Ψυχρή εισβολή με παγετό και χιονιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Πέμπτη η χειμερινή κακοκαιρία «Λέανδρος» η οποία χαρακτηρίζεται από ιδαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Η συγκεκριμένη κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει και τις επόμενες ημέρες, συνοδεύεται και από πολύ ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα εγκατασταθούν για τις επόμενες 5 με 7 ημέρες πάνω από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, για το διάστημα από Παρασκευή 15/01 έως και 21 με 22/01 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει δριμύ ψύχος με ισχυρό παγετό στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας αλλά και στη Θράκη, με το θερμόμετρο να κατρακυλάει τις νυχτερινές ώρες και νωρίς το πρωί πολύ πιθανόν μεταξύ των -8 έως και -13 βαθμών Κελσίου ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας δεν φαίνεται ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές να ξεπερνά τους -4 με -2 βαθμούς Κελσίου (κυρίως στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο).

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ιδιαίτερα στα βόρεια ηπειρωτικά θα καταγραφούν θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από -6 βαθμούς.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τσουχτερό κρύο αναμένονται από το Σάββατο και στα κεντρικά αλλά και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μερικού παγετού στα πεδινά της Στερεάς Ελλάδας ενώ ολικός παγετός θα εκδηλωθεί στα ημιορεινά – ορεινά τμήματα τόσο της Στερεάς Ελλάδας όσο και της βόρειας – κεντρικής Πελοποννήσου.

Χιονοπτώσεις το Σάββατο

Επιστροφή στις κανονικές θερμοκρασίες αναμένεται από την Τετάρτη προς Πέμπτη (20-21/01) με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό του παγετού στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες την Παρασκευή

Αναλυτικά την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο.

Σταδιακά τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Ωστόσο από τις βραδινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και νότια αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και από τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και σε περιοχές έως τα 350 μέτρα της υπόλοιπης δυτικής, ανατολικής και νότιας χώρας.

Στη βόρεια Ελλάδα, ο καιρός θα είναι το παραπάνω χρονικό διάστημα βελτιωμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 8 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα επικρατήσει παγετός στα κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις, με ασθενείς παροδικές βροχές στα πεδινά και παροδικές, ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, σε μεγάλο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς, με πτώση το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις και ηλιοφάνεια. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται πύκνωση των νεφώσεων και μέσα στη νύχτα προς Σάββατο ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά – ημιορεινά.

Πηγές/ χάρτες: Εθνικό Αστεροσκοπείο, Meteoclub.gr, Xalazi.gr, Weather.gr, Ηellenicweather