Ζώδια κι αδιαφορία

Αδιαφορία∙ στρατηγική που πάντα πιάνει, εκδικητική τιμωρία ή ξεκάθαρη απόρριψη; Όταν μας απορρίπτουν μεταφράζουμε τη στάση των άλλων όπως θα εξηγούσαμε και μία αντίστοιχη δική μας συμπεριφορά ή απλά το ερμηνεύουμε κατά πώς μας βολεύει;

Το μόνο σίγουρο πως όλοι κάποτε αδιαφορήσαμε (εσκεμμένα και μη) για κάποιον που ίσως να μας ενδιέφερε και με το παραπάνω, το ίδιο όμως δεχτήκαμε αινιγματικές σιωπές και παιδευτήκαμε από βασανιστικές αναμονές. Δεν ξεφεύγουν απ’ τον κανόνα κι οι εκπρόσωποι του Ζωδιακού.

Πάμε να δούμε πώς αντιδρούν;

Κριός

Όταν ο Κριός αδιαφορεί, το εννοεί. Δεν τον νοιάζει (πια)! Δεν μπαίνει σε τέτοια κολπάκια για να εκβιάσει το ενδιαφέρον του άλλου, ούτε θεωρεί την προσποιητή αδιαφορία έξυπνη στρατηγική. Εξάλλου και να ήθελε να τη χρησιμοποιήσει υπέρ του δε θα άντεχε απ’ τον ενθουσιασμό και την παρόρμηση που συνοδεύει πάντα τα συναισθήματά του.

Όταν πάλι τη δέχεται, τότε, ναι, καίγεται κανονικότητα και τρώει το παραμύθι ή την απόρριψη (αν είναι αλήθεια) κατακούτελα. Γραμματόσημο απ’ τα καλά, με το φτύσιμο και κολλάει και στρώνει. Τα δεδομένα τα θεωρεί βαρετά, γι’ αυτό το χρειάζεται το τσιτσίρισμά του.

Ταύρος

Ο Ταύρος αδιαφορεί και βασανίζεται. Όχι για να ταλαιπωρήσει εσένα με τις αναμονές και τα τερτίπια του, αλλά γιατί έχει την πειθαρχεία ¬–και το μαζοχισμό, να συμπληρώσουμε– αλλά κυρίως τον εγωισμό να περιμένει απ’ τον άλλον την πρώτη κίνηση.

Έτσι δείχνει πως αδιαφορεί ενώ μπορεί να καίγεται, αγωνιώντας για το πότε θα λυγίσεις εσύ για να τον διεκδικήσεις. Άβυσσος η ψυχή του. Αν πάλι κάνεις εσύ πως αδιαφορείς για να τον παίξεις, ε, μόλις τον έχασες οριστικά. Δεν περνάνε τέτοια κολπάκια εδώ, αν δε του δώσεις τη σιγουριά και την ασφάλεια που απαιτεί από σένα, σε έχει διαγράψει και πάει για άλλα.

Δίδυμος

Ό,τι κι αν πούμε για τον Δίδυμο, ποτέ δεν ξέρουμε αν πέφτουμε μέσα. Πονηρός κι ύπουλος, καλύπτει τόσο καλά τα νώτα του που καλά-καλά ούτε ο ίδιος δεν ξέρει τι θέλει και τι επιδιώκει. Κάποτε αδιαφορεί για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον άλλων κι άλλοτε γιατί απλά δε δίνει δεκάρα.

Αν πάλι πας να του κάνεις εσύ κάνα τέτοιο αστείο, πήραν φωτιά τα μπατζάκια του. Θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει την προσοχή σου. Όχι απαραίτητα γιατί σε θέλει τόσο πολύ κι είναι σημαντικό για εκείνον, όσο γιατί η απόρριψη είναι γι’ αυτόν άγνωστη λέξη που δε σκοπεύει να σου επιτρέψει να του τη μάθεις. Τον θες και δεν το ξέρεις. Θα στο μάθει!

Καρκίνος

Το Καρκινάκι μας, μιας και το ‘χει η φύση του να περπατά και πλαγίως, πλαγίως το πάει και το θέμα της αδιαφορίας. Αν φαίνεται να αδιαφορεί, μη γελιέσαι, σε προσέχει με την άκρη του ματιού του. Δε θα τον χαμπαριάσεις όταν το κάνει, είναι διακριτικός.

