Τα 10 πιο ασυνήθιστα Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Όλοι γνωρίζουμε τα τυπικά και παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων, όπως ο στολισμός του δέντρου, ο Άγιος Βασίλης, τα κάλαντα, η γαλόπουλα στο γιορτινό τραπέζι και άλλα.

Τι γίνεται, όμως, με τις παραδόσεις που είναι διαφορετικές στις άλλες χώρες και θεωρούνται και ”περίεργες”;

Δεν είναι λίγα τα κράτη που έχουν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες συνήθειες και δεν είναι καθόλου αυτό που περιμένεις να ακούσεις.

Από τον Donald Duck μέχρι ένα δείπνο στο KFC το βράδυ των χριστουγέννων, αυτές είναι οι πιο περίεργες παραδόσεις στον κόσμο!

Σουηδία: Βλέπουν τον DONALD DUCK στην τηλεόραση


Κάθε χρόνο στις 3 μ.μ. στην Παραμονή των Χριστουγέννων, περίπου η μισή Σουηδία παρακολουθεί στην τηλεόραση το επεισόδιο του Walt Disney το 1958 «Από όλους μας σε όλους σας«.

Γνωστό στα σουηδικά ως «Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul», ο τίτλος μεταφράζεται σε «Ο Donald Duck και οι φίλοι του σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα». Από το 1959, το επεισόδιο παίζεται στην τηλεόραση κάθε χρόνο στις 24 του μήνα, την ίδια ώρα, χωρίς διαφημιστικά διαλείμματα

Βενεζουέλα: Roller Skating

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, υπάρχει η μακροχρόνια παράδοση, κάθε πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων, όλοι οι κάτοικοι να κάνουν roller skating.

Σύμφωνα με το Metro.co.uk, ο θρύλος θέλει τα παιδιά της πρωτεύουσας να κοιμούνται με το βράδυ με ένα μακρύ κορδόνι δεμένο στα πόδια τους το οποίο κρέμεται έξω από το παράθυρο.

Όταν οι skaters περνάνε έξω από τα παράθυρα των σπιτιών τραβάνε τα κορδόνια για να ενημερώσουν τα παιδιά ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν και να φορέσουν τα πατίνια τους.

Η μέρα τελειώνει με τον ήχο των καμπανών της εκκλησίας και με την μάζα να μαζεύεται για ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι. Το έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ιαπωνία: Δείπνο στα KFC

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια πολύ διαδεδομένη γιορτή στην Ιαπωνία και προτιμούν να το γιορτάσουν με έναν πολυ ιδιαίτερο τρόπο – με ένα γεύμα στα KFC την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το BBC, 3,6 εκατομμύρια οικογένειες γιόρτασαν με αυτόν τον τρόπο το 2016. Όλα ξεκίνησαν με μια εκστρατεία μάρκετινγκ του 1974 – «Kurisumasu ni wa kentakkii» (Κεντάκι για τα Χριστούγεννα).

Σύμφωνα με τη Smithsonian, όταν μια ομάδα τουριστών δεν μπορούσε να βρει γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα και επέλεξε την KFC, η εταιρεία το είδε ως μια υπέροχη ευκαιρία μάρκετινγκ και διαφήμισε το πρώτο της χριστουγεννιάτικο γεύμα: κοτόπουλο και κρασί για το ποσό των 10 δολαρίων.

Σήμερα, το δείπνο των Χριστουγέννων στα KFC περιλαμβάνει κέικ και σαμπάνια και κοστίζει περίπου 40 δολάρια. Πολλοί άνθρωποι κάνουν τις παραγγελίες πολύ νωρίς για να αποφύγουν τις ουρές στις οποίες μπορεί να περιμένουν μέχρι και δύο ώρες.

Ουκρανία: Διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου με (ψεύτικες) αράχνες και ιστούς

Σύμφωνα με τα ουκρανικό έθιμο, μια φορά και ένα καιρό, υπήρχε μια φτωχή οικογένεια με μια χήρα ανύπαντρη μητέρα που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να διακοσμήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού.

Μια νύχτα, καθώς όλοι κοιμόντουσαν, μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη αράχνη στόλισε όλο το δέντρο με τον όμορφο ιστό της.

Οι ακτίνες του ήλιου άγγιξαν τον ιστό, μετατρέποντάς τον σε ασήμι και χρυσό, και από εκείνη την ημέρα η οικογένεια δεν ήθελε τίποτα άλλο. Από τότε, οι οικογένειες διακοσμούν τα δέντρα τους με αράχνες προς τιμήν της ιστορίας.

Γουατεμάλα: «La quema del diablo» ή αλλιώς «Ο καιγόμενος διάβολος»


Κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου, 6 η ώρα το απόγευμα οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές για να «κάψουν τον διάβολο» και να ξεκινήσει έτσι η χριστουγεννιάτικη περίοδος.

