Ανακαλύφθηκε ίσως το μεγαλύτερο γνωστό πλάσμα που βάδισε ποτέ στη Γη

Το βάρος του τιτανόσαυρου που βρέθηκε στην Αργεντινή ενδεχομένως να ξεπερνούσε τους 69 τόνους.

Απολιθώματα ενός δεινοσαύρου που μπορεί να ήταν το μεγαλύτερο (γνωστό) πλάσμα που βάδισε ποτέ στη Γη – ένας τιτανόσαυρος- ανακαλύφθηκαν στη Αργεντινή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, τα απομεινάρια του δεινοσαύρου αυτού είχαν πρωτοανακαλυφθεί το 2012 στην επαρχία Νοϊκουέν στη βορειοδυτική Παταγονία, μα δεν έχουν εκσκαφεί ακόμα πλήρως. Ωστόσο όσα οστά έχουν βρεθεί ως τώρα υποδεικνύουν πως το αρχαίο θηρίο ήταν πιθανώς ένας τιτανόσαυρος- πιθανότατα ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ως τώρα.

Οι τιτανόσαυροι ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων σαυρόποδων- γιγαντιαίων φυτοφάγων δεινοσαύρων- και έζησαν από τα τέλη της Ιουράσιας περιόδου (163,5 εκατ.-145 εκατ. χρόνια πριν) ως το τέλος της Κρητιδικής (145 εκατ- 66 εκατ. χρόνια πριν).

«Δεδομένων των μετρήσεων του νέου σκελετού, φαίνεται πιθανό πως είναι ένας υποψήφιος ως ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, σαυρόποδα που έχουν βρεθεί ποτέ» είπε στο Live Science ο Πολ Μπάρετ, παλαιοβιολόγος στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη σχετική έρευνα.

Δεν έχουν βρεθεί επαρκή απομεινάρια ώστε οι ερευνητές να ανακηρύξουν τον δεινόσαυρο ως νέο είδος ή να τον κατατάξουν σε ένα ήδη γνωστό. Ωστόσο είναι βέβαιοι πως όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή θα είναι σε θέση να τον κατατάξουν σε ένα νέο είδος.

Το σημείο όπου βρίσκεται το εύρημα είναι δυσπρόσιτο, οπότε η όλη υπόθεση είναι πολύπλοκη από επιμελητειακής άποψης, είπε στο Live Science o Αλεχάνδρο Οτέρο, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, στο Μουσείο Λα Πλάτα στην Αργεντινή, προσθέτοντας πως «αναμένουμε να επιστρέψουμε εκεί μετά την πανδημία». Η ηλικία των απομειναρίων υπολογίζεται στα 98 εκατ. χρόνια.

Το 1993 ένας άλλος τιτανόσαυρος, ονόματι Argentinosaurus huinculensis είχε λάβει τον τίτλο του μεγαλύτερου δεινόσαυρου της ξηράς, μα είχε ξεπεραστεί αργότερα από τον ακόμα μεγαλύτερο Patagotitan mayorum του 2014.

Παρόλα αυτά είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο βαρύτερος, καθώς ο Argentinosaurus είναι γνωστός από μόλις 13 απολιθωμένα οστά, και το βάρος του Patagotitan βασιζόταν σε μια σύνθεση από έξι άτομα.

Προς το παρόν οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να πουν πόσο μεγάλος ήταν ο νέος τιτανόσαυρος, δεδομένου ότι τα πιο μακριά οστά των άκρων που χρησιμοποιούνται για τέτοιους υπολογισμούς δεν έχουν ανασκαφεί ακόμα. Ωστόσο οι αναλύσεις των οστών που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι ήταν μάλλον ο μεγαλύτερος των τιτανοσαύρων.

«Το δείγμα αυτό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σαυρόποδα που βρέθηκαν ποτέ, πιθανώς μεγαλύτερος και από τον Patagotitan σε μέγεθος» έγραψαν οι επιστήμονες. Ο Patagotitan είχε ύψος περίπου 15 μέτρων και βάρος 69 τόνων.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr