Από την πρώτη στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και με την πρώτη αναφορά σε πιθανές κυρώσεις που θα επέβαλε η Δύση, είχε γίνει σαφές ότι στο στόχαστρο θα έμπαιναν οι Ρώσοι ολιγάρχες που ζουν σε καθεστώς αδιανόητης πολυτέλειας στις μητροπόλεις και στα κοσμοπολίτικα θέρετρα της Ευρώπης.
Ενώ πλησιάζουμε στην συμπλήρωση ενός μήνα πολέμου, και με τις κυρώσεις να βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή, οι Ρώσοι ολιγάρχες –όπως δείχνουν και οι διαδρομές των γιοτ του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στη Μεσόγειο- αναζητούν πλέον ασφαλές καταφύγιο για όσα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία τους δεν έχουν ακόμη «παγώσει».
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι διαβόητοι ολιγάρχες και πόσο πλούσιοι είναι; Διαβάστε μια μικρή λίστα των πιο γνωστών από αυτούς.
Αλισέρ Ουσμάνοφ
Ένας από τους αγαπημένους ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν ο πλουσιότερος Ρώσος μέχρι το 2015. Ο Ουσμάνοφ είναι ο βασικός μέτοχος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας, της MegFon, και έχει μετοχές στον βιομηχανικό γίγαντα σιδήρου και χάλυβα Metalloinvest.
Μπορεί αυτή την περίοδο ο Πούτιν να πολεμά λυσσαλέα το Facebook, αλλά πριν από χρόνια ο Ουσμάνοφ είχε επενδύσει πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία και απέκτησε το 10% των μετοχών της προτού αποχωρήσει το 2014. Επένδυσε επίσης στο Twitter, στην Apple και στο LinkedIn.
O Ουσμάνοφ δεν κατάφερε να σώσει το αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων σούπερ γιοτ του, το οποίο κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές, αλλά έχει καταφέρει να κρατήσει το ιδιωτικό Airbus A-340 του, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Aδελφοί Ρότενμπεργκ
Ο Αρκάντι και ο Μπόρις Ρότενμπεργκ γνωρίζονταν με τον Πούτιν από τα εφηβικά τους χρόνια, όταν προπονούνταν μαζί στο τζούντο. Όταν έγινε πρόεδρος ο Πούτιν δεν τους ξέχασε και τους έδωσε κρατικές εταιρείας και συμβόλαια που τους έκαναν βαθύπλουτους. Τα επόμενα χρόνια τα δύο αδέλφια πλούτισαν ακόμα περισσότερο ως επενδυτές μέσω εταιριών – βιτρίνα.
Ιγκόρ Σουβάλοφ
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας από το 2008 έως το 2018 είναι σήμερα πρόεδρος της VEB, της ρωσικής αναπτυξιακής τράπεζας που χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομής. Ο ίδιος επαίρετο ότι ήταν ένας από τους πιο καθαρούς ανθρώπους της Ρωσίας και ότι είχε επιστρέψει τα χρήματα του στη χώρα.
Όλα αυτά μέχρι να αποκαλυφθεί ότι είχε πληρώσει λίγο περισσότερες από 11 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσει δύο διαμερίσματα στο Λονδίνο και ότι είχε ναυλώσει ιδιωτικό αεροσκάφος για να πετάξει το …κόργκι της συζύγου του επειδή η business class δεν ήταν αρκετά άνετη.
Γιεβγκένι Πριγκόζιν
Ο επονομαζόμενος και «σεφ του Πούτιν» θρυλείται ότι ξεκίνησε την καριέρα του πουλώντας χοτ ντογκ αφότου βγήκε από τη φυλακή όπου κρατείτο για ληστεία. Σε χρόνο μηδέν πέρασε από τα λουκάνικα στα γκουρμέ γεύματα, αφού κατάφερε να γίνει ιδιοκτήτης μιας σειράς πολυτελών εστιατορίων, στα οποία σύχναζε η ρωσική ελίτ.
Ο Πριγκόζιν είναι ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από την εταιρεία Internet Research Agency, η οποία έσπειρε το χάος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και θεωρείται ότι βοήθησε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης.
Σεργκέι Τσεμέζοφ
Φίλος του Πούτιν από τον καιρό της KGB, διορίστηκε το 2007 ως επικεφαλής της Rostec της εταιρίας – γίγαντα της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας. Είναι μια θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Η οικογένεια του φέρεται να έχει πλουτίσει και να έχει αποκτήσει πολυτελείς βίλες σε όλο τον κόσμο και γιοτ, χρησιμοποιώντας εταιρίες – βιτρίνα.
