Ελλείψεις φαρμάκων: Έως και 50% ακριβότερα τα σκευάσματα που δεν έχουν γενόσημα

Ποια φάρμακα θα συνεχίσουν να απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων έως και το τέλος Ιανουαρίου. Γιατί θα μπει καπέλο στις τιμές τους. Πώς θα λυθεί το πρόβλημα με τους γιατρούς που συνταγογραφούν εμπορική ονομασία φαρμάκου.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ομαλοποιηθούν οι ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, σύμφωνα με δέσμευση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Οι σοβαρότερες ελλείψεις, όπως τόνισε ο ίδιος, αφορούν κυρίως παιδιατρικά φάρμακα, σιρόπια και σπρέι, τα οποία, όπως για πρώτη φορά παραδέχτηκε, ότι δεν έχουν γενόσημα και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με ελληνικά φάρμακα.

Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά, δεν πρόκειται ούτε τους επόμενους μήνες να μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως γενόσημα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς «απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια για την έγκριση ενός νέου γενόσημου, από τη στιγμή που είναι έτοιμο το φάρμακο και εφόσον δεν υπάρχει έτοιμος φάκελος», όπως εξηγεί o Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ωστόσο, «τα σπρέι και τα σιρόπια για τα παιδιά, έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στη χώρα μας μέσω απευθείας εισαγωγής από άλλες χώρες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η κατάσταση να ομαλοποιείται.

Μάλιστα, αρκετές παρτίδες σπρέι βρίσκονται από χθες σε φαρμακαποθήκες και είναι έτοιμα προς διανομή στα φαρμακεία», λέει ο Γιάννης Σωτηρίου, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο και είναι υπεύθυνο για τις εισαγωγές φαρμάκων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ράφια των φαρμακείων δεν υπάρχουν καθόλου 7 σημαντικά παιδιατρικά φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα.

Αυτά είναι:

  • Aerolin
  • Flixotide inhaler (υπάρχει μόνο των 250 mg που είναι για ενηλίκους, τα παιδιατρικά των 50 mg και 125 mg έχουν έλλειψη)
  • Xozal σιρόπι (υπήρχε το Contrahist που το αντικαθιστούσε, αλλά έχει σταματήσει)
  • Aerius σιρόπι
  • Augmentin σιρόπι 457 mg
  • Apotel και Depon (δηλαδή καμία παρακεταμόλη σε σιρόπι)
  • Primperan σιρόπι

Έρχονται τα φάρμακα αλλά με καπέλο στις τιμές

Είναι δεδομένο ότι τα φάρμακα που γίνονται εισαγωγή από το ΙΦΕΤ έρχονται με αυξημένες τιμές στη χώρα μας, καθώς δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις για τις τιμές των φαρμάκων που ισχύουν, όταν μία πολυεθνική εταιρεία που έχει έδρα την Ελλάδα παραδίδει παρτίδες στη χώρα μας.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα φάρμακα θα διατεθούν με αύξηση στην τελική τιμή έως και 50%.

Το θετικό είναι οι τιμές τους κυμαίνονται από 3 έως 15 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν θα υπάρχει μία μεγάλη αύξηση, αλλά το τελικό ποσό δεν είναι θα είναι υπερβολικό.

Μάλιστα, τους επόμενους μήνες, με τη μείωση των αναπνευστικών ιώσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αναμένεται η ζήτηση να μειωθεί και τα εν λόγω σκευάσματα να επιστρέψουν στη χώρα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και την προηγούμενη τιμή τους.

Πρόβλημα με τα γενόσημα και τη συνταγογράφηση

Αναφορικά με όλα τα υπόλοιπα ελλειπτικά φάρμακα, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο γιατρός συνταγογραφεί στους ασθενείς όχι τη δραστική ουσία του φαρμάκου, αλλά την εμπορική.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φαρμακεία να μην μπορούν να του δώσουν γενόσημο, καθώς η συνταγή θεωρείται «κλειδωμένη».

Έτσι, ο ασθενείς είτε πρέπει να κλείσει και πάλι ραντεβού με τον γιατρό για να του συνταγογραφήσει το γενόσημο που υπάρχει, είτε να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.

Διευκρινίζεται ότι ο γιατρός έχει δικαίωμα να συνταγογραφήσει το 15% των φαρμάκων κάθε μήνα με την εμπορική ονομασία και όχι με τη δραστική ουσία.

«Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λυθεί και αυτό το πρόβλημα και έτσι οι ασθενείς, ακόμη και αν ο γιατρός τους έχει συνταγογραφήσει εμπορική ονομασία, να μπορούν να πάρουν από το φαρμακείο γενόσημο και να πληρώσουν την αντίστοιχη συμμετοχή. Αυτό θα γίνει για περίπου 140 σκευάσματα», εξηγεί o Δημήτρης Φιλίππου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

ΠΗΓΗ: news247.gr