Μόνο ως βόμβα μεγατόνων μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση ότι ο ιδιοκτήτης του Facebook, πλέον Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επεξεργάζεται σοβαρά να κλείσει το δημοφιλές social media, μαζί με το Instagram στην Ευρώπη αν δεν βρεθεί λύση με τις διατλαντικές μεταφορές δεδομένων.
Ο CEO του Meta στην ετήσια έκθεσή του ανέφερε ότι εάν η μητρική εταιρεία του Facebook δεν έχει την επιλογή να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ, το Facebook και το Instagram ενδέχεται να κλείσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όλες οι εν ισχύ συμφωνίες για τις διατλαντικές μεταφορές δεδομένων βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ. Οι συμφωνίες που ίσχυαν για τη μεταφορά δεδομένων επανεξετάζονται λόγω παραβιάσεων.
Η ασπίδα προστασίας δεδομένων που χρησιμοποιούσε η εταιρεία ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020. Πλέον ΗΠΑ και ΕΕ ψάχνουν κοινό πλαίσιο για νέα συνθήκη που θα επιτρέπει στην Meta να επεξεργάζεται με ασφάλεια τα δεδομένα των χρηστών.
Ειδικά για το Instagram, το οποίο και αυτό ανήκει στην μητρική του Facebook, Meta, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία καθώς το άλλοτε κραταιό social media φαίνεται πλέον να υπολείπεται στον ανταγωνισμό από το TikTok και το YouTube.
Τι συμβαίνει με τον κολοσσό των Big Tech;
Δύο είναι αυτή τη στιγμή τα βασικά σημεία των αναλυτών που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη δήλωση του Ζούκερμπεργκ, η οποία από πολλούς εκλήφθηκε και ως απειλή προς την ΕΕ και τους χρήστες. Και δεν έχει να κάνει άμεσα με το ζήτημα των δεδομένων.
Το Facebook και ο Ζούκερμπεργκ το προηγούμενο διάστημα κατέγραψαν 2 ιστορικές «σφαλιάρες». Η πρώτη είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι ημερήσιοι χρήστες είχαν πτώση για πρώτη φορά σε 18 χρόνια.
Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Networks, λέει ότι οι ημερήσιοι χρήστες μειώθηκαν στα 1,929 δισ. το τρίμηνο έως το τέλος Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 1,930 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης για επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων ενόψει του ανταγωνισμού από ανταγωνιστές όπως το TikTok και το YouTube, ενώ οι διαφημιστές περιορίζουν επίσης τις δαπάνες.
Έναν ανταγωνισμό, κυρίως με το TikTok που το Facebook φαίνεται να χάνει.
Η μείωση των χρηστών έφερε και μία ιστορική πτώση στη μετοχή της εταιρείας την Πέμπτη 3/2 καθώς κατέγραψε απώλειες περισσοτέρων των 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγοραία αξία της. Απώλειες δηλαδή 26,4% των μετοχών της.
Η συγκεκριμένη απώλεια εύκολα χαρακτηρίζεται και ως η μεγαλύτερη «χασούρα» σε μία μέρα, στην ιστορία για τον κολοσσό του διαδικτύου.
Το Metaverse και ο Ζούκερμπεργκ σε βέρτιγκο
Η πτώση της τιμής της μετοχής οδήγησε και σε πτώση και την προσωπική περιουσία του Ζούκερμπεργκ καθώς φαίνεται ότι έχασε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Facebook ήταν πάντα μια πλατφόρμα που είχε συνηθίσει μόνο στην ανοδική πορεία. Για κάθε τρίμηνο της ύπαρξής του, οι παγκόσμιοι αριθμοί ήταν προς μία κατεύθυνση. Προς τα πάνω. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη έχει σταματήσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτό καλύφθηκε από αυξήσεις χρηστών από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το Facebook απλά δεν είναι τόσο δημοφιλές στους νεότερους όσο ήταν. Κατά τη δική του ομολογία, το TikTok βλάπτει τις επιχειρήσεις. Ωστόσο δεν είναι ο πιο σκληρός πλέον ανταγωνισμός που οφείλεται αυτή η πτώση.
Οι επενδυτές του Meta πλέον έχουν βασικούς λόγους να φοβούνται για το μέλλον των χρημάτων τους. Το Meta άλλαξε το όνομά του επειδή ήθελε να επικεντρωθεί στο Metaverse.
Αλλά το Metaverse αυτή τη στιγμή είναι ένα όνειρο μιας και η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ απέχει πάρα πολύ από την δημιουργία του.
Ωστόσο αν το ζήτημα με τα δεδομένα των χρηστών και την ασφάλειά τους δεν λυθεί το όραμα του Metaverse ίσως μείνει για πάντα… όραμα.
Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Ζούκερμπεργκ μέχρι στιγμής αντλεί δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μετασύμπαντος και όλα αυτά επειδή ο ιδρυτής του Facebook πιστεύει ότι υπάρχει διάθεση για αυτό.
Ίσως η απάντηση στα άμεσα προβλήματα της Meta θα ήταν να αγοράσει το TikTok; Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν θα το επέτρεπαν ποτέ λόγω των νόμων κατά του ανταγωνισμού.
Και το Facebook θεωρείται πλέον από πολλούς στη Silicon Valley ως μια τοξική επωνυμία. Σίγουρα δεν είναι ωραίο μέρος για να δουλέψεις όσο πριν από δέκα χρόνια. Αυτό κάνει πιο δύσκολη την προσέλκυση ταλέντων.
ΠΗΓΗ:
newsbeast.gr