10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που δεν έχουν σχέση με τη διατροφή και τη γυμναστική και μπορούν να σε χαλαρώσουν. Προσπάθησε να τις εντάξεις στην καθημερινότητά σου και σίγουρα θα το διασκεδάσεις.


Είναι η αιτία πίσω από κάθε ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Ο λόγος που επικαλούνται οι γιατροί, όταν δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αρρώστησες. Ο παράγοντας που ευθύνεται για όλα τα δεινά μας, αλλά παραμένει απροσδιόριστος. Το άγχος.

Το στρες προκαλεί φλεγμονή, σχετίζεται με τις χρόνιες ασθένειες, μειώνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά μοιάζει σαν τον αόρατο εχθρό που κανείς δεν μπορεί να πιάσει. Πόσο στρες και σε τι βαθμό κάνει κακό; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει.

Πόσο άγχος κάνει κακό;


Όταν φεύγεις από τον γιατρό με συνταγογράφηση «ελέγξτε το άγχος σας», σίγουρα δεν ξέρεις πώς θα το καταφέρεις. Ίσως βοηθήσει η ψυχοθεραπεία, ίσως ο διαλογισμός ή ακόμη και η άσκηση, η yoga, το Tai Chi, ο βελονισμός και τα συναφή. Πλην όμως, πόσο σίγουρο είναι αυτό;

Στη μάχη με τον αιώνιο εχθρό μας, το στρες, ίσως οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο να έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Ίσως αν κοιτάξουμε προσεκτικά τον τρόπο που ζουν να μπορέσουμε να «κλέψουμε» κάποιες από τις συνήθειές τους.

Διώξε το άγχος

Ποιες συνήθειες μειώνουν το άγχος

Είναι αμφίβολο ότι οι μεμονωμένες αυτές συνήθειες θα λύσουν το πρόβλημα του στρες, αφού στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες οι ρυθμοί ζωής είναι γενικά πιο χαλαροί από οπουδήποτε αλλού. Είναι όμως βέβαιο ότι καμιά καλή συνήθεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Στη δική μας λίστα, μπορείς να βάλεις και τις δικές σου ιδέες, όλα όσα χαλαρώνουν εσένα προσωπικά. Και –ποιος ξέρει;– μπορεί να καταφέρεις να βρεις τη συνταγή που θα σε κάνει να διαχειριστείς το δικό σου στρες. 

1. Βγες στον ήλιο για 15 λεπτά

Λέμε συχνά ότι ο ήλιος μάς φτιάχνει τη διάθεση. Ισχύει. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε βάθος 6 χρόνων ανάμεσα σε περίπου 16,5 χιλιάδες ενήλικες βρέθηκε ότι η έκθεση στον ήλιο (με βάση την ηλιοφάνεια των εποχών) μειώνει και το στρες! Εκείνο που επίσης ισχύει επιστημονικά είναι ότι η έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία έχει πολλά οφέλη στην υγεία και στη θωράκιση του ανοσοποιητικού. 

2. Κανόνισε να βρίσκεσαι με φίλους 1 φορά την εβδομάδα

Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο, αλλά 148 οι έρευνες που συμπέραναν πως οι άνθρωποι με ελάχιστες κοινωνικές επαφές είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από την 8η δεκαετία της ζωής τους.

Όταν αναφερόμαστε στις κοινωνικές επαφές, δεν εννοούμε τις γνωριμίες και τις δημόσιες σχέσεις στον επαγγελματικό χώρο, αλλά τις πιο στενές φιλίες. Τους ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις άνετα, που μπορείς να γελάς και να μοιράζεσαι τα δύσκολα μαζί τους. Αυτές τις σχέσεις, επιδίωξε να τις «συναντάς» μία φορά την εβδομάδα. 

