Το κρύο -όταν έρχεται- είναι ανελέητο.
Αν δεν είστε συνηθισμένοι σε παγωμένα σπίτια, ίσως έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τις συμβουλές που μου έστειλε η αναγνώστρια με ψευδώνυμο Μαύρη Μούχλα και την οποία ευχαριστώ θερμά…
Πώς να βελτιώσεις την ψυχολογία σου σε ένα παγωμένο σπίτι
Το παρακάτω άρθρο απευθύνεται σε μας τους νεόφτωχους, μη βουνίσιους, μη εξοπλισμένους, άσχετους τέλος πάντων μέχρι πρότινος στην παγωνιά.
Ζω σε μια παραθαλάσσια πόλη. Σε αυτές που -νταξ μωρέ, δεν κάνει πραγματικά κρύο-. Κάνει. Ένα σπίτι χωρίς θέρμανση είναι ένα παγωμένο σπίτι. Γιατί έχει υγρασία, γιατί δεν έχει καλή μόνωση, γιατί έχει χτιστεί με αντιπαροχή, γιατί το νοικιάζεις.
Μετά από πολλά χρόνια μιζέριας και υπομονής θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα που προσωπικά εύχομαι να γνώριζα νωρίτερα.
1. Υφάσματα που κάνουν τη διαφορά.
α) Φανέλα.
Δεν εννοώ το κασκορσέ που λένε στη Θεσσαλονίκη, εννοώ το φανελένιο ύφασμα. Τη συναντάμε κυρίως σε καρό χίπστερ πουκάμισα, που όσοι έχουν φορέσει δεν θέλουν να βγάλουν από πάνω τους.
Γιατί η φανέλα δεν κρατάει ή μάλλον απορροφάει(;) καλύτερα την υγρασία και είναι ζεστή και απαλή. Δεν βγαίνει μόνο σε πουκάμισο προφανώς, αλλά και σε λευκά είδη. Σεντόνια, παπλωματοθήκες, μαξιλαροθήκες και πιτζάμες.
Έχει πραγματικά μεγάλη διαφορά να ξαπλώσεις το βράδυ σε ένα στεγνό, ζεστό μαξιλάρι. Γενικά για κάποιο λόγο δεν είναι ιδιαιτέρως όμορφα, είναι κάπως παππουδίστικα σχέδια αλλά οι τιμές είναι πολύ κοντινές ίσως και καλύτερες από άλλα λευκά είδη. Ρίξτε μια ματιά.
β) Φλις.
Το φλις είναι φίλος σου. Είναι φτηνό, μαλακό, ζεστό. Προσωπικά χρησιμοποιώ μια φλις κουβέρτα αντί για κατωσέντονο. Επίσης υπέροχες ρόμπες ή αν προτιμάτε “μπουρνούζια” γιατί είναι πιο κουλ, που σου δίνουν attitude μεγιστάνας του πλούτου, του Big Lebowski ή Tony Soprano.
Αντί να σέρνεις πάνω σου μια κουβέρτα σαν τη μαύρη κατάρα επένδυσε σε αυτό. Βγαίνει και σε πιτζάμα, αλλά δεν το συνιστώ γιατί είναι πολυεστερικό ύφασμα και αν ιδρώσεις μυρίζει.
γ) Μάλλινες κάλτσες.
Μην ξαναπάρεις ποτέ φτηνές κάλτσες! Δεν αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει με αποτέλεσμα να μένει ιδρωμένο και υγρό και να κρυώνει περισσότερο. Όταν λέμε μάλλινες κάλτσες δεν εννοούμε κάτι χοντρό που τσιμπάει! Υπάρχουν πολύ καλές ποιότητες απαλές και ζεστές. Επίσης θα κρατήσουν περισσότερο καιρό, δεν μυρίζουν και γλυτώνεις την πιθανότητα να πάθεις αυτό που έπαθα εγώ, το οποίο είναι χιονίστρες. Ναι χιονίστρες από ένα σπίτι που κατά τα άλλα βλέπει θάλασσα ναουμ’.
2. Τις χιονίστρες τις αποφεύγουμε και με καλές παντόφλες.
Οι καλές παντόφλες δεν είναι φτιαγμένες από χνουδωτά υφάσματα που θυμίζουν ζωάκια και δεν έχουν πάχος τετραπλό χαρτί υγείας καπιτονέ. Έχουν χοντρή σόλα από καουτσούκ ώστε να μην είναι κοντά το πόδι στο πάτωμα. Σκέψου δηλαδή μια παντόφλα που μοιάζει πιο πολύ με παπούτσι παρά με χοντρή κάλτσα.
3. Αφυγραντήρας.
Είναι το πιο ακριβό πράγμα στη λίστα μου αλλά τον δικό μου τον αγαπάω σαν παιδί μου. Αν το σπίτι σου έχει πραγματικά πολύ υγρασία, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα.
