Το γούστο λέγεται πως είναι υποκειμενικό, και αυτό σίγουρα ισχύει για τους ανθρώπους που έχουν ξοδέψει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια δολάρια, για να αγοράσουν παράξενα αντικείμενα σε δημοπρασίες.
Δείτε τα πιο περίεργα και αξιοθαύμαστα αντικείμενα για τα οποία κάποιοι έχουν πληρώσει…ακριβά.
Μια μπανάνα κολλημένη σε τοίχο
Στο παζάρι τέχνης Art Basel στο Μαϊάμι, ο Ιταλός καλλιτέχνης Maurizio Cattelan πούλησε αυτό το αμφιλεγόμενο αντικείμενο, με τον τίτλο «Comedian», έναντι 120.000 δολαρίων.
Ο στόχος του έργου τέχνης ήταν, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, να πουλήσει ένα φρούτο και να κάνει τους ανθρώπους να αναρωτηθούν σχετικά με το τι είναι τέχνη.
Το τελευταίο βιολί που έπαιζε όταν βυθιζόταν ο Τιτανικός
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την τραγική καταβύθιση του Τιτανικού είναι η οκταμελής μπάντα που έπαιζε μέχρι τέλους. Υπό την διεύθυνση του Άγγλου μουσικού, Wallace Hartley, η μπάντα έπαιζε καθώς το πλοίο βυθιζόταν.
Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το 2013, το κατεστραμμένο βιολί του Hartley πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,7 εκατ. δολαρίων μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά.
Η καρέκλα της J.K. Rowling
Η καρέκλα στην οποία η συγγραφέας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ έγραψε τα δύο πρώτα βιβλία, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 394.000 δολαρίων το 2016. Σύμφωνα με επιστολή της συγγραφέως, είναι η πιο «άνετη καρέκλα και γι’ αυτό το λόγο την εγκατέστησα μόνιμα μπροστά από τη γραφομηχανή μου».
Η τουαλέτα του Τζον Λένον
Ένας μεγάλος φαν του δημοφιλούς καλλιτέχνη ξόδεψε σχεδόν 15.000 δολάρια σε μια λουλουδένια πορσελάνινη τουαλέτα που βρισκόταν κάποτε στην ιδιοκτησία του Τζον Λένον. Η τουαλέτα προήλθε από το σπίτι που ζούσε το ζεύγος Λένον- Όνο.
Μια τούφα από τα μαλλιά του Έλβις Πρίσλεϊ
Η τούφα πουλήθηκε έναν 115.000 δολαρίων σε έναν φαν του Έλβις το 2002. Τα μαλλιά είχε φυλάξει ο κουρέας του, που επίσης συνήθιζε να βάφει τα μαλλιά του τραγουδιστή, σε μια πλαστική σακούλα από το θάνατο του Έλβις το 1977.
Το πασίγνωστο λευκό φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε
Το λευκό φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε που έχει μείνει στην ιστορία, από την ταινία «The Seven Year Itch», πουλήθηκε το 2011 έναντι 4,6 εκατ. Δολαρίων. Το φόρεμα- που φορέθηκε πάνω από έναν εξαερισμό του υπόγειου σιδηροδρόμου- μετέτρεψε τη Μέριλιν σε παγκόσμιο σύμβολο του σεξ.
Ένα μισοφαγωμένο γαλλικό τοστ του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ
Πριν 20 χρόνια, ο Τίμπερλεϊκ- τότε μέλος του συγκροτήματος NSYNC- έδωσε συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή Ζ100 στη Νέα Υόρκη, όταν άφησε ένα μισοφαγωμένο γαλλικό τοστ. Ο DJ του σταθμού, έθεσε σε δημοπρασία στο eBay το κομμάτι του γαλλικού τοστ, και μια έφηβη το αγόρασε για 1.025 δολάρια.
Τη θεωρία της ευτυχίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Ένας Ιάπωνας γκρουμ έλαβε το φιλοδώρημα της ζωής του όταν έκανε μια παράδοση στο δωμάτιο του Αϊνστάιν το 1922. Ο φυσικός ήταν στο Τόκυο στο πλαίσιο μιας περιοδείας για την προώθηση του βιβλίου του, όταν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ.
Συναισθηματικά φορτισμένος από την τιμή και την προσοχή, ο Αϊνστάιν κατέγραψε κάποιες από τις σκέψεις του σε χαρτί, το οποίο στη συνέχεια έδωσε στον γκρουμ, όταν δεν μπορούσε να βρει ψιλά για φιλοδώρημα.
«Μια ήσυχη και μετριόφρων ζωή φέρνει περισσότερη ευτυχία σε σχέση με την αναζήτηση της επιτυχίας σε συνδυασμό με μια συνεχή ανησυχία. Σε ένα δεύτερο χαρτί, έγραψε, «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος».
Τα δύο χαρτιά, οι απόψεις του για την ευτυχία, πουλήθηκαν το 2017 σε μια δημοπρασία στο Ισραήλ έναντι 1,56 εκατ. δολαρίων και 250.000 δολαρίων αντίστοιχα.
Οι στάχτες του Τρούμαν Καπότε
Οι στάχτες του συγγραφέα των βιβλίων «Breakfast at Tiffany’s» και «In Cold Blood» βρίσκονταν σε ένα ιαπωνικό ξύλινο κουτί το οποίο ανήκε στη φίλη του Καπότε, Τζοάν Κόουπλαντ, μέχρι τον θάνατό της το 2015.
Οι στάχτες από τότε άλλαξαν πολλές φορές χέρια, έχοντας κλαπεί ήδη μια φορά νωρίτερα, και τελικά πουλήθηκαν το 2016 έναντι 45.000 δολαρίων, σε ανώνυμο αγοραστή.
Το βιβλίο «Codex Leicester» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Μπορεί να είναι γνωστός για τους πίνακές του «Μόνα Λίζα» και «Ο Μυστικός Δείπνος», αλλά ο Ντα Βίντσι ήταν επίσης ο επιστήμονας και μηχανικός του οποίου οι σημειώσεις σχετικά με εφευρέσεις και σκέψεις σχετικά με τον πλανήτη (την προέλευση και το τέλος) αναφέρονται στο σημειωματάριό του με τίτλο «Codex Leicester».
Ο Μπιλ Γκέιτς το αγόρασε έναντι 30,8 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία. Μάλιστα, η εν λόγω τιμή το έκανε ένα από τα πιο ακριβά βιβλία που πουλήθηκαν ποτέ.