Η δημόσια τουαλέτα στη Νορβηγία που μοιάζει με έργο τέχνης

Η αρχιτεκτονική είναι μια από τις «υπερδυνάμεις» της Νορβηγίας. Σε ολόκληρη τη χώρα, αυτή η ξεχωριστή αισθητική σκανδιναβικού σχεδιασμού έχει μετατρέψει οτιδήποτε από κρατικά κτίρια και γειτονιές σε καθεδρικούς ναούς και εστιατόρια, σε γεωμετρικές κατασκευές που καταφέρνουν να φαίνονται φυσικές και, ταυτόχρονα, φουτουριστικές.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα των παραπάνω χαρακτηριστικών της νορβηγικής αρχιτεκτονικής, το Ureddplassen ένας χώρος ανάπαυσης με δημόσια τουαλέτα που μοιάζει περισσότερο με έργο τέχνης.

Βρίσκεται στη γραφική, παράκτια διαδρομή Helgelandskysten συνολικού μήκος 433 χλμ., κοντά στην περιοχή Gildeskal. Το Ureddplassen έχει μια βεράντα πλάτους 9 μέτρων που προσφέρει τέλεια θέα προς το φιόρδ, την ανοιχτή θάλασσα και το «Τείχος Lofoten» στον ορίζοντα.

Ένα μαγικό μέρος όπου η δύση του ήλιου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού μαγεύει, το κελάηδημα των πουλιών χαλαρώνει κατά την άνοιξη, ενώ το Aurora Borealis κόβει την ανάσα τις χειμωνιάτικες νύχτες. Ένα επικό μέρος σαν αυτό, λοιπόν, προσελκύει πολλούς ταξιδιώτες, οπότε οποιαδήποτε εγκατάσταση είναι ενσωματωμένη ή γύρω του θα πρέπει να είναι αρκετά όμορφη για να συμπληρώσει το όλο υπέροχο σκηνικό.about:blank

Η δημιουργία του Ureddplassen, ενός μέρους για ένα σύντομο διάλειμμα, μια χαλαρή ξεκούραση ή ακόμη και ένα πικνίκ, αποτελεί έμπνευση του αρχιτεκτονικού γραφείου Haugen/ Zohar, το οποίο οραματίστηκε ένα «αμφιθέατρο», με μια εκπληκτική θέα στο επιβλητικό φυσικό τοπίο. Έτσι, δημιουργήθηκε μια μεγάλη βεράντα από μπετόν που βλέπει στη θάλασσα (με επανασχεδιασμένα σκαλοπάτια που καθιστούν την ακτογραμμή προσβάσιμη), μαρμάρινα παγκάκια και ένα κυματοειδές κτήριο- τουαλέτα με γυάλινους τοίχους, που φωτίζεται εντυπωσιακά το βράδυ.

Κατασκευασμένο από γυαλί και σκυρόδεμα, ενσαρκώνει όλη την πεμπτουσία του μινιμαλιστικού σχεδιασμού, προσφέροντας κατά την διάρκεια της ημέρας την πιο εκπληκτική θέα που έχει απολαύσει κανείς από τουαλέτα.

Η περιοχή οφείλει το όνομά της στο μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στην τοποθεσία, προς τιμήν του νορβηγικού υποβρύχιου «Uredd» (δηλαδή άφοβος) που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, προκαλώντας το θάνατο σε 42 ναυτικούς.