ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ Ο ΑΝΩΤΕΡΟΣ..ΑΝΩ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ

Στον 71ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος τα πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα:στον αγωνιστικό χώρο του Ο.Α.Κ.Α.
Κατέβηκε μια ομάδα η οποία είχε ως σκοπό να δημιουργήσει και να παράξει ποδόσφαιρο και μια ομάδα η οποία το μόνο που επεδίωκε ήταν να εμποδίσει τον αντίπαλό της να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο.

Αυτήν την φορά αποδόθηκε-όσο και αν ο όρος ακούγεται τετριμμένος- ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και το τρόπαιο το κατέκτησε η πρώτη ομάδα,δηλαδή ο ΠΑΟΚ (για 6η φορά στην Ιστορία του και 2η συνεχόμενη).

Οι Θεσσαλονικείς δεν άφησαν πραγματικά κανένα περιθώριο αντίδρασης στους υποτονικούς πρωταθλητές Ελλάδας ,κυριάρχησαν κατά κράτος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα,έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων ,ελέγχοντας το ρυθμό και πηγαίνοντας πρώτοι στις μονομαχίες. Η ΑΕΚ δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση με την προχθεσινή εμφάνισή της τον τίτλο του πρωταθλητή , αφού παρουσιάστηκε φοβισμένη ,νωθρή ,χωρίς νέυρο και ενέργεια .

Μάλιστα αν ο τερματοφύλακας Μπάρκας δεν βρισκόταν σε εξαιρετική μέρα (απέκρουσε μάλιστα και πέναλντι του αλάνθαστου μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο κομμάτι Πρίγιοβιτς!! ) το σκορ θα μπορούσε να είχε πα΄ρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το θαυμάσιο απευθείας χτύπημα φάουλ του αρχηγού Αντρε Βιερϊνια στο 65ο λεπτό ήταν αυτό που ‘ξεκλείδωσε΄την άμυνα της ‘Ενωσης’ και έφερε σε θέση οδηγού τον Παοκ που ως τότε είχε σπαταλήσει σωρεία ευκαιριών για να προηγηθεί. Ένα χτύπημα φάουλ που μπέρδεψε τον εκπληκτικό και αλάνθαστο ως τότε πορτιέρο της Ένωσης και αποτελεί-οφείλω να επισημάνω-σήμα κατατεθέν παίκτη από το πρώτο ράφι και ασφαλώς ενδεικτικό της μεγάλης στόφας του Πορτογάλου άσου!

Επισφράγισε,με αυτό το γκολ,μια μεστή χρονιά σημαντικής -και εν πολλοις αθόρυβης-συνεισφοράς ο Βιερϊνια που πήρε τον πρώτο του τίτλο με τον ΠΑΟΚ!! Πολλές θεαματικές στιγμές θα θυμούνται οι φίλοι του Δικεφάλου από τον συγκεκριμένο,αυτή όμως η εκτέλεση θα μείνει θεωρώ ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη τους αφού συνδυάστηκε και με έναν τίτλο (για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ κατακτά δυο σερί χρονιές τίτλο και ασφαλώς αυτό έχει τη δική του σημασία).

Ο Μανόλο Χιμένεθ αντέδρασε περνώντας άμεσα στο παιχνιδι τον καθοριστικό φέτος Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο,’ομως εν αντιθέσει με ότι συνέβη αρκετές φορές μέσα στη σεζόν αυτός δεν κατόρθωσε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το μονοκόμματο σουτ του φορμαρισμένου Σέρχιο Αραούχο στο 89′ πέρασε ‘ξυστά’ έξω από το δοκάρι του Πασχαλάκη καρδιοχτυπώντας τους φίλους του ΠΑΟΚ.Αρκετά παιχνίδια (και ντέρμπι) κέρδισε η Α,Ε,Κ, φέτος με γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα αυτό όμως δεν έμελλε να είναι ένα από αυτά.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων μια εκπληκτική έμπνευση του ως τότε μοιραίου για τις ευκαιρίες που απώλεσε Πρίγιοβιτς ‘έβγαλε’ τον Δημήτρη Πέλκα μόνο του με το αντίπαλο τέρμα και φυσικά ο πιο δραστήριος και ορεξάτος παίκτης του ΠΑΟΚ (και) στον τελικό δεν αστόχησε και έγραψε μέσα σε απωθέωση το τελικό 2-0 επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες την εποχή που διανύουμε.

Το τελικό σφύριγμα του Ισπανού ρέφερι Φ.Μπρομπαλάν (στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του και με τις αποφάσεις του ως δια μαγείας να γίνονται αμέσως και α- διαμαρτύρητα σεβαστές από τους παίκτες των δύο ομάδων-συμπεριλαμβανομένων δύο εκτέρωθεν αποβολών κα΄τι που δύσκολα θα συνέβαινε αν ήταν γηγενής ο ρέφερι) βρήκε τον ΠΑΟΚ Κυπελλούχο να χαίρεται μεν αλλά ταυτοχρόνως να συνειδητοποιέι ότι λόγω καθαρά δικών του παιδιάστικα αφελών λαθών και παραλείψεων απώλεσε το φετινό πρωτάθλημα και την ΑΕΚ να προβληματίζιε με την κακή απόδοσή της δίνοντας λαβή σε όσους ισχυρίζοντια ότι δύσκολα θα στεφόταν πρωταθλήτρια χωρίς τις εναντίον του ΠΑΟΚ δικαστικές αποφάσεις.

Ζήσης Μπούρτζος