3. Βρες 10 λεπτά για να διαλογιστείς, να στοχαστείς ή να χαλαρώσεις

Ο διαλογισμός, η αποστασιοποίηση από τους έντονους ρυθμούς, ακόμη και η προσευχή μπορούν να απαλύνουν την ένταση και το στρες. Δοκίμασε εκείνο που σου ταιριάζει περισσότερο. 

Διώξε το άγχος

4. Ασχολήσου με την κηπουρική

Η ενασχόληση με τον κήπο και το χώμα, το φύτεμα, το τσάπισμα, η περιποίηση των φυτών έχουν αποδεδειγμένα οφέλη τόσο στο άγχος όσο και στην κατάθλιψη. Μία ακόμη έρευνα που διήρκεσε 12 εβδομάδες έδειξε ότι οι κηπουρικές εργασίες μπορούν να σε αποσπάσουν από τις ανήσυχες σκέψεις σου. 

5. Πάρε έναν υπνάκο

Δεν χωράει στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, αλλά αν χωράει στη δική σου, μην το προσπεράσεις. Δέκα με 20 λεπτά μεσημεριανής σιέστας έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς ρυθμίζουν τις ορμόνες του στρες. 

6. Μην παίρνεις τον εαυτό σου σοβαρά, να γελάς

Το να κοιτάξεις τη συνολική εικόνα και να μετατοπίσεις το βάρος έξω από εσένα είναι μια στάση ζωής που μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Για να την κατακτήσεις, ξεκίνα με το γέλιο.

Το γέλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και χαρίζει μακροζωία, καθώς ρίχνει τα επίπεδα του στρες. Αν δεν ξέρεις πώς να το συνηθίσεις, εδώ θα βρεις μερικές ιδέες. 

Διώξε το άγχος

7. Βάλε στο πρόγραμμα το δικό σου Happy Hour

Μπορεί το αλκοόλ να κάνει κακό στην υγεία, ένα ποτηράκι όμως καλό κρασί με την αγαπημένη σου παρέα χαρίζει χαλάρωση και καλή διάθεση. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ επιδρά θετικά στα επίπεδα του στρες. 

8. Τηλεφώνησε στους γονείς ή τους παππούδες σου

Οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας φαίνεται ότι είναι μία από τις συνήθειες που ενισχύουν τη μακροζωία στις Μπλε Ζώνες. Αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η χαρά που μπορείς να δώσεις στη γιαγιά και τον παππού όταν θα τους μιλήσεις, ίσως επιστρέψει σε σένα σαν ένα προστατευτικό νοιάξιμο. Αλλά και η δική σου προσφορά προς αυτούς, το ενδιαφέρον που θα τους δείξεις αρκεί για να νιώσεις όμορφα. 

9. Ασχολήσου με κάτι που δίνει νόημα στη ζωή σου

Μπορεί να είναι το ίδιο σου το επάγγελμα, ένα χόμπι ή ο εθελοντισμός. Μπορεί να είναι η προσφορά σε κάποιους ανθρώπους, ακόμη και του στενού σου οικογενειακού περιβάλλοντος. Ό,τι από αυτά κι αν είναι, οι έρευνες έχουν δείξει ότι θα σε βοηθήσει να δεις με άλλη ματιά οτιδήποτε σε στρεσάρει και να αντιμετωπίσεις το άγχος σου πιο παραγωγικά. 

10. Φρόντισε έναν άλλο

Το ειλικρινές ενδιαφέρον μας για τους άλλους φαίνεται ότι μετατοπίζει το κέντρο βάρους των ανησυχιών μας. Ξαφνικά δεν έχει τόση σημασία αυτό που συμβαίνει σε εμάς, αλλά και αυτό που συμβαίνει στον αγαπημένο μας. Μία φορά την ημέρα μετατόπισε το ενδιαφέρον σου από τον εαυτό σου σε έναν άλλο άνθρωπο με ουσιαστικό νοιάξιμο και ίσως δεις τα επίπεδα του στρες σου να μειώνονται σταδιακά. 

ΠΗΓΗ: ow.gr