Σε ποια χώρα ζουν οι πιο κοντοί άνθρωποι στη Γη

Αν αναρωτιόσασταν ποιος ήταν ο πιο κοντός άνθρωπος στον πλανήτη, η απάντηση θα ήταν αρκετά απλή.

Κάτοχος αυτού του ρεκόρ ήταν μέχρι τον Ιούλιο του 2020 όποτε και πέθανε ο Junrey Balawing από τις Φιλιππίνες, ο οποίος είχε ύψος μόλις 60 εκατοστά. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα όταν προσπαθήσει κάποιος να ανακαλύψει σε ποια χώρα ζουν κατά μέσο όρο οι πιο κοντοί άνθρωποι στον κόσμο.

Το γεγονός ότι ένας άντρας από τις Φιλιππίνες ήταν μέχρι πρόσφατα το πιο κοντό άτομο στον κόσμο βοηθά στο να οδηγηθεί κάποιος προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι Φιλιππίνες κατατάσσονται αρκετά ψηλά στη λίστα των χωρών με τους πιο κοντούς ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή της.

Η χώρα με τους πιο κοντούς ανθρώπους στον κόσμο είναι στην πραγματικότητα το Ανατολικό Τιμόρ ή το Τιμόρ-Λέστε, μια νησιωτική χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία, με το μέσο ύψος των κατοίκων της να αγγίζει μόλις τα 155,47 εκατοστά, σύμφωνα με το worldatlas.com.

Ένας μέσος όρος που έχει αυξηθεί λίγο από το 1896, όταν το ύψος των κατοίκων της άγγιζε μόλις τα 1,2 μέτρα, αν και υπήρχαν στιγμές που ήταν ακόμη ψηλότεροι.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 οι κάτοικοι του Ανατολικού Τιμόρ κατάφεραν να αυξήσουν λίγο το μέσο όρο τους στο 1,59, ο οποίος άρχισε και πάλι να μειώνεται τη δεκαετία του 1970.

Μία περίοδος κατά την οποία η χώρα περνούσε εμφύλιους πολέμους και την κατοχή της Ινδονησίας, αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Εάν αναρωτιέστε, ωστόσο, ποια χώρα έχει το μεγαλύτερο μέσο όρος σε ύψος, αυτή είναι η Ολλανδία, με τους κατοίκους της να μετράνε κατά μέσο όρο 1,82 μέτρα ύψους.

Περίπου 23 εκατοστά ψηλότεροι από το μέσο ύψος των κατοίκων στο Ανατολικό Τιμόρ.