H Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία από τρεις πλευρές

Περισσότερα από 100.000 ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται παραταγμένα τις τελευταίες εβδομάδες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης και της Ουκρανίας να εκφράζουν φόβους ότι η εισβολή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Κι ενώ η προσπάθεια αποτροπής ενός καταστροφικού πολέμου συνεχίζεται, οι αναλυτές προειδοποιούν για την ευθεία απειλή.

Ωστόσο, αν πρόκειται να συμβεί αυτή η περιβόητη εισβολή, δεν είναι σαφές από πού θα ξεκινούσε αυτή.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει τρία σημεία πίεσης προς την Ουκρανία: στην Κριμαία προς τον νότο, στην ρωσική πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία, και στη Λευκορωσία στον βορρά.

Ανατολική Ουκρανία.


Τα βλέμματα είναι κυρίως στραμμένα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου ουκρανικές δυνάμεις και αποσχιστές που στηρίζονται από τους Ρώσους βρίσκονται σε διαμάχη από το 2014.

Η προφανής υπόθεση όσων παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις είναι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ που ήδη διαθέτει στην περιοχή, καθιστώντας έτσι την ανατολική Ουκρανία την ευκολότερη θέση από την οποία να ξεκινήσει μια εισβολή.

Δορυφορικές εικόνες του CNNi δείχνουν ότι μια μεγάλη βάση στο Yelnya, όπου βρίσκονταν ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα τεθωρακισμένα, έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με τον πολεμικό εξοπλισμό προφανώς να έχει μετακινηθεί πολύ πιο κοντά στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

Μεγάλες ποσότητες όπλων μεταφέρθηκαν στη βάση στα τέλη του 2021 πριν εξαφανιστούν – συμπεριλαμβανομένων περίπου 700 τανκς, οχημάτων μάχης πεζικού και εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων. Έκτοτε, τα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέρος αυτού του εξοπλισμού σε τρένα και δρόμους πολύ πιο νότια στην περιοχή Bryansk, η οποία βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη κινητικότητα στις περιοχές του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ, οι οποίες συνορεύουν με την βορειοανατολική Ουκρανία.

Λευκορωσία.


Ανησυχία προκαλεί όμως και η σημαντική ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, μια χώρα – σύμμαχος της Μόσχας η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη πύλη εισόδου προς την Ουκρανία.

Την Πέμπτη, Ρωσία και Λευκορωσία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας 10 ημερών, το μέγεθος και ο χρόνος επιλογής για τις οποίες προκάλεσαν έντονη ανησυχία στη Δύση.

Η ανάπτυξη της Μόσχας στη Λευκορωσία πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με «περίπου 30.000 στρατιώτες μάχης, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων Spetsnaz, μαχητικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων SU-35, πυραύλους Iskander και συστήματα αεράμυνας S-400», δήλωνε στις 3 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι επίσης η μεγαλύτερη άσκηση που έχουν πραγματοποιήσει οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός των ασκήσεων, που ονομάζονται «Allied Resolve-2022», περιλάμβανε την απόκρουση «εξωτερικής επιθετικότητας».

Κάποιοι φοβούνται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να «χτυπήσει» από τον βορρά. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο CNNi ότι οι μαζικές δυνάμεις στην περιοχή είναι «μεγάλη, μεγάλη ανησυχία», σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν το κομμάτι που λείπει και το οποίο χρειάζεται η Μόσχα για να επιτεθεί γρήγορα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

rosika_strayteymata.jpg

Δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε η εταιρεία Maxar δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία της Λευκορωσίας. Αυτές ίσως συνδέονται με κοινές ασκήσεις, ωστόσο άλλες φωτογραφίες δείχνουν στρατόπεδα να διαμορφώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εκατοντάδες μίλια μακριά από το πεδίο των ασκήσεων.

Ωστόσο, εάν η Ρωσία επικεντρωνόταν στα σύνορα της Λευκορωσίας ως σημείο εισόδου της στην Ουκρανία, η διαδρομή θα ήταν γεμάτη δυσκολίες.

Οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα έλη του Pinsk, γνωστά και ως Pripet Marshes, έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, ο οποίος εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας -ένα πυκνό, υδάτινο και πυκνά δασωμένο έδαφος που εκτείνεται σε 104.000 τετραγωνικά μίλια.

Αυτή η περιοχή εμπόδισε τις ναζιστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, της διαβόητης εισβολής της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση, το 1941.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, «τα έλη μπορεί να είναι δύσκολο, σε ορισμένα σημεία πιθανότατα αδύνατο, να τα διασχίσουν μηχανοποιημένες δυνάμεις όταν είναι βρεγμένα».

Κριμαία.


Η χερσόνησος που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014 θα μπορούσαν να παράσχουν ένα φυσικό έδαφος για οποιαδήποτε νέα επιχείρηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα θα επιχειρήσει να ξεκινήσει μια κίνηση στην Ουκρανία από την Κριμαία.

Μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού παρατήρησε η Maxar, η οποία εκτιμά ότι περισσότερες από 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα έχουν φτάσει βόρεια της πρωτεύουσας της Κριμαίας, στη Συμφερούπολη.

Στη συνέχεια, μια νέα ανάπτυξη εντοπίστηκε από τη Maxar για πρώτη φορά την Πέμπτη κοντά στην πόλη Slavne στη βορειοδυτική ακτή της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Αυτές οι νέες αναπτύξεις παρατηρήθηκαν την ίδια ημέρα που πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στη Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της Κριμαίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε την Πέμπτη εικόνες έξι μεγάλων αποβατικών πλοίων στο λιμάνι.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας απάντησε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέροντας επιπλέον αποβατικά πλοία για να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία και τον κόσμο».

Οι ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας «είναι έτοιμες να απαντήσει σε κάθε σενάριο και πρόκληση, για να προστατεύσει τη χώρα από τη θάλασσα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οποιαδήποτε κίνηση εκεί μπορεί να βοηθηθεί από στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, την περιοχή της Μολδαβίας που στηρίζουν οι Ρώσοι, όπου επίσης έχει αναφερθεί συγκέντρωση δυνάμεων.

Αναλυτές λένε ότι ρωσικά στρατόπεδα θα μπορούσαν να επιχειρήσουν ένα πραξικόπημα στην Οδησσό, το ουκρανικό λιμάνι. Αποκαλούν μάλιστα μια τέτοια περίπτωση «εγχείρηση υψηλού κέρδους αλλά και υψηλού κινδύνου».

Η Οδησσός είναι μια πολυκατοικημένη πόλη και η αστική μάχη εκεί θα ευνοούσε όσους την υπερασπίζονται, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να εξαλείψουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και στη συνέχεια να συνδεθούν με στρατεύματα που φθάνουν από τα ανατολικά της χώρας.

ΠΗΓΗ: cnn.gr