“Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω τα άδεια κρεβάτια των ασθενών μου που δεν τα κατάφεραν”.
Η μαρτυρία ενός γιατρού για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Ινδίας, αλλά και πώς τον έχει αλλάξει αυτή η εμπειρία.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ινδία πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα COVID-19.
Η υψηλή πυκνότητα του πληθυσμού σε συνδυασμό με την μείωση των μολύνσεων κατά τους προηγούμενους μήνες ενδέχεται να οδήγησαν σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ασφαλείας, προκαλώντας δραματική αύξηση των περιστατικών σε 350.000 τη μέρα!
Συνολικά η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 18,7 εκατομμύρια περιστατικά και περισσότερους από 208.000 θανάτους. Ο ιατρικός υπεύθυνος του προγράμματος COVID-19 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βομβάη, Gautam Harigovind, περιγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Φανταστείτε ένα νοσοκομείο με χίλια κρεβάτια.
Υπάρχουν 28 θάλαμοι, καθώς και τα τμήματα έκτακτης ανάγκης, επειγόντων περιστατικών και διαλογής. Είναι ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο σε μια τεράστια μεταλλική σκηνή. Η είσοδος σε αυτή για πρώτη φορά ήταν μια σουρεαλιστική εμπειρία. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι σαν να περπατάς σε ένα τεράστιο πλοίο.
Η οροφή είναι πολύ ψηλή, αλλά ο εξαερισμός δεν είναι πολύ καλός. Πληροί ορισμένα πρότυπα, αλλά δεν εντάσσεται πραγματικά στο περιβάλλον της Βομβάης. Το πρωί, έχει πολύ υγρασία.
Έχει βασανιστική ζέστη. Η εργασία με προστατευτική στολή εκεί για έξι ώρες είναι αδιανόητη. Η ζέστη είναι σχεδόν αβάσταχτη.
Αυτή είναι η δεύτερη εβδομάδα του προγράμματος έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε περίπου 200 με 250 νέους ασθενείς που εισάγονταν κάθε μέρα.
Ενώ η κατάσταση στη Βομβάη παραμένει πολύ σοβαρή, ως ομάδα, είχαμε καλύτερη εβδομάδα. Eίδαμε βελτίωση στις εξετάσεις των ασθενών μας, περισσότερη από ό,τι περιμέναμε.
Όταν άρχισα να εργάζομαι στο κέντρο COVID-19 της Βομβάης τον Σεπτέμβριο του 2020, επικρατούσε ένα χάος, με φοβισμένους ανθρώπους να έρχονται κατά κύματα κάθε μέρα. Μετά από αυτό, τα πράγματα έγιναν καλύτερα και η φροντίδα των ασθενών εξομαλύνθηκε.
Σήμερα, η μεγαλύτερή μας πρόκληση είναι η εξάντληση του προσωπικού.
Οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να εργαστούν σε αυτό το περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι εξαντλητικό και οι κύκλοι εξάντλησης είναι πιο σύντομοι τώρα από ό,τι στο πρώτο κύμα.
Αυτή τη στιγμή, μέσα σε τρεις μέρες έχεις εξαντληθεί. Ακόμα κι αν η βάρδια σου είναι μόνο έξι ώρες, αυτές είναι COVID ώρες. Φταίνε οι συνθήκες και ο τεράστιος αριθμός ασθενών.
Υπάρχουν 28 θάλαμοι: κάθε θάλαμος θα πρέπει να έχει δύο νοσηλευτές ανά βάρδια και υπάρχουν τέσσερις βάρδιες. Υπολογίζοντας το μπορείς να δεις – είναι δύσκολο να βρεις τόσους πολλούς νοσηλευτές.
Έχουμε επικεντρωθεί στην πρόσληψη και την κατάρτιση νέου προσωπικού. Αρκετό από το νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας με το οποίο συνεργαζόμαστε αποτελείται από νέους απόφοιτους που έχουν βρεθεί σε κάτι που κανείς δεν περίμενε ή δεν μπορεί πραγματικά να κατανοήσει.
Προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά είναι άπειροι και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την εργασία ή τον χρόνο τους. Οι νοσηλευτές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τους νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας με καθοδήγηση και εκπαίδευση στο πλευρό του ασθενή.
Η COVID-19 με έχει αλλάξει σαν άτομο και σαν γιατρό. Οι άνθρωποι πεθαίνουν, αλλά εγώ το συνηθίζω πια. Έχουμε συμβιβαστεί με αυτό. Δεν είχα το χρόνο να τους σκεφτώ.
Παλιότερα ήμουν πολύ επικεντρωμένος στους ασθενείς, και σε ό,τι είχε να κάνει με την στήριξή τους. Τώρα, φοβάμαι να αποκτήσω σχέσεις με ασθενείς. Αρχικά το έκανα και μετά όταν επέστρεφα για την επόμενη βάρδια μου και έβλεπα άδειο το κρεβάτι τους, ράγιζε η καρδιά μου.
Σκεφτείτε ότι αναφέρομαι πλέον σε αυτούς ως «ο ασθενής».
Στο παρελθόν θα χρησιμοποιούσα ένα όνομα ή θα έλεγα, «ο ασθενής μου». Τόσο πολύ με έχει αλλάξει.
Έχουμε βρει διαισθητικά τρόπους για να κάνουμε τη δουλειά πιο εύκολη στο προσωπικό μας. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι γεμάτη από πραγματικά ισχυρές προσωπικότητες. Αυτό είναι που ψάχνω όταν τους προσλαμβάνω.
Κάθε μέλος της ομάδας μας είναι πραγματικά δυνατό, τόσο στις κλινικές του δεξιότητες όσο και στην προσωπικότητά του. Ενθαρρύνουμε το προσωπικό μας να ξεκινήσει να συζητά νωρίς με τον ασθενή του τις πιθανές συνέπειες της COVID-19, για να κατανοήσει τι μπορεί να συμβεί: την πιθανότητα θανάτου.
Είχαμε θετικά αποτελέσματα από αυτό. Βοήθησε τα μέλη της ομάδας μας να δεχτούν τι συμβαίνει στους ασθενείς τους, αλλά και ο ασθενής ήξερε τι θα συνέβαινε και ήταν κατά κάποιον τρόπο προετοιμασμένος για αυτό.
‘Ολοι πρέπει να μιλήσουν όσο περισσότερο μπορούν για την κατάσταση στην Ινδία. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια φρικαλεότητα και αν κανείς δεν μιλούσε για αυτό, απλώς θα συνέχιζε να συμβαίνει. Θα ήταν μόνο ένα δέντρο που έπεσε σε ένα δάσος.
Η Ινδία έχει πολλούς ανθρώπους έτοιμους να προσφέρουν εθελοντικά όσο μπορούν και πολλούς ανθρώπους που θέλουν να λάβουν ιατρική περίθαλψη εάν μπορέσουν. Τα κενά βρίσκονται στις υποδομές.
Έχει κάπως ηρεμήσει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, αλλά μοιάζει σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Υπάρχει ο φόβος ότι η Βομβάη μπορεί να περάσει σε πλήρες lockdown.
Εργαζόμαστε πραγματικά με υπερωρίες για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά πριν συμβεί κάτι χειρότερο. Αν δεν συμβεί, θα είναι υπέροχο.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλείνουν φέτος 50 χρόνια διεθνούς δράσης σε εστίες πολέμου, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές και σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες.
Στην Ινδία δραστηριοποιούνται τώρα στη Βομβάη, που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό αλλά και προσωπικό, προσπαθώντας να παρέχουν φροντίδα σε όσους έχουν νοσήσει και ταυτόχρονα να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες αλλά και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
ΠΗΓΗ: news247.gr