Η παράδοση έχει ιδιαίτερη σημασία στην πόλη της Γουατεμάλας, σύμφωνα με το National Geographic. Η παράδοση εξελίχθηκε από μια απλή φωτιά στο κάψιμο μιας διαβολικής φιγούρας για την γιορτή της Παναγίας.

Καταλονία: «Caganer», η Χριστουγεννιάτικη φιγούρα που… κάνει την ανάγκη της

Caganer, μια φιγούρα ενός άντρα με λευκό πουκάμισο και κατεβασμένα παντελόνια που κάνει την ανάγκη του. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβολίζει, αν και μια θεωρία υποστηρίζει πως αντιπροσωπεύει την καλή τύχη και την ευχή για μια καλή χρονιά.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως αντιπροσωπεύει το κακό που βρίσκεται σε όλους μας ή αντιπροσωπεύσει την ταπεινότητα και την ανθρωπιά. Η φιγούρα πιθανότατα πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, σε σκηνές γέννας.

Oυαλία: Το άλογο-φάντασμα Gray Mare

Το “Gray Mare”, είναι το όνομα που έχει δοθεί στο άλογο-φάντασμα που περιφέρουν οι κάτοικοι από πόρτα σε πόρτα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ουαλία.

Τυπικά κατασκευασμένο από ένα κρανίο αλόγου, ένα σεντόνι και κορδέλες το άλογο μεταφέρεται από πόλη σε πόλη και προκαλεί τους γείτονες σε μια «ποιητική μάχη.

Ο Atlas Obscura εξηγεί ότι παρόλο που αυτό το έθιμο συνδέεται συχνά με τα Χριστούγεννα, στην πραγματικότητα είναι μια προχριστιανική πρακτική.

Αυστρία: Ο χριστουγεννιάτικος διάβολος

Ενώ τα παιδιά που έχουν μια καλή συμπεριφορά όλο τον χρόνο περιμένουν τα δώρα του Άγιου Βασίλη, στην Αυστρία τα παιδιά που ήταν άτακτα φοβούνται τον δαίμονα Krampus.

Ο δαίμονας είναι μισός διάβολος και μισός κατσίκα και η φιγούρα του παραπέμπει σε παγανιστικές γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου. Αργότερα, ο Krampus έγινε μέρος των χριστιανικών παραδόσεων παράλληλα με τον εορτασμό του Άγιου Βασίλη.

Εμφανίζεται επίσης σε κάρτες Χριστουγέννων σε όλη την Αυστρία , καθώς και σε άλλες γερμανόφωνες περιοχές κοντά στις Άλπεις.


Ισλανδία: Η γάτα Yule

Ισλανδική κουλτούρα και τέχνη – Autobahn

Η Ισλανδία έχει τη δική της τρομακτική Χριστουγεννιάτικη φιγούρα, τη γάτα Yule, η οποία παραμονεύει στο χιόνι και περιμένει να καταβροχθίσει όποιον δεν έχει αγοράσει καινούρια ρούχα για να φορέσει τα Χριστούγεννα.

Το National Geographic έκανε κάποια έρευνα σχετικά με την προέλευση της παράδοσης και βρήκε πως στις ισλανδικές αγροτικές κοινωνίες οι εργοδότες συχνά επιβραβεύουν τα μέλη των νοικοκυριών τους με νέα ρούχα και παπούτσια από δέρμα προβάτου, κάθε χρόνο, ως τρόπο να ενθαρρύνουν τον καθένα να εργαστεί σκληρά μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Μέχρι σήμερα οι Ισλανδοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να φορούν νέα ρούχα την Παραμονή των Χριστουγέννων όταν αρχίζουν οι εορτασμοί», γράφει η ιστοσελίδα. Έτσι, ουσιαστικά, η γάτα Yule τιμωρεί τους τεμπέληδες τρώγοντας τα δώρα και τα τρόφιμά τους.

Γροιλανδία: Το δείπνο με το λίπος φάλαινας.


Παρόλο που συνήθως οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ετοιμάζουν παραδοσιακά το γεύμα των Χριστουγέννων, στη Γροιλανδία συμβαίνει το αντίθετο – οι άνδρες κάνουν το τραπέζι στις γυναίκες.

Το κυρίως πιάτο είναι το «mattak» δηλαδή ένα πιάτο με λίπος φάλαινας και το «kiviak», κρέας από το θαλάσσιο πτηνό τυλιγμένο σε δέρμα φώκιας το οποίο σερβίρεται μόλις αρχίζει να αποσυντίθεται. Το επιδόρπιο είναι λίγο πιο οικείο: χυλός γαρνιρισμένος με βούτυρο, κανέλα και ζάχαρη.

πηγή: mentalfloss