Ειδικά όταν αδιαφορεί «επιδεικτικά». Τότε να ‘σαι σίγουρος ότι κρέμεται απ’ την κάθε σου λέξη. Αν, όμως, του κάνεις κι εσύ το ίδιο, καλύτερα να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν Καρκίνο απ’ το να του στερήσεις την προσοχή σου. Η αδιαφορία σου μπορεί να κάνει τον τόσο ήρεμο και χαρωπό εαυτό του να βγάλει δαγκάνες. Κι όχι τίποτα άλλο, τραυματίζεται ο ίδιος περισσότερο από όσο εσύ.

Λέων

Το Λιοντάρι δεν έχει χειρότερο απ’ το να αδιαφορήσεις γι’ αυτό. Μπορεί να υποφέρει μέσα του, μπορεί μαζί μ’ εκείνο να υποφέρουν και φίλοι και γνωστοί απ’ την γκρίνια του, σε σένα πάντως δεν πρόκειται να δείξει τίποτα.

Για ένα Λιοντάρι αδιαφορία θα πει ίσον finito la musica, passato la fiesta χωρίς περιθώρια επαναπροσέγγισης. Το ίδιο απόλυτα αδιαφορεί κιόλας. Δε θα σου δώσει λόγους ν’ αναρωτηθείς αν όντως θέλει ή δε θέλει. Και για τις δύο περιπτώσεις θα ξέρεις.

Παρθένος

Για έναν Παρθένο τα πράγματα είναι πολύ απλά, συγκεκριμένα και χωρίς κρυφά νοήματα. Αν κάποιος αδιαφορεί για εσένα, δεν έχεις κανένα λόγο να ενδιαφέρεσαι εσύ. Είναι καλός στο ν’ αυτοκυριαρχεί και ν’ ανακτά τις δυνάμεις του μετά από μια απογοήτευση. Ξέρει επίσης ότι είναι όλα μες στο παιχνίδι και πως ο έρωτας εγγυήσεις δε φέρει.

Παρά ωστόσο αυτό τον ορθολογισμό του, αν τύχει κι ο ίδιος ερωτευτεί, δεν είναι λίγες οι φορές που θα κάνει λίγες παραπάνω γκρινίτσες, που δε θ’ απαντήσει το τηλέφωνο με την πρώτη για να συνεχίσεις να τον ψάχνεις και που γενικώς δε θα σ’ αφήσει να είσαι εντελώς σίγουρος γιατί εξαφανίστηκε. Άβυσσος η ψυχή του Παρθένου.

Ζυγός

Νομίζεις ότι αδιαφορείς για τον Ζυγό, αλλά μόνος σου εξαπατάσαι. Αυτός αδιαφορεί για σένα. Παιχνίδι παίζεις; Θα σε κερδίσει, γιατί θα το παίξει καλύτερα. Εκεί που εσένα δε σου καίγεται καρφάκι για το τι κάνει –το ‘παμε ότι το νομίζεις μόνο, έτσι;– αυτός θα σου γυρίσει τούμπα το ματς και θα βρεθείς να τρέχεις ενώ αυτός θα σου γυρνά πλάτη.

Εκτός κι αν όντως, αλήθεια, αδιαφορείς. Θα το καταλάβει αμέσως, μπορεί να διακρίνει εύκολα το πραγματικό απ’ το προσποιητό κι εκεί θα κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι σου για να τραβήξει την προσοχή σου. Μέχρι να την έχει. Μετά πρέπει να κρατηθεί το ενδιαφέρον του, αλλιώς ο ίδιος τελικά θα βαρεθεί. Κάτι έχουμε πει για την αναποφασιστικότητά του, σωστά;

Σκορπιός

Η αδιαφορία –προσποιητή ή όχι– μπορεί να κάνει ένα Σκορπιό να φτάσει στο όριο του νευρικού κλονισμού. Για εκείνον η ερωτική αδιαφορία σημαίνει απόρριψη κι αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει εύκολα. Θα καταφύγει σ’ άλλες λύσεις, σε σταθερούς θαυμαστές/ριες για να πάρει ξανά τα πάνω του, θα το ρίξει σε χόμπι, σειρές και φλερτ, σίγουρα δε θα το αφήσει έτσι. Ασφαλώς, όμως, δε θα σε κυνηγήσει κιόλας.

