Το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC).
Το «Ράλι των Θεών» θα διεξαχθεί το διάστημα 9-12 Σεπτεμβρίου επί ελληνικού εδάφους με επίκεντρο τη Λαμία και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και -για πρώτη φορά- στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η πρώτη ειδική θα διεξαχθεί στην πλατεία Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι το Ράλι Ακρόπολις διεξήχθη για τελευταία φορά στο πλαίσιο του WRC το 2013, ενώ από το 2014 και μέχρι το 2018 ήταν αγώνας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι.
Τώρα, όμως, ο στόχος των υπευθύνων (πρέπει να) είναι η εκ νέου… μονιμοποίηση του εθνικού αγώνα στο WRC, στο οποίο μπήκε φέτος το Ράλι Ακρόπολις, προκειμένου να αντικαταστήσει το Ράλι της Χιλής, το οποίο ματαιώθηκε, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι το «Ράλι των Θεών» δεν συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό πρόγραμμα για το 2021, αλλά σε μια λίστα έξι «αναπληρωματικών» αγώνων, οι οποίοι θα κάλυπταν ενδεχόμενα κενά στο καλαντάρι, λόγω της… αναστάτωσης από την COVID-19.
Όμως, το Ράλι Ακρόπολις βρίσκεται μεταξύ των εννέα αγώνων (από τους συνολικά 13) που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το καλαντάρι του 2022, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπιστοσύνη προς το ελληνικό ράλι και, παράλληλα, να «αναθερμαίνεται» το ενδιαφέρον των φιλάθλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού για τον συγκεκριμένο αγώνα.
Το αγωνιστικό μέρος του Ράλι Ακρόπολις αρχίζει το απόγευμα (18:08) με την πρώτη ειδική στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθούν πέντε ειδικές διαδρομές (Άγιοι Θεόδωροι 1 & 2, Λουτράκι, Θήβα, Ελάτεια).
Ακολουθούν το Σάββατο άλλες έξι ειδικές (Παύλιανη 1 & 2, Γραβιά, Βωξίτες, Ελευθεροχώρι 1 & 2) και την Κυριακή θα διεξαχθούν οι τελευταίες τρεις ειδικές («Ταρζάν» 1, Πύργος και «Ταρζάν» 2), με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο αγώνας, αφού ομάδες και οδηγοί διανύσουν 292,19 αγωνιστικά χιλιόμετρα.
Στο φετινό Ράλι Ακρόπολις έχουν δηλωθεί να αγωνιστούν 55 αυτοκίνητα από 24 χώρες, τα οποία καλούνται να κάνουν το καλύτερο δυνατό στις 15 ειδικές διαδρομές του αγώνα.
Οι τρεις εργοστασιακές ομάδες (Toyota, Hyundai και M-Sport Ford) αναμένονται «πάνοπλες» στον ελληνικό αγώνα, με την Toyota να «κατεβάζει» τέσσερα Yaris WRC, τα οποία θα οδηγήσουν οι Σεμπαστιάν Οζιέ, Έλφιν Έβανς, Κάλε Ροβάνπερα και Τακαμότο Κατσούτα.
Με τέσσερα i20 WRC θα «τρέξει» στο Ράλι Ακρόπολις η Hyundai, τα οποία θα οδηγήσουν οι Οτ Τάνακ, Τιερί Νεβίλ, Ντάνι Σόρντο και Πιέρ-Λουί Λουμπέ. Από πλευράς M-Sport Ford, τα δύο Ford Fiesta WRC θα οδηγήσουν οι Γκας Γκρίνσμιθ και Αντριάν Φουρμό, ενώ η βρετανική ομάδα φέρνει στην Ελλάδα ακόμη ένα ίδιο αυτοκίνητο, το οποίο θα οδηγήσει ο Ιορδάνης Σερδερίδης.
Οι βαθμολογίες στους οδηγούς και τους κατασκευαστές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, ύστερα από 8 αγώνες, έχουν ως εξής:
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
- Σεμπαστιάν Οζιέ (Γαλλία/Toyota) 162 βαθμοί
- Έλφιν Έβανς (Μ. Βρετανία/Toyota) 124
- Τιερί Νεβίλ (Βέλγιο/Hyundai) 124
- Κάλε Ροβάνπερα (Φινλανδία/Toyota) 99
- Οτ Τάνακ (Εσθονία/Hyundai) 87
- Τακαμότο Κατσούτα (Ιαπωνία/Toyota) 66
- Κρέιγκ Μπριν (Ιρλανδία/Hyundai) 60
- Γκας Γκρίνσμιθ (Μ. Βρετανία/M-Sport Ford) 34
- Ντάνι Σόρντο (Ισπανία/Hyundai) 31
- Αντριάν Φουρμό (Γαλλία/M-Sport Ford) 30
- Τεέμου Σούνινεν (Φινλανδία/Ford) 17
- Μαντς Όστμπεργκ (Νορβηγία/Citroen) 13
- Γιοάν Ροσέλ (Γαλλία/Citroen) 12
- Γιάρι Χούτουνεν (Φινλανδία/Hyundai) 10
- Αντρέας Μίκελσεν (Νορβηγία/Skoda) 8
- Εσαπέκα Λάπι (Φινλανδία/Volkswagen) 7
- Πιέρ-Λουί Λουμπέ (Γαλλία/Hyundai) 6
- Όλιβερ Σόλμπεργκ (Σουηδία/Hyundai) 6
- Όνκαρ Ράι (Κένυα/Volkswagen) 6
- Πέπε Λόπεθ (Ισπανία/Skoda) 4
- Καράν Πατέλ (Κένυα/Ford) 4
- Αλεξέι Λούκγιανουκ (Ρωσία/Skoda) 4
- Πίτερ Γιάν Μίχιελ Κράκο (Βέλγιο/Skoda) 4
- Ζαν Σολάνς (Ισπανία/Citroen) 2
- Καρλ Τούντο (Κένυα/Volkswagen) 2
- Φάμπιαν Κράιμ (Γερμανία/Volkswagen) 2
- Ερίκ Καμιγί (Γαλλία/Citroen) 1
- Νικολάι Γκριάζιν (Ρωσία/Volkswagen) 1
- Μάρκο Μπουλάσια (Βολιβία/Skoda) 1
- Βίνσεντ Βερσούρεν (Βέλγιο/Volkswagen) 1
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
- Toyota 348 βαθμοί
- Hyundai 307
- M-Sport Ford 135
- Hyundai 2C Competition 44
ΠΗΓΗ:
newsit.gr