Ύπνος: Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα γύρω από αυτά τα πέντε γράμματα; Για παράδειγμα, μπορείς να εξηγήσεις γιατί κοιμόμαστε;
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ωστόσο, ούτε και οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν που οφείλεται αυτή την καθημερινή συνήθεια. Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμα ενδιαφέροντα που θα έπρεπε να ξέρεις γι’ αυτήν. Και είναι βέβαιο ότι θα σε εκπλήξουν.
1. Με μια μέση διάρκεια ζωής 6- 8 ετών, τα στρώματα έχουν αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν κάποια… δυσάρεστα «πράγματα». Μία μελέτη τα συνδέει ακόμη και με το “Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών”.
2. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 6 με 7 ώρες κάθε βράδυ έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από εκείνους που κοιμούνται 8 ώρες.
3. Ήξερες ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια κοιμούνται… κατά το ήμισυ; Τα ημισφαίρια του εγκεφάλου τους στροβιλίζονται, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να αναπνέουν.
4. Το παγκόσμιο ρεκόρ αϋπνίας κατέχει ο 17χρονος Randy Gardner το 1964, ο οποίος ήταν ξύπνιος για 264 ώρες και 12 λεπτά. Επιδίωξε αυτό το ρεκόρ σκόπιμα και χωρίς διεγερτικά.
5. Μήπως έχετε συχνούς πόνους; Σύμφωνα με μελέτη, η ανοχή στον πόνο μειώνεται με τη στέρηση του ύπνου. Σκεφθείτε αυτό τον λόγο για να ξεκουραστείτε όταν αναρρώνετε από κάποιον τραυματισμό.
6. Το 2004, περισσότερες από 35 εκατομμύρια συνταγές υπνωτικών χαπιών πληρώθηκαν στην Αμερική, αριθμός που υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
7. Μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία ξεκίνησε μια εκστρατεία ώστε να απαλλαγεί από τους περίφημους μεσημεριανούς ή απογευματινούς ύπνους, για να δείξει ότι ήταν πρόθυμη για ένταξη.
8. Αν και οι άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες όταν ονειρεύονται, έχουν αυξημένη ακουστική, απτική και οσφρητική εμπειρία.
9. Οι επιστήμονες ακόμα δεν κατάφεραν να καταλάβουν γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε ύπνο. Οι κοινές θεωρίες περιλαμβάνουν την προσαρμογή, τη διατήρηση ενέργειας, την αποκατάσταση και την ελαστικότητα του εγκεφάλου.
10. Ξυπνάς στη μέση της νύχτας; Λοιπόν, δεν είσαι μόνος. Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος άνθρωπος ξυπνά 2-6 φορές μέσα στη νύχτα και μία μελέτη ανέφερε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες ξύπνησαν μέχρι και 11 φορές!
11. Somniphobia, η αγγλική λέξη για τον φόβο του ύπνου.
12. Το 12% των ανθρώπων βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα. Πριν από την έγχρωμη τηλεόραση όμως, ο αριθμός ήταν 75%.
13. Μπορείς να ονειρεύεσαι μόνο πρόσωπα που έχεις ήδη συναντήσει.
14. Το ροχαλητό είναι κοινό πρόβλημα. Περίπου το 40% των ανδρών και το 24% των γυναικών λέγεται ότι ροχαλίζουν. Μάλιστα, υπάρχει μια χειρουργική επέμβαση, που λέγεται “Uvulopalatopharyngoplasty”, η οποία χρησιμοποιείται για να σταθεροποιήσει το ροχαλητό με το σφίξιμο του λαιμού. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αλλαγές στον τόνο της φωνής σας.
15. Αν σου πάρει λιγότερο από πέντε λεπτά για να κοιμηθείς τότε είναι πολύ πιθανό να στερηθείς τον ύπνο. Το ιδανικό χρονικό διάστημα είναι περίπου 10 λεπτά.
16. Οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει ότι το να μετράς… προβατάκια είναι αναποτελεσματικό για τον ύπνο. Προφανώς, είναι πολύ βαρετό και επίσης η ιδέα ενός ήρεμου τοπίου γενικά λειτουργεί πολύ καλύτερα.
17. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των αγαπημένων σας θέσεων ύπνου και της προσωπικότητάς σας.
18. Όταν πεθάνετε, θα έχετε κοιμηθεί περίπου το 1/3 της ζωής σας, που για τον μέσο άνθρωπο είναι περίπου 25 χρόνια.
19. Η έλλειψη ύπνου για 16 ώρες οδηγεί σε μείωση της απόδοσης που ισοδυναμεί με το να έχεις 0,05% αλκοόλ στο αίμα.
20. Ο βρετανικός στρατός βρήκε τρόπο να ξυπνά τους στρατιώτες, ώστε να μπορούν να μείνουν χωρίς ύπνο έως και 36 ώρες με προσομοίωση της… ανατολής στους αμφιβληστροειδείς τους.
21. Kάθε 90 λεπτά κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια ριπή ηλεκτρικής δραστηριότητας ρέει μέσα από τον εγκέφαλό σας, το οποίο συμβαίνει επίσης όταν βλέπετε όνειρα.
22. Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει 6 χρόνια ζωής βλέποντας όνειρα.
23. Εκείνη τη στιγμή ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο, όταν ξαφνικά τινάζεστε όρθιος, έχει όνομα και λέγεται στα αγγλικά “hypnic jerk”.
24. Η καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger, η πυρηνική κατάρρευση στο Τσερνόμπιλ και η πετρελαιοκηλίδα του Exxon το 1989 προκλήθηκαν σε κάποιο βαθμό από τη στέρηση του ύπνου.
25. Σχεδόν ό, τι γνωρίζουμε για τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό, τα μάθαμε όλα τα τελευταία 30 χρόνια.