15 καθημερινά πράγματα που όμως δεν ήξερες ότι έχουν όνομα

Για πολλά ‘πράγματα’ που λέμε περιφραστικά και για πολλές έννοιες για τις οποίες νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να τις αποτυπώσουμε με μία και μόνο λέξη, υπάρχει λύση: λεξικό.

Ένα καλό λεξικό και θα εκπλαγείς.

Υπάρχουν λέξεις σχεδόν για τα πάντα. Από το πώς λέγεται μία συγκεκριμένη τριχούλα στην άκρη του αυτιού σου μέχρι η φοβία που μπορεί να έχεις για τα πληκτρολόγια ή τα τραπέζια.

Μαζέψαμε 15 τέτοιες λέξεις για πράγματα που νόμιζες ότι δεν έχουν όνομα, για καταστάσεις που δεν ήξερες ότι μπορείς να τις κατονομάσεις “λακωνκά”.

Δες 15 απ’ αυτές:

  1. Πετριχώρος: Η μυρωδιά που αναδύεται στην ατμόσφαιρα μετά τη βροχή που έχει πέσει στο έδαφος. Προέρχεται από τα σύνθετα ‘πέτρα’ και ‘ιχώρ’, το οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν το αίμα των Ελλήνων θεών.
  2. Μεσόφρυο: Οι Άγγλοι το λένε ‘glabella’, κάτι που δεν τους προϊδεάζει για τι πρόκειται, σε αντίθεση με μας, που με το που ακούς τη λέξη, όλο και κάπου πάει το μυαλό σου. Πρόκειται για το μέρος ανάμεσα στα φρύδια, εκεί που μερικοί κάνουν ρυτίδες από το πολύ συνοφρύωμα.
  3. Δυσάνια: Κι όμως υπάρχει λέξη για την κατάσταση “δυσκολεύομαι να σηκωθώ απ’ το κρεβάτι μου το πρωί”. Στο εξωτερικό τη λένε και ‘clinomania’.
  4. Box tent: Αυτό το τρίποδο τραπεζάκι που βρίσκεις στη μέση της πίτσας, έχει συγκεκριμένη ονομασία και δεν είναι τόσο άχρηστο όσο νομίζεις. Εμποδίζει το πάνω χαρτόνι της συσκευασίας να κολλήσει πάνω στην πίτσα.
  5. Lunula: αυτά τα άσπρα μισοφέγγαρα στη βάση του νυχιού σας. Προέρχεται απ’ τη λατινική λέξη που σημαίνει ‘φεγγαράκι’.
  6. Κολουμέλλα-Στυλίδα: Το κάτω μέρος της μύτης, το δέρμα που βρίσκεται ανάμεσα στα ρουθούνια. Έρχεται από τη λατινική λέξη ‘columella’ που σημαίνει ‘μικρή κολόνα’.
  7. Ακρασία: Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος που αν και γνωρίζει το καλό, το ηθικό, το σωστό, δεν το πράττει.
  8. Τράγος: Όχι αυτός που νομίζεις. Είναι το εσωτερικό μέρος του χόνδρου που υπάρχει πάνω από το κανάλι του αυτιού, κάθετα στον λοβό.
  9. Περικαψύλιο: Το πλαστικό ή μεταλλικό κομμάτι στην άκρη του κορδονιού σου έχει όνομα.
  10. Vibrissae: Η επιστημονική ονομασία για το μουστάκι μία γάτας.
  11. Ullage: Αν ήσουν σομελιέ μπορεί και να την ήξερες αυτή τη λέξη. Έτσι ονομάζεται το κενό σε μία φιάλη κρασιού ανάμεσα στο κρασί και τον φελλό. Το ‘ελλιπές φορτίο’ όπως μεταφράζεται, αυτός ο κενός χώρος αφήνεται γιατί το εμφιαλωμένο κρασί εκτίθεται στις μεταβολές της πίεσης και της θερμοκρασίας, υπάρχει το ενδεχόμενο συστολής και διαστολής.
  12. Φωσφονές: Όταν κλείνεις τα μάτια σου κανονικά θα έπρεπε να βλέπεις μόνο ένα μαύρο χρώμα. Πολλές φορές όμως διάφορα χρώματα και μικρές αναλαμπές αναβοσβήνουν. Αυτές λέγονται ‘φωσφονές’.
  13. Γείσο ή κορνίζα: Το ξεροψημένο κομμάτι στην άκρη της πίτσας που είναι σκέτο ψωμί και πολλοί το παρατάνε, έχει συγκεκριμένη ονομασία. Οι Ιταλοί το λένε ‘Cornicone’.
  14. Χάρτης Snellen: Την επόμενη φορά που θα γυρίσεις απ’ τον οφθαλμίατρο, μην πεις ότι σου “έδειχνε κάτι αριθμούς και γράμματα στον τοίχο, άλλα μεγάλα, άλλα πιο μικρά”. Το εργαλείο αυτό λέγεται ‘Χάρτης Snellen’, προς τιμήν του Ολλανδού οφθαλμίατρου Herman Snellen που το δημιούργησε το 1862.
  15. Βρουξισμός: Αντί για ‘τρίξιμο των δοντιών’ (τρεις λέξεις), μπορείς να χρησιμοποιείς τον ‘βρουξισμό’, σημαίνει ακριβώς το ίδιο και δεν σπαταλάς επιπλέον ενέργεια.

ΠΗΓΗ: oneman.gr