράθυρο στο χώρο της λογοτεχνίας και του θεάτρου.

Οι γονείς του εναντιώθηκαν στην απόφασή του να γίνει συγγραφέας και ηθοποιός και έτσι ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (που ολοκλήρωσε δέκα χρόνια αργότερα), ενώ παράλληλα άρχισε να παρακολουθεί κρυφά, τα απογεύματα, μαθήματα στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Μαθητής της σχολής ακόμη, έδωσε ακρόαση για τη θρυλική «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι όπου προσελήφθη για πρωταγωνιστικό ρόλο. Αμέσως μετά, από ακρόαση πάλι, επελέγη από το Εθνικό Θέατρο για τον «Αίαντα» Σοφοκλή, που παίχτηκε στην Επίδαυρο.

Έκτοτε έπαιξε όλα τα είδη θεάτρου από επιθεώρηση, που έγραψε μάλιστα επτά (τρία βραβεία επιθεωρησιογράφου της χρονιάς από την εταιρία Ελλήνων συγγραφέων), μέχρι κλασσικό ρεπερτόριο (Ώμπεν στο «Ράφτη Κυριών» του Ζωρζ Φευντώ, Βενέδικτος στο «Πολύ Κακό για το Τίποτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και πολλά άλλα, με σημαντικότερο όλων τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Διόνυσου στις «Βάκχες» του Αριστοφάνη, που παίχτηκαν το καλοκαίρι του 2005 στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο.

Διακρίθηκε στην κωμωδία, αλλά το 1987 για τον δραματικό ρόλο του Μάικλ στο «Παιχνίδι Αγοριών» του Μορτ Κρόουλεϊ προτάθηκε για βραβείο ερμηνείαας πρωτοεμφανιζόμενου άντρα ηθοποιού, ενώ με επιτυχία έπαιξε άλλον ένα δραματικό ρόλο: τον αυτόχειρα Ζαν στη «Γαμήλια Δεξίωση» του Ντιντιέ Καρόν.

Στον κινηματογράφο πρωτοέπαιξε στην ιστορική «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη, ενώ αργότερα πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ροζ Ολοταχώς», το σενάριο της οποίας έγραψε με την Άννα Χατζησοφιά (σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιατζουτζάκης). Μαζί με την Άννα Χατζησοφιά έγραψαν ακόμη το σενάριο της ταινίας «Γυναίκες Δηλητήριο», που έγινε επιτυχία σε σκηνοθεσία του Νίκου Ζερβού.

Στην τηλεόραση ξεκίνησε με πρωταγωνιστικές εμφανίσεις στην κρατική τηλεόραση («Αστέρια από Χώμα», «Σκληρά Καρύδια»). Αργότερα για την κρατική τηλεόραση έγραψε το σενάριο και πρωταγωνίστησε στη σειρά «Ελλάς – Παλλάς». Αμέσως μετά ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση, όπου ο Χάρης Ρώμας άμέσως εμφανίζεται με τη σειρά «Μάμα μία», με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη κωμικό Ρένα Βλαχοπούλου, όπου έπαιζε τον γιο της πρωταγωνίστριας, αλλά υπέγραφε και το σενάριο.

Συναντά την Άννα Χατζησοφιά και γράφουν μαζί για το θέατρο το έργο «Ταπί και ψύχραιμοι», και αμέσως μετά σειρά σεναρίων, που τα περισσότερα εξ αυτών έμελλε να γίνουν μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες, ενώ ο Χάρης Ρώμας κρατούσε πάντοτε τον πρωωταγωνιστικό ρόλο. (Στον Αντέννα: «Οι μεν και οι δεν», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Λίφτινγκ», «Το καφέ της χαράς», «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο». Στο Mega: «Ο κακός βεζύρης»).

Ο Χάρης Ρώμας έγραψε μόνος του την τηλεταινία «Αγαπώ τη μαμά σου, στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί του η Μπέτυ Λιβανού.

Έχει βραβευτεί για στίχους που γράφει στον λίγο ελεύθερο χρόνο του και έχουν γίνει γνωστά τραγούδια του όπως «Η σχεδία», που τραγούδησε η Γλυκερία, «Η καινούρια σελίδα», με τη Λένα Αλκαίου, «Ας εκτεθώ», με τον Γιώργο Λιανό, «Το παλιατζίδικο» με τον Δημήτρη Μπάση, «Δύο χείλη κατακόκκινα», με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλα.

Το Νοέμβρη του 2008 κάνει ένα καινούριο μεγάλο βήμα. Γράφει το πρώτο του ολοκληρωμένο θεατρικό έργο με τίτλο «Οι ράγες πίσω μου». Καταλύτης του έργου και πηγή έμπνευσης στάθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Το θεατρικό έργο κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Πολύτροπον», ενώ ανέβηκε στο ιδιότυπο και πανέμορφο θέατρο «Τραίνο στο Ρουφ», σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Κινηματογράφος
Γλυκειά συμμορία (1983)
Μπορντέλο (1985)
Γυναίκες δηλητήριο (1993)
Ροζ ολοταχώς (2001)

Τηλεταινίες
Η Μάτα Χάρη ξαναχτυπά (1985)
Η πολυτεχνίτισσα (1987)
Πως τη λεν τη βαζελίνη, τούρκικα!! (1988)
Για πάντα μαζί (2000) (σε συνεργασία με την Άννα Χατζησοφιά)
Αγαπώ τη μαμά σου (2007)

Τηλεοπτικές Σειρές
Μάμα μία (1990-1991) ANT1
Ελλάς Παλλάς (1991-1992) ANT1
Οι μεν και οι δεν (1993-1996) ANT1
Ο κακός βεζύρης (1997-1998) Mega Channel
Κωνσταντίνου και Ελένης (1998-2000) ANT1
Λίφτινγκ (2000-2002) ANT1
Σαββατογεννημένες (2003-2004) Mega Channel (Έκτακτη Συμμετοχή)
Το καφέ της Χαράς (2003-2006) ANT1
Δεληγιάννειο παρθεναγωγείο (2007-2008) ΑΝΤ1
Dr Ρούλης (2009) ΑΝΤ1

Θέατρο
Ο Τζακ Νίκολσον έστριβε τα τσιγάρα (2004-2005)
Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας (2005-2006)
Αριστοφάνη “Βάτραχοι” (2006)
Πολύ κακό για το τίποτα (2006-2007)
Βασιλικοί με τα Τρούλου (2007-2008)
Οι Ράγες Πίσω μου (2008-2009)
Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου (2011 – σήμερα)

Στίχοι
Σε μια σχεδία
Ας εκτεθώ
Παλιατζίδικο
Καινούρια σελίδα
Ιθάκη
Δυο λόγια
Γεια σου λοιπόν
Αφετηρία
Το πριμ
Παροδικό
Ουράνιο τόξο
Φωτογραφία καλοκαιριού
Ολοταχώς
Σε μια σχεδία
Δυο χείλη κατακόκκινα
Αντίο μαμά
Cober
Η κινητήριος δύναμη
Ο Tάκης

επιμελεια και παρουσιαση
www.moodradio.gr
Φτικας Πετρος & Σταυρουλα Νικολοπουλου

Ακούστε