Νικολάι Τοκάρεφ
Άλλος ένα φίλος του Πούτιν από τα χρόνια της KGB, ο Τοκάρεφ έγινε το 2007 επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Transneft. Χρησιμοποίησε τη θέση του για να χτίσει μια αυτοκρατορία στο real estate και σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιοκτήτης ενός παλατιού αξίας άνω τους 1 δισεκατομμυρίου στη Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτό, λένε, κάνει συχνά τις διακοπές του και ο ίδιος ο Πούτιν.
Βλαντιμίρ Ποτάνιν
Ο Ποτάνιν είναι –μάλλον- ο δεύτερος πλουσιότερος Ρώσος, κάτι που οφείλει στο γεγονός ότι είναι τραπεζίτης και ιδιοκτήτης ορυχείων νικελίου. Η περιουσία του εκτιμάται σε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Γκουγκενχάιμ, ενώ φέρεται να είναι ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων στη Νέα Υόρκη, τριών σούπερ γιοτ και δύο ιδιωτικών αεροπλάνων.
Το αν θα παραμείνει το ίδιο πλούσιος θα φανεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαζυγίου του, το οποίο λέγεται ότι θα του κοστίσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Λεονίντ Μίκελσον
Ο πλουσιότερος Ρώσος για το 2016 είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek και στενός φίλος του Πούτιν. Είναι λάτρης της τέχνης και λέγεται ότι η αξία της συλλογής του υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης κάτοχος ενός σούπερ γιοτ, του «Pacific» στο οποίο μπορούν να προσγειωθούν δύο ελικόπτερα. Έχει επίσης ένα ιδιωτικό τζετ αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πετρ Άβεν
Ο Άβεν είναι επικεφαλής της τράπεζας Alfa Group και η περιουσία του εκτιμάται στα 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως έχει πει ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για γιοτ και αεροπλάνα και προτιμά να επενδύει στην τέχνη, με την αξία της συλλογής του να φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως έχει αγοράσει μια έκταση 85 στρεμμάτων κοντά στο χωριό Virginia Water της Αγγλίας, το οποίο έχει φύλαξη «επιπέδου KGB».
Μικαΐλ Φρίντμαν
Συνέταιρος του Άβεν στην Alpha Group, ο Φρίντμαν επένδυσε πριν από 11 χρόνια το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αγοράσει προβληματικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Επένδυσε, επίσης, περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια στην Uber.
Αλεξέι Μορντάσοφ
Αυτή τη στιγμή είναι ο πλουσιότερος Ρώσος με περιουσία που βρίσκεται στα επίπεδα των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ιδιοκτήτης του ενός τρίτου της TUI και μεγαλομέτοχος της Bank of Russia. Έγινε δισεκατομμυριούχος όταν ήταν επικεφαλής της βιομηχανίας χάλυβα Severstal και επένδυσε μεγάλο μέρος των χρημάτων του σε αντίστοιχες αμερικανικές εταιρείες. Είναι κάτοχος ενός ιδιωτικού αεροσκάφους Bombardier Global 6000 και του σούπερ γιοτ «Nord» το οποίο αξίζει 500 εκατομμύρια δολάρια.
Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Η Τσέλσι έφυγε από τα χέρια του, τα σούπερ γιοτ του αναζητούν καταφύγιο μάλλον στην Τουρκία, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του τα οποία περιλαμβάνουν πολλά ακίνητα στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και τρία κτήρια στο Upper East Side της Νέας Υόρκης που εκτιμώνται στα 90 εκατομμύρια δολάρια.
Όλεγκ Ντεριπάσκα
Ο Ντεριπάσκα κατέχει το 45% των μετοχών της εξορυκτικής εταιρείας En+ Group η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Την περασμένη εβδομάδα μόνο η συγκεκριμένη επένδυση του εκτιμάτο στο 1,6 δισεκατομμύριο λίρες. Ο Ντεριπάσκα, πάντως, είναι ένας από τους ολιγάρχες που έχουν μιλήσει κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Ιγκόρ Σέτσιν
Ο Σέτσιν είναι ανώτατο στέλεχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και έχει χρηματίσει αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας. Το δικό του γιοτ ήταν αυτό που «έπιασαν» οι γαλλικές αρχές στη Μάγχη στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία.
Αντρέι Κόστιν
Είναι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της VTB Bank, η οποία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μέχρι την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση.
Αλεξέι Μίλλερ
Πρόκειται για το πολύ γνωστό στην Ελλάδα επικεφαλής της Gazprom.
ΠΗΓΗ:
zougla.gr