Ο Σκορπιός που ξέρει να χάνει είναι αυτός που ξέρει και να κερδίζει. Τώρα αν αναρωτιέσαι για το πώς δείχνει εκείνος αδιαφορία, εδώ δεν μπορούμε να ‘μαστε κι απόλυτα σίγουροι. Βλέπεις είναι συχνά από εκείνους που την προσποιούνται…

Τοξότης

Αδιάφορο τον ανεβάζεις, αδιάφορο τον κατεβάζεις και με το δίκιο σου. Αντιλαμβάνεται λίγο διαφορετικά τα πράγματα από σένα και δεν το κάνει εσκεμμένα. Απλώς δε δίνει τη σημασία που θα ήθελες και θα έπρεπε σε κάποιες καταστάσεις.

Θα του την πεις για την αδιαφορία του και θα σε θεωρήσει παράλογο, γιατί δεν έχει αντιληφθεί καν ότι αυτό αναδεικνύει με τη συμπεριφορά του. Αν προσπαθήσεις να απαντήσεις με αδιαφορία, δε θα ασχοληθεί. Όχι γιατί δεν τον ενδιαφέρεις, αλλά γιατί ούτε αυτό θα το καταλάβει.

Αιγόκερως

Αδιάφορο δε θα τον έλεγες σε καμία περίπτωση, όμως, ξέρει εξαιρετικά να τον παριστάνει, για να σε παίξει. Θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής κι όταν νιώσει πως δεν ασχολείσαι μαζί του όσο θα ήθελε, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να τραβήξει το ενδιαφέρον σου. Από ψυχρός κι απόμακρος γίνεται ξαφνικά ρομαντικός, γλυκός κι αναδεικνύει την ευαίσθητη πλευρά του.

Τώρα, γιατί δεν τα έδειχνε εξαρχής, δεν ξέρω, ρώτα τον. Όταν δείχνει αδιάφορος, συνήθως κάνει σιωπηλά παραπονάκια. Ψάξε να βρεις τι απ’ αυτά που έκανες τον έχει εκνευρίσει και δε βρήκε το θάρρος να στο πει ξεκάθαρα.

Υδροχόος

Είναι πολύ δύσκολο για τον Υδροχόο να αδιαφορήσει, πόσο μάλλον εσκεμμένα για να σε παίξει. Έχει την τάση να εμπλέκεται στα πράγματα και να τα παίρνει όλα πολύ προσωπικά. Παίρνει την ευθύνη σε σημείο παρεξηγήσεως. Αν, όμως, καταφέρεις και μπεις στη μαύρη λίστα του, λυπάμαι, δεν έχεις καμία ελπίδα.

Μπορεί να μην του συμβαίνει συχνά, μιας και δύσκολα του αντιστέκονται, μα αν κάνεις πως αδιαφορείς για εκείνον, έχασες, δε θα τον ενδιαφέρει κυριολεκτικά αν ζεις ή πέθανες. Τον αφορούν τόσα τον Υδροχόο, που ό,τι επιλέγει να τον αφήσει στην άκρη, το ξεχνάει τελείως.

Ιχθύς

Η παιδική ψυχή του Ζωδιακού, ο αυθόρμητος της παρέας, το Ψαράκι μας αδιαφορεί συχνά γι’ αυτά που δεν τον επηρεάζουν σε άμεσο επίπεδο. Θα αδιαφορήσει για πράγματα που θεωρεί μακριά του, σε σημείο που φαίνεται κάποτε απόμακρος ή επιφανειακός.

Δεν είναι, όμως, απλά ανήκει σε μια δική του πραγματικότητα που κοιτάει όσα τον νοιάζουν και τον αφορούν κι ενδιαφέρεται για όσους ή όσα είναι στη ζωή του με τρόπο απτό. Αν, όμως, αδιαφορήσεις εσύ για εκείνον, όχι μόνο θα τον καψαλίσεις, αλλά θα τον κάνεις να αισθανθεί κι ενοχικά. Θα αναζητήσει τα λάθη του και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τα διορθώσει και να σε κερδίσει ξανά.