Και θέρμανση δηλαδή να έχει το σπίτι, αν η υγρασία είναι πάνω από 70% θα κάθεσαι σαν βλάκας να λες -μα έχω το καλοριφέρ όλη μέρα αναμμένο και δε ζεσταίνει, θα φταίνε τα παράθυρα, οι γείτονες, ο Τσίπρας, τα Ελοχιμ… Φταίει η Υ-Γ-Ρ-Α-Σ-Ι-Α.
4. Ηλεκτρική κουβέρτα-υπόστρωμα.
Καίει περίπου 60 watt όσο και η μέση λάμπα δηλαδή που έχεις στο σπίτι και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά μόλις ξαπλώνεις ορκίζομαι ότι ακούγονται άγγελοι να ψάλουν, πουλάκια που κελαηδάνε και ένα ουράνιο τόξο ξεπροβάλει από το ταβάνι.
Έξτρα πόντοι ευχαρίστησης αν έχεις ξεροψήσει και τις πιτζάμες σου από πριν. Στα έξτρα συν είναι ότι θα ‘χεις πάντα το κρεβάτι σου στρωμένο σαν τους ανθρώπους που πιάνουν τη ζωή απ’τα μαλλιά και ηγούνται του πόπολου.
5. Η φτηνότερη θέρμανση είναι η θέρμανση των άλλων.
Οπότε αντί να κάθεσαι σπίτι και να κλαις το χάλι σου, βγες για καφέ με φίλους ή με tablet, βιβλίο και τα λοιπά συναφή να ζεσταθεί το κο-καλάκκι σου. Τρεις ώρες είναι εντελώς νορμάλ για έναν καπουτσίνο διπλό και αν είσαι από αυτούς πιο νιώθουν άσχημα όταν “εκμεταλλεύονται” καταστάσεις, πήγαινε σε μια δημόσια υπηρεσία και άραξε γιατί με τα δικά σου λεφτά ανάβουν το καλοριφέρ, Έλληνα φορολογούμενε -Ξυπνήστε-Διαδωωωστε-. (Συστήνω όμως την αποφυγή μουσείων γιατί ποτέ δεν είναι ζεστά.)
6. Ειδική κατηγορία για μακρυμάλληδες.
Αν τα μαλλιά σου είναι αρκετά μακριά για να ανήκουν σε διαφήμιση σαμπουάν αλλά θέλουν και μια αιωνιότητα να στεγνώσουν πάρε ένα επαγγελματικό πιστολάκι που θα το έχεις για χρόνια και θα σου γλυτώσει πολύ χρόνο ή αν είσαι γυναίκα του κεφιού και δεν υπολογίζεις, μπορείς να βρεις ένα κομμωτήριο από αυτά που κανονικά δεν θα έμπαινες για να κόψεις ούτε την ψαλίδα, και ρώτα πόσο κάνει το λούσιμο-ίσιωμα.
Αυτό ήταν κάτι που κορόιδευα και κατέκρινα σαν ελιτίστικο όσο είχα καλοριφέρ, μέχρι που η κυρία Σούλα που δεν ξέρει να κουρεύει μου είπε πως χρεώνει 6 ευρώ για λούσιμο-χτένισμα.
Δεν πάω μέρα παρά μέρα αλλά όταν δεν τη παλεύω ψυχολογικά πάω εκεί λίγο πιο νωρίς γιατί -βλέπε παραπάνω- είναι ζεστά, μυρίζει ωραία, λέμε καμιά κουβέντα, μαθαίνω και τα νέα της σόουμπιζ, και σε ένα 20λεπτο έχω υπέροχο μαλλί κομμωτηρίου μόνο με 6 ευρώ, χωρίς να έχω καταραστεί τη ζωή μου στο παγωμένο μπάνιο μου.
Φυσικά μπορούν να το κάνουν και άντρες αλλά όλοι ξέρουμε ότι ντρέπεστε. Μπορείτε όμως να πάτε και να πείτε ψέματα ότι κάνουν έργα και σας έκοψαν το νερό προσωρινά.
7. Μόνωση παραθύρων.
Αυτό είναι το μόνο που δεν έχω κάνει ακόμα και δεν ξέρω αν δουλεύει αλλά υποτίθεται μπορείς να μονώσεις τα παράθυρα με πλαστικό ή φουσκίτσες συσκευασίας.
8. Αυτό δε θα σας αρέσει.
Γι’ αυτό και το άφησα τελευταίο: Για να ζεσταθείς μες στο σπίτι βοηθάει πολύ η γυμναστική και η ηλεκτρική σκούπα!
ΥΓ. Δηλώνω υπεύθυνα ότι έχω δοκιμάσει όλα τα παραπάνω πλην του 7, και θέλω να πω ότι ναι, βοηθάνε την ψυχολογία. Θα ήθελα πολύ να δω σχόλια που να προτείνουν κι άλλους τρόπους χουχουλίασης και βετεράνους του κρύου να γελάνε με μας που δεν ξέρουμε να πάρουμε παντόφλες. Ζούμε ανάμεσά σας.