ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΔΙΧΩΣ ΛΑΜΨΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ

Στη φετινή διοργάνωση, θα απουσιάζουν δύο μεγάλες δυνάμεις του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου που προσέφεραν συγκινήσεις και γράψανε ιστορία.

Ο λόγος ασφαλώς για την Ιταλία και την Ολλανδία που δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση για το μεγάλο αυτό ποδοσφαιρικό ραντεβού των χωρών.

Η “Squadra azzourra” κατέκτησε 4 φορές το παγκόσμιο κύπελλο, 2 φορές έφτασε ως τον τελικό και από μία φορά κατέλαβε την 3η και 4η θέση. Απ’ την άλλη οι «Οράνιε» έφτασαν 3 φορές στην πηγή δίχως να πιουν νερό και από μία φορά κατέλαβαν την 3η και 4η θέση! Το πλήγμα είναι μεγάλο, διότι αυτές οι δύο χώρες αποτελούν κατεξοχήν ομάδες φόβητρα για τις υπόλοιπες και το θέαμα θα είναι φτωχότερο δίχως αυτές.

preview

Επίσης, θέαμα θα στερήσει και η Χιλή, η οποία αγωνιστικά στο τελευταίο Mundial άφησε άφωνους τους ποδοσφαιρόφιλους με την ταχύτητα και τις ποδοσφαιρικές της αρετές στην επίθεση. Άλλωστε, είναι η ομάδα που κατέκτησε 2 διαδοχικά Copa America το 2016 και 2017. Τέλος, δε θα ταξιδέψει στη Ρωσία η επίσημη αγαπημένη που πρόσφερε τόσες συγκινήσεις με τις πορείες που έκανε απ’ το 2004 έως το 2014. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική περνά κρίση, όμως με την αγωνιστικότητά της στα προκριματικά, φαίνεται ότι η ομάδα σιγά-σιγά ανεβαίνει.

Όσον αφορά τα φαβορί, ένα απ’ αυτά είναι η Γαλλία, διότι η νεανική τους αποστολή είναι πλήρης σε όλες τις γραμμές. Μολονότι, απουσιάζει ο Karim Benzema, η απώλεια αυτή θα καλυφθεί εύκολα, μιας και υπάρχουν λύσεις στην επίθεση με μαέστρο τον Antony Griezmann. Από εκεί και πέρα κατεβαίνουν ως λογικά φαβορί οι Γερμανοί και οι Ισπανοί που είναι οι δύο πιο φορμαρισμένες ομάδες της τελευταίας δεκαετίας.

Αντικειμενικά οι Γερμανοί έχουν το καλύτερο roster και το μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο. Υπάρχουν όμως ερωτηματικά για το μεγάλο αστέρι τους Manuel Neuer και κατά πόσο δε θα τον έχει επηρεάσει ο τραυματισμός που είχε στη σεζόν. Η Ισπανία απ’ την άλλη, μετά το Βατερλό στο Euro 2016, κατεβαίνει αρκετά διαβασμένη και μαχητική. Όμως, αν και η επίθεση της είναι αρκετά καλή, είναι πιθανό να μην πείσει με την απειρία της στην παρούσα διοργάνωση και να παίρνει νίκες που θα τη δυσκολεύουν.

Θα πάει μακριά η Αργεντινή με τον 30χρονο πλέον Messi που παρατάσσεται στοχεύοντας στην κατάκτηση του τροπαίου. Αν και με ελλείψεις στα μετόπισθεν και στο τέρμα, μία ολόκληρη χώρα στηρίζεται πάνω του ώστε να σηκώσει το Mundial και να θεωρηθεί άξιος συνεχιστής του Diego Armando Maradona. Ασφαλώς, στο κάδρο θα μπει και η σοβαρή Βραζιλία που μολονότι έφτασε στους 4 το 2014, διασύρθηκε από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Πήρε το μάθημά της όμως και φέτος θα παρουσιαστεί αναγεννημένη. Όλοι περιμένουν να διαπρέψει ο Neymar μιας και έχει αξιόλογους συμπαίκτες στην αποστολή.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018

Σαφώς, αναμένεται να κάνει μακρά διαδρομή και η Πορτογαλία που κατέκτησε το Euro 2016, μιας και αποτελεί δύσκολη ομάδα για κάθε αντίπαλο. Αν εξαιρεθεί ο Cristiano Ronaldo που είναι μια κατηγορία από μόνος του, οι υπόλοιπη αν και είναι χαμηλότερης δυναμικότητας παίχτες, συνθέτουν ένα αξιόμαχο σύνολο ικανό να φτάσει ψηλά. Τρωτή αλλά και αξιόπιστη μπορεί να παρουσιαστεί η άμυνά της, γιατί απ’ τη μια έχει σπουδαίους back όπως οι Bruno Alves, Pepe, José Fonte, απ’ την άλλη όμως είναι μεγάλοι σε ηλικία. Η επίδοσή τους θα αποτελέσει αίνιγμα.

Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει μια διοργάνωση όπως αυτή είναι δεδομένες.

Πιθανολογείται ότι μία ομάδα που θα μπορέσει να κάνει έκπληξη είναι η Αίγυπτος. Ο Mohamed Salah υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει την πρεμιέρα λόγω του τραυματισμού του στον τελικό του Champions League. Λογικά θα σφίξει τα δόντια και θα κάνει την εμφάνισή του. Στον όμιλο της αντιμετωπίζει επίσης τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Αν εξαιρεθεί η 2η που μάλλον το ταξίδι της θα τελειώσει στον όμιλο, η 1η δεν έπεισε στα φιλικά προετοιμασίας και σε συνδυασμό με τη δαιμονιώδη απόδοση που μπορεί να πιάσει ο super star της Αιγύπτου, δημιουργεί τις απαραίτητες προσδοκίες στους Αιγύπτιους ότι μπορεί να περάσουν στους 16 και ίσως όχι μόνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018

Επιπλέον, η δυναμική Σενεγάλη είναι ικανή να περάσει τον όμιλο, γιατί διαθέτει επιθετικούς που μπορούν να πληγώσουν οποιαδήποτε άμυνα όπως ο Sadio Mané και Moussa Sow. Αν και ο συγκεκριμένος όμιλος στον οποίο βρίσκεται η ομάδα απ’ την Αφρική έχει επιθετικές ομάδες, θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης λόγω φόρμας και ταχύτητας.

Μέχρι τα προημιτελικά αναμένεται να βρεθούν δύο μεγάλες χώρες που είναι υπολογίσιμες. Πιο συγκεκριμένα το Βέλγιο έχει μια φουρνιά παιχτών διψασμένων για διάκριση. Οι παραστάσεις που έχουν από Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τους δίνει ποιότητα, όμως στο παρελθόν πολλές φορές χρειάστηκε να κάνουν μεγάλες υπερβάσεις που δεν έγιναν. Υπάρχουν αστέρια στη φαρέτρα του Roberto Martinez όπως ο Eden Hasard, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois, απουσιάζει όμως το κάτι παραπάνω που χρειάζεται το Mundial.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018

Τέλος, στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Αγγλία που έχει στην 23άδα της μεγάλους παίχτες που όμως είναι ασυνεπείς στο μεγάλο ραντεβού με την ιστορία. Θεωρητικά, οι ποδοσφαιρόφιλοι περιμένουν να περάσουν τους ομίλους αθόρυβα χωρίς να εντυπωσιάσουν. Στην καλύτερη περίπτωση πιθανόν να περάσουν και ένα άλλο εμπόδιο που θα βρουν μπροστά τους στη φάση των 16. Αν και όλοι οι παίχτες τους, συμμετέχουν στο κατά πολλούς καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, δεν έχουν το μέγεθος να πάρουν στις πλάτες τους την εθνική τους ομάδα.

Επιμέλεια:  Βασίλης Φωτόπουλος