20 τρελά πράγματα που δεν γνώριζες για το twitter

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή social media στον κόσμο με δισεκατομμύρια χρήστες και τεράστια επιρροή. Κατασκευάστηκε από μια ομάδα “εξυπνάκηδων” για να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους και να κανονίζουν τις συναντήσεις τους και κατέληξε να αποτελεί μέσο πίεσης, προβολής και διαρροής ειδήσεων για εκλεγμένες κυβερνήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις και διάσημους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

Το γνωρίζεται ότι το twitter είναι ένα πολύ χρήσιμο (έτσι λένε) εργαλείο των μυστικών υπηρεσιών για να παρακολουθούν πολίτες σε όλο τον κόσμο; Ξέρατε πως μόλις το 5% των χρηστών του είναι εκείνο που παράγει το 75% των ποστ στο twitter καθημερινά;

 1. Οι χρήστες του twitter τείνουν να έχουν πιο σύντομες σχέσεις από εκείνους που δεν τουιτάρουν.

Έρευνες δείχνουν πως όσοι είναι συστηματικοί χρήστες, έχουν 5-10% λιγότερη τύχη στην αγάπη! Μήπως αυτό σκεφτόταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν απαγόρευε τη χρήση του στη χώρα;

 1. Ο Αμερικανός παρουσιαστής Conan O’Brien ακολουθεί όλο κι όλο ένα μόνο άτομο στο twitter.

Πρόκειται για ένα θαυμαστή του, ο οποίος επελέγη τυχαία. Ο τυχερός χρήστης είδε τους ακολούθους του να εκτοξεύονται από τρεις σε 195.000 μετά την ενέργεια αυτή.

Και το όνομα αυτής Sarah Kilen, που έχουν γίνει κυριολεκτικά μια επώνυμη του διαδικτύου.

 1. Το πιο διάσημο #Hashtag διεθνώς στο twitter είναι το ακόλουθο: #facebookdown.

Είναι γνωστό άλλωστε πως χιλιάδες χρήστες του twitter βρήκαν social media καταφύγιο εκεί, όταν μπούχτισαν από το facebook και θέλησαν να “απελευθερωθούν” από τα δεσμά του. Χμμμ, ο πόλεμος των social media καλά κρατεί.

 1. Μόνο 5% του συνόλου των χρηστών του twitter έχουν περισσότερους από 100 followers.

Αυτό το 5% των χρηστών είναι υπεύθυνο και για το 75% της συνολικής κίνησης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται πως ο καπιταλισμός και η ανισότητα πλήττουν και το διαδίκτυο. Το 1% έχει όλο τον πλούτο, το 5% όλα τα tweets…

 1. Ο επίσημος λογαριασμός του twitter της Σουηδίας δίνεται για διαχείριση σε άλλο πολίτη κάθε εβδομάδα.

Σκοπός του σουηδικού κράτους είναι να δείξει την διαφορετικότητα των Σουηδών, αλλά και το πόσο προοδευτικός λαός είναι οι Σουηδοί με τον χαρακτήρα και τις προσωπικότητές τους.

 1. Το twitter αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί Twitch, με αναφορά στον τρόπο που δονείται το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη του παντελονιού.

Το πρώτο tweet ου 2006 έγραφε: “Ρυθμίζω το twitter μου”. Το tweet πόσταρε ο συνιδρυτής του μέσου Τζακ Ντόρσεϊ.

 1. Η τραγουδίστρια Katy Perry έχει περισσότερους followers από όσους πολίτες έχει η Ισπανία, ο Καναδάς, η Βόρεια Κορέα και η Αυστραλία.

Πρόκειται για το πρόσωπο με τους περισσότερους followers παγκοσμίως.

 1. Φημολογείται πως περισσότεροι από το 30% των λογαριασμών του twitter είναι ψεύτικοι και έχουν δημιουργηθεί από το FBI και το CIA για να παρακολουθούν τους ανθρώπους και να ελέγχουν τα social media.

Άλλοι πιστεύουν πως μα ψεκάζουν κι άλλοι απλά πως μας ακολουθούν στο twitter για να δουν τι γράφουμε, ποιον ακολουθούμε και με τι αντιδρούμε.

 1. Το σήμα κατατεθέν του twitter, είναι ένα μωρό Αρτικούνο, δηλαδή πτηνό που θα το γνωρίζατε αν ήσασταν θαυμαστής των κινουμένων σχεδίων Πόκεμον.
 2. Η αρχική ιδέα του twitter ήταν απλά να μπορείς να στείλεις κάποιο μήνυμα σε ένα φίλο και το πολύ να συμμετάσχει σε αυτή και κάποιος άλλος. Από αυτό το παρεΐστικο κόνσεπτ καταλήξαμε σε έναν κολοσσό τον οποίο εκμεταλλεύονται πολιτικοί, κυβερνήσεις, επώνυμοι και τρομοκράτες για να στείλουν το μήνυμά τους.

Και να σκεφτεί κανείς πως θα μπορούσαν οι εμπνευστές του, απλά να πάρουν ένα τηλέφωνο.

 1. Το 50% των χρηστών συνηθίζουν απλώς να διαβάζουν tweets άλλων και δεν συμμετέχουν με κάποιο τρόπο στη συζήτηση. Πάντως να ειδοποιήσουμε τους φίλους που δεν θέλουν να γράφουν, αλλά μόνο να παρακολουθούν πως για αυτό δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουν λογαριασμό.
 2. Ένα από τα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι για το twitter αρχικά ήταν το “Friendstalker”. Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει τόσο “συζήτηση με φίλους” (friends talker), όσο και “παρακολούθηση φίλων” (friends stalker).
 3. Το κιουριόζιτι, το μη επανδρωμένο σκάφος που βρίσκεται στον Άρη, διαθέτει τον προσωπικό του λογαριασμό twitter, το οποίο ποστάρει συχνά φωτογραφίες και ανανεώσεις από τη ζωή στον Άρη.
 4. Οι χρήστες του twitter γράφουν τόσες λέξεις κάθε 5 δευτερόλεπτα ώστε να γεμίσουν ένα μυθιστόρημα 1.200 σελίδων.
 5. Το πραγματικό όνομα στο λογότυπο του μέσου είναι Λάρι το πτηνό, Larry the bird. Πήρε το όνομά του από τον διάσημο παίκτη του NBA, Larry Bird, παλαίμαχο μπασκετομπολίστα των Μπόστον Σέλτικς.
 6. Οι υπάλληλοι του μέσου έλαβαν απειλές για τη ζωή τους από το ισλαμικό κράτος, επειδή το twitter κατεβάζει λογαριασμούς του ISIS, άμα τη εμφανίση τους.

Το απειλητικό μήνυμα απευθυνόταν στον συνιδρυτή του μέσου και υποσχόταν να απαντήσει στον ψηφιακό πόλεμο με πραγματικό.

 1. Ο Justin Bieber έχει περισσότερους followers από τους κατοίκους του Καναδά, χώρα από την οποία και κατάγεται. Φαντάσου να ήσουν διάσημος και να είχε περισσότερους από 10 εκατ. followers.

Οι κακές γλώσσες πάντως λένε πως το ένα τρίτο αυτών που ακολουθούν τον pop star είναι ψεύτικοι λογαριασμοί.

 1. To γνωρίζατε ότι το twitter σας δίνει ανώτατο όριο ποστ καθημερινά; Μπορείς να αναρτήσεις μόνο (!!) 2.400 tweets την ημέρα και για να φτάσεις το όριο σου πρέπει να ποστάρεις 100 tweet την ώρα.
 2. Το twitter αγόρασε την υπηρεσία Vine, η οποία επιτρέπει την ενσωμάτωση ολιγόλεπτων βίντεο στα ποστ έναντι του ποσού 30 εκατ. δολαρίων.
 1. Το Ισραήλ είναι το πρώτο και το μοναδικό μέχρι τώρα κράτος που κήρυξε τον πόλεμο στο twitter.