Τα πιο περίεργα καρναβαλικά έθιμα στον κόσμο

Έφτασε επιτέλους η αγαπημένη περίοδος του καρναβαλιού και στην Ελλάδα ντύνονται μικροί και μεγάλοι, χορεύουν στους δρόμους, ακολουθούν τα άρματα και διεξάγονται παραδοσιακές γιορτές σε όλη την χώρα.

Όμως καρναβάλι υπάρχει και σε άλλες χώρες στον κόσμο, όπου κάποιες από αυτές έχουν πολύ ιδιαίτερα έθιμα, τα οποία άλλα προκαλούν θαυμασμό και άλλα τρόμο.

Καραμελοπόλεμος, Vilanova, Ισπανία

καρναβαλι

Στο δρώμενο Guerra de Caramelos (καραμελοπόλεμος) οι γλεντζέδες εμπλέκονται σε μία μάχη με καραμέλες και διάφορα άλλα γλυκά, που μετατρέπουν τους δρόμους της Vilanova σε ένα ναρκοπέδιο ζαχαρωτών.

Καρναβάλι της Binche, Βέλγιο

καρναβαλι

Με μια παράδοση που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα , η βελγική έκδοση του Καρναβαλιού είναι τόσο μοναδική και πλούσια σε ιστορία που είναι πια αναγνωρισμένη από την UNESCO.

Την Καθαρά Δευτέρα η πόλη κυριεύεται από  χίλιους “Gilles” οι οποίοι φορούν μάσκες κοκκινομάλληδων και μία κίτρινη, πορτοκαλί και μαύρη στολή.

Την ημέρα του Mardi Gras (η τελευταία μέρα πριν την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας), οι Gilles συναντιούνται στην Grand Place της Binche και χορεύουν με τα σκουπόξυλα τους υπό των ήχο κρουστών και τυμπάνων ξορκίζοντας τα κακά πνεύματα. Στη συνέχεια γυρίζουν μέσα στη πόλη προσφέροντας πορτοκάλια στον κόσμο συμβολίζοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης.

“Τρελές Μέρες” (Crazy Days), Κολωνία, Γερμανία

καρναβαλι

Στο πλαίσιο ενός πολυήμερου φεστιβάλ, η γερμανική βερσιόν των καρναβαλικών εορτασμών περιλαμβάνει μια Ημέρα Γυναικείου Καρναβαλιού, κατά την οποία οι γυναίκες διεκδικούν και αναλαμβάνουν την ‘εξουσία’ από τους άνδρες και συμβολικά καταλαμβάνουν το Δημαρχείο της πόλης.

Οι άντρες που θα τολμήσουν να τις πλησιάσουν θα δουν τις γραβάτες τους να κόβονται από τα ψαλίδια που κραδαίνουν οι γυναίκες. Παίρνουν όμως για αποζημίωση ένα φιλί.

“Η ταφή της Σαρδέλας”,  Ισπανία

καρναβαλι

Στην Ισπανία ξέρουν ότι το πάρτι έφτασε στο τέλος του όταν μία γιγάντια σαρδέλα (ευτυχώς, δεν πρόκειται για αληθινό ψάρι – πλέον) καίγεται (όπως καίμε τον καρνάβαλο) ή θάβεται στη γη συμβολίζοντας την αναγέννηση και τον έγκαιρο εξαγνισμό της ψυχής στον οποίο πρέπει όλοι να προβούμε για την Σαρακοστή.

Καρναβάλι του Oruro, Βολιβία

καρναβαλι

Όπως και το Καρναβάλι της Binche, έτσι και αυτό που λαμβάνει χώρα στην πόλη Oruro της Βολιβίας προστατεύεται ως ένα από τα αριστουργήματα της Προφορικής και Πνευματικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO, μιας που αναβιώνει μία ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων.

Για είκοσι συνεχόμενες ώρες 28.000 χορευτές και 10.000 μουσικοί επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά μία πομπή τεσσάρων χιλιομέτρων, χωρίς διακοπή. Το αποκορύφωμα της παρέλασης είναι η La Diablada , ή ο “Χορός των διαβόλων”,  κατά τον οποίο ολόκληροι θίασοι από διαβόλους που χορεύουν καταλαμβάνουν τους